fbpx

Počitnice na Balkanu

Aktivnosti, Novice, Potovanja

Izbrali smo 10 destinacij, ki so pritegnile našo pozornost.

Balkan se razteza čez nekaj držav in se ponaša s čudovito naravo, gorami, modro obalo in ljubkimi zgodovinskimi mesteci. Izbrali smo 10 destinacij, ki so pritegnile našo pozornost.

mi smo šli: “Mi smo šli pred par leti z avtodomom (tavelikim, za 6 oseb) po Črni Gori, Albaniji in Makedoniji. Držite se ceste, ki pelje proti Žabljaku ob reki Tari, ta je mnogo boljša od zahodne ceste. Mi smo šli po tej cesti čez Nikšić gor, pa ni bilo ravno najbolj prijetno. Cesta je zelo ozka, z avtodomom se zelo težko s kom srečaš, sem in tja je bil celo makadam, tako da je bila do Žabljaka kar dolga in mučna pot. Nazaj smo se vračali krožno, čez Mojkovac do Podgorice. Ta cesta je pa neprimerljivo boljša, tako da smo se samo za glavo držali, po kakšnih vukojebinah smo pripeljali do gor. Vsekakor vam svetujem, da se držite reke Tare. Pa pripravite se na nekoliko nižje temperature, ko smo bili mi sredi poletja, je bilo na Žabljaku ponoči le par stopinj nad ničlo. Na Lovčenu in Kotorju je cesta popolnoma ok, malo bolj ovinkasta, vendar ni preozka. Z avtodomom boste šli itak malo bolj počasi, pa ne bo nobene panike.”

10. Gamzigrad, Srbija

Rimski cesar Galerius Maximianus je na njenem mestu zgradil palačo, ki predstavlja impresivno zgodovinsko dediščino. Vodeni ogledi potekajo med aprilom in novembrom ter vas popeljejo globoko v zgodovino.

9. Gorovje Rugova, Kosovo

Razglašeno za narodni park in priljubljeno med zimskimi športnimi navdušenci. Z bogato naravo – slapovi, jezeri, jamami, kanjoni, zelenimi dolinami in visokimi vrhovi nudi tudi fantastičen oddih v poletnem času.

8. Gorovje Šar, Makedonija

Gorska veriga se razteza čez več balkanskih držav in Makedonija je ena izmed najboljših izhodišč za pohodništvo. Različno visoki vrhovi, zelene doline in alpska jezera ustvarjajo prijetno vzdušje in vabijo na eno ali več dnevni izlet.

7. Maramures, Romunija

Odpravite se na nekaj dnevni izlet po tej pisani pokraji z majnimi vasicami in avtentično leseno arhitekturo obdano z bujnim gozdom. Ulovite parni vlak na ozkotirni železnici za Viseu de Sus, ki vas bo popeljal mimo osupljivih naravnih znamenitosti.

Vir: pixabay

6. Skadarsko jezero, Črna Gora

Črnogorski naravni biser vabi na voden ogled z ladjico in občudovanje bogatega živalskega sveta, posebej različnih vrst ptic.

Vir: pixabay

5. Rovinj, Hrvaška

Starodavno mestece ob jadranski obali je eno izmed najbolj priljubljenih poletnih destinacij. S čudovitimi plažami, kristalno čistim morjem, številnimi restavracijami in nočnimi klubi, je Rovinj primeren kraj za sprostitev, športne aktivnosti in nočno zabavo.

Vir: pixabay

Sledite nam

Oznake

4. Dhërmi, Albanija

Relativno majhna vasica se nahaja na obali ob turkizno čistem morju. V zadnjem času je priljubljena med željnimi zabave, saj je v njej zraslo, kar nekaj vznemirljivih nočnih klubov.

Vir: pixabay

3. Piran, Slovenija

Pisano mestece ob slovenski obali s starim mestnim središčem in srednjeveško arhitekturo. Na ogled vabijo Tartinijevo gledališče, priobalne galerije, morski muzej in akvarij.

Vir: pixabay

2. Mostar, Bosna in Hercegovina

Prečudovito mesto je bilo ob razpadu Jugoslavije močno bombandirano. Z veliko truda danes v veliki meri sije v vsej svoji lepoti in vsako leto privabi več turistov. Glavna znamenitost je most iz časov otomanskega cesarstva, ki prečka smaragdno obarvano reko Neretvo.

Vir: pixabay

1. Dubrovnik, Hrvaška

Mesto pod UNESCO-vo zaščito je eno najbolj obiskanih v poletnem času na Hrvaškem. Ima prečudovito arhitekturo, enkratne plaže, hotele in pokrajino.

Vir: pixabay

Vir naslovne fotografije: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!