fbpx

Po Afriško – Opera Macbeth

Kultura

Iz dvorane pridemo ne samo pretreseni in vzneseni, temveč tudi navdušeni nad tem, kako je Shakespeare kreativno navdihnil Verdija, ta pa Baileyja.

Shakespeare je tragedijo o Macbethu, škotskem kralju, zaslepljenem z voljo do moči, in njegovi oblastiželjni Lady Macbeth, napisal med letoma 1599 in 1606.

Škotski general Macbeth na poti z boja domov s svojim sobojevnikom Banquom sreča čarovnice, ki mu prerokujejo, da bo postal kralj v svoji domovini. V domačem gradu s soprogo Lady Macbeth skujeta zaroto proti dobrem kralju Duncanu. Krvavemu umoru kralja sledi prelivanje krvi, da bi se novo ustoličena kralj in kraljica, katerih spletke so ostale neodkrite, obdržala na oblasti. Pokopljeta ju lastni pohlep in volja do moči, ki ju potegne v blaznost in povzroči njun propad.

V gledaliških krogih velja vraža, da je Macbeth prekleta igra in da izgovarjanje njenega imena prinaša nesrečo, zato jo imenujemo kar z imenom “škotska igra” ali pa MacB., glavna lika pa označujejo kot gospoda in gospo M.

Verdi je opero Macbeth po Shakespearjevi tragediji napisal leta 1847.

Južnoafriški gledališki režiser Brett Bailey je Macbetha postavil po svoje. Zgodbo si je zamislil kot zgodbo v zgodbi gledališke skupine beguncev iz Demokratične republike Kongo v nekem begunskem taboru. Opero je priredil po svojem okusu.

Kot pravi sam: “V Kongu nikoli ne bo miru. Komaj je ena od milic premagana, že se pojavi nova, kot zmaj z neskončno glavami.”

Iz dvorane pridemo ne samo pretreseni in vzneseni, temveč tudi navdušeni nad tem, kako je Shakespeare kreativno navdihnil Verdija, ta pa Bretta Baileyja. Rupert Christiansen, Telegraph

Odlični vokali. Pretresljiva zgodba. Zanimiva postavitev. Nikoli več ne bom ista, kot sem bila pred predstavo.  Anja V.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.