fbpx

Mama Afrika in Cape Town

Potopisi

Površina Južnoafriške republike (JAR) je tako velika, da bi z njo prekrili kar 60 Slovenij.

Površina Južnoafriške republike (JAR) je tako velika, da bi z njo prekrili kar 60 Slovenij. Zato je razumljivo, da imajo 10 mednarodnih letališč, pri čemer največ obiskovalcev vstopi v državo skozi dve glavni: mednarodno letališče Cape Town in mednarodno letališče Johannesburg. Tretje največje letališče je v Durbanu.

Urbana doživetja

Južnoafriška republika je v primerjavi z drugimi afriškimi državami zelo urbana, mnogi ji pravijo kar afriška Švica. Med najlepšimi mesti so Cape Town, Johannesburg, Durban in Pretoria. Vsako mesto ima svoj značaj in privlači različne ljudi.

“Ni naključje, da Afriki rečemo tudi ‘ Mama Afrika’. Če si vsaj malo senzitiven v dojemanju sveta in si dovoliš začutiti energijo zemlje, kamor stopiš, doživiš Afriko v svoji izvorni kodi. Moje prvo doživetje bi lahko opisala z besedami: čistost, mogočnost, modrost, toplina, mama, kreacija, zibelka. Južna Afrika, oz. Cape Town ima na eni strani odstrto obzorje v horizont mogočnega oceana, na drugi strani gore, čez katere podrsa veter in sproti odpihuje iz etra nečistoče. Zemlja je plodna, nasadi trt predstavljajo življenjsko energijo, hrana posebej okusna, polna sonca in živosti. V tem prečiščenem etru se čuti prvinskost. Subtilna, na trenutke surova, a vseprisotna. Izhaja iz dotika z Zemljo. In to je mo(go)čna energija.” Andreja C.

cape-town-601502_960_720

Cape Town

Z znamenito Mizasto goro (Table Mountain), ki vas spremlja na vsakem koraku, je Cape Town eno najlepših mest na svetu. Leži na severnem delu Kaplandskega polotoka v zalivu Table Bay. Je najstarejše mesto v državi in zakonodajna prestolnica. Ob modernih zgradbah še vedno stojijo zgradbe edvardijanskega, viktorijanskega pa tudi kolonialnega holandskega (Cape Dutch) sloga. Za nabiranje vtisov o tem svetovljanskem mestu se sprehodite tudi po romantičnih ozkih tlakovanih ulicah, ki vodijo med barvitimi fasadami hiš Bo-Kaapa, in doživite dan na zahodni strani mesta ob Atlantiku. Tam se poleti na Rivieri zbirajo trendovski ljudje, ki sledijo modi, so radi videni in radi opazujejo druge. Na vzhodni strani v zalivu False Bay, s toplejšim Indijskim oceanom, je ozračje bolj sproščeno in družinsko usmerjeno. V središču mesta je živahno pristanišče Victoria & Alfred Waterfront. Tam lahko nakupujete, obiščete gledališče, poslušate živo glasbo, obedujete v restavracijah in se zabavate. Družine boste svoje otroke razveselile z obiskom akvarija Two Oceans Aquarium. V bližini je tudi nekaj muzejev in galerij.

Mnenja in izkušnje na forumu: Popotovanja


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!