fbpx

Poljski biser ob Baltiku

Potovanja

Gdansk velja za eno najlepših mest na Poljskem.

Gdansk se nahaja ob Baltskem morju na severu Poljske in skupaj s
Sopotom in Gdynio tvori Tromestje (Trojmiasto). V njem najdemo ogromno cerkva, med katerimi najbolj izstopa cerkev sv. Marije kot največja srednjeveška opečnata cerkev v Evropi. Njena gradnja se je pričela v 14. stoletju in je trajala dolgih 150 let. Sprejme preko 20.000 ljudi, danes pa so tla edino, kar je ostalo ohranjenega v svojem izvirniku.

mjavmjav: “Je pa vreden ogleda, simpatično staro mesto in fajn za skopat poleti v Baltiku.” 

Pogled na mestno središče
Neptunov vodnjak iz 15. stoletja

Med sprehodom ob reki si je mogoče ogledati Veliki mlin, ki je bil eden največjih industrijskih obratov v srednjeveški Evropi. Žal je bil kot mnogi drugi objekti v mestu v času druge svetovne vojne uničen in pozneje obnovljen. Danes se v njem nahaja sodobno nakupovalno središče. Nedaleč stran se nahaja tudi Žerjav, ki je imel nekoč funkcijo mestnih vrat, služil pa je tudi za prenešanje blaga v nekdanjem pristanišču.

Ladja Soldek
Žerjav

Ob kanalu pri izhodu iz mesta lahko zavijemo še v pomorski muzej ali razstavni prostor na ladji Soldek, ki je bila prva ladja narejena v gdanski ladjedelnici leta 1948.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio
Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.