fbpx

Poljski biser ob Baltiku

Potovanja

Gdansk velja za eno najlepših mest na Poljskem.

Gdansk se nahaja ob Baltskem morju na severu Poljske in skupaj s
Sopotom in Gdynio tvori Tromestje (Trojmiasto). V njem najdemo ogromno cerkva, med katerimi najbolj izstopa cerkev sv. Marije kot največja srednjeveška opečnata cerkev v Evropi. Njena gradnja se je pričela v 14. stoletju in je trajala dolgih 150 let. Sprejme preko 20.000 ljudi, danes pa so tla edino, kar je ostalo ohranjenega v svojem izvirniku.

mjavmjav: “Je pa vreden ogleda, simpatično staro mesto in fajn za skopat poleti v Baltiku.” 

Pogled na mestno središče
Neptunov vodnjak iz 15. stoletja

Med sprehodom ob reki si je mogoče ogledati Veliki mlin, ki je bil eden največjih industrijskih obratov v srednjeveški Evropi. Žal je bil kot mnogi drugi objekti v mestu v času druge svetovne vojne uničen in pozneje obnovljen. Danes se v njem nahaja sodobno nakupovalno središče. Nedaleč stran se nahaja tudi Žerjav, ki je imel nekoč funkcijo mestnih vrat, služil pa je tudi za prenešanje blaga v nekdanjem pristanišču.

Ladja Soldek
Žerjav

Ob kanalu pri izhodu iz mesta lahko zavijemo še v pomorski muzej ali razstavni prostor na ladji Soldek, ki je bila prva ladja narejena v gdanski ladjedelnici leta 1948.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio
Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.