fbpx

Poljski biser ob Baltiku

Potovanja

Gdansk velja za eno najlepših mest na Poljskem.

Gdansk se nahaja ob Baltskem morju na severu Poljske in skupaj s
Sopotom in Gdynio tvori Tromestje (Trojmiasto). V njem najdemo ogromno cerkva, med katerimi najbolj izstopa cerkev sv. Marije kot največja srednjeveška opečnata cerkev v Evropi. Njena gradnja se je pričela v 14. stoletju in je trajala dolgih 150 let. Sprejme preko 20.000 ljudi, danes pa so tla edino, kar je ostalo ohranjenega v svojem izvirniku.

mjavmjav: “Je pa vreden ogleda, simpatično staro mesto in fajn za skopat poleti v Baltiku.” 

Pogled na mestno središče
Neptunov vodnjak iz 15. stoletja

Med sprehodom ob reki si je mogoče ogledati Veliki mlin, ki je bil eden največjih industrijskih obratov v srednjeveški Evropi. Žal je bil kot mnogi drugi objekti v mestu v času druge svetovne vojne uničen in pozneje obnovljen. Danes se v njem nahaja sodobno nakupovalno središče. Nedaleč stran se nahaja tudi Žerjav, ki je imel nekoč funkcijo mestnih vrat, služil pa je tudi za prenešanje blaga v nekdanjem pristanišču.

Ladja Soldek
Žerjav

Ob kanalu pri izhodu iz mesta lahko zavijemo še v pomorski muzej ali razstavni prostor na ladji Soldek, ki je bila prva ladja narejena v gdanski ladjedelnici leta 1948.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio
Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.