fbpx

Podpohorska vinska turistična cesta

Novice

Pod zelenim Pohorjem Pohorje je posebnost slovenskega gorskega sveta. Marmor, ki so ga cenili že Rimljani, svetovno edinstveni čizlakit in druge nepropustne kamnine ne dopuščajo ponikanja voda, zato pod zaobljenimi slemeni nastajajo številni potoki in reke. Na pobočjih med Dravo in Dravinjo se pod gozdnatimi vrhovi in obsežnimi planjami Pohorja od Ruš do Slovenskih Konjic, […]

Pod zelenim Pohorjem Pohorje je posebnost slovenskega gorskega sveta. Marmor, ki so ga cenili že Rimljani, svetovno edinstveni čizlakit in druge nepropustne kamnine ne dopuščajo ponikanja voda, zato pod zaobljenimi slemeni nastajajo številni potoki in reke. Na pobočjih med Dravo in Dravinjo se pod gozdnatimi vrhovi in obsežnimi planjami Pohorja od Ruš do Slovenskih Konjic, od Pekrskih goric do Dravinjskih goric vrstijo prijazni kraji z vinogradi.
Vino na poti : Kraji slavnih vinarskih začetkov Na pohorskih vinorodnih legah zorijo prijetno pitna vina z nežno izraženo sortnostjo. Znamenite lege zlasti belih sort se začenjajo nad Rušami, kjer so prve vinske trte posadili benediktinci iz Šent Paula, in nadaljujejo nad Limbušem in Pekrami. Tu je nadvojvoda Janez, ki je na Slovensko prvi prinesel mnoge dotlej neznane žlahtne sorte, dal že leta 1822 na posestvu Meranovo postaviti dvorec, okoli katerega danes uspevata odličen renski rizling in sauvignon, v Hrastju nad Pekrami pa je leta 1832 ustanovil eno prvih vinogradniško vinarskih šol v Avstro-Ogrski. Nad Slovensko Bistrico sta slavna Ritoznoj in Kovača vas, od koder izvira nekoč znamenito vino brandner. Pod Konjiško goro se od Škalc do Tepanjskega, od Žičke Gorce do Zbelovske Gore vijejo vinogradi z rizvancem, laškim rizlingom, belim in sivim pinotom, chardonnayem, renskim rizlingom in tramincem. Od rdečih sort tu gojijo modro frankinjo.
Ponudniki ob vinski cesti : Vinska klet Meranovo, Vinogradništvo Papež, Vinogradništvo Črešnar, Vinotoč Vrecl, Vinogradništvo Zorjan, Domačija Debelak, Škofijska vinska klet, Zlati grič

 
Gostoljubna kartuzija med naravnimi privlačnostmi Izhodišča za potepe po vinorodnih krajih pod Pohorjem so Maribor s svojimi vinarskimi znamenitostmi, Rače z ribniki in gradom, Fram s svojo etnološko tradicijo, Ruše z Mitrovim žrtvenikom in Marijino cerkvijo, Slovenska Bistrica z Bistriškim gradom in Slovenske Konjice, vrsto let najlepše urejen kraj v Sloveniji, s svojim Starim gradom, dvorcem Trebnik in cerkvijo sv. Jurija. Lepote narave spoznavajo obiskovalci Ruške vinske poti z vinogradniškim muzejem, Učne poti Uršankovo z vodnimi drčami in glažutami, Bistriškega vintgarja in Krajinskega parka Žabljek-Videž s štirimi ribniki. Na Konjiškem je ogleda vredna kartuzija Žiče z Gastužem – hišo gostoljubnosti v Špitaliču, kjer je tako kot v bližnjih Ločah etnološki muzej. V Škalcah so forma viva, stara viničarija in muzej Zrno, ki predstavlja zgodovino kruha in njegove priprave. Kjerkoli že ste, vas vabi tudi Pohorje – na Areh in Bolfenk, do pragozda Šumik, do Črnega jezera, na Lovrenška jezera, na Roglo… Podobe domačij in pomladnega Jurija Na grajskem dvorišču v Slovenski Bistrici je vsako leto prireditev Podobe bistriških domačij z razstavo kmečke kulinarike in vin, vezenin in zelišč ter s prikazom starih obrti in običajev. V Slovenskih Konjicah imajo novembra Martinov teden s pokušino in blagoslovom mošta ter številnimi kulturnimi prireditvami. Slovenske Konjice so v svetovnem združenju karnevalskih mest, kamor so se uvrstile s svojim Jurjevanjem. Ker je Pohorje lovski raj, v kuhinjah pod Pohorjem rado zadiši po divjačinskih specialitetah. Sadjarska tradicija območja botruje odličnemu sadnemu kruhu in raznovrstnim sadnim žganjem.

DODATNE INFORMACIJE

TIC Slovenska Bistrica
Trg svobode 17
2310
Slovenska Bistrica
Telefon : 02 843 08 10
E-pošta : [email protected]
TIC Slovenske Konjice
Stari trg 27
3210
Slovenske Konjice
Telefon : 03 759 31 10

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!