fbpx

Popotniški dnevnik družine Bračko na potepu po svetu: V Indiji vzljubimo McDonalds in Korejo

Novice

V Indiji vzljubimo McDonalds in Korejo avtor Davor Mesec dni potujemo po Indiji in šele sedaj smo prišli v prvo turistično mesto. Varanasi, eno izmed najbolj svetih mest v Indiji, kjer verniki s kopanjem v sveti reki Ganges sperejo vse svoje grehe. Mesto je zelo živo, gneča je nepopisna, komaj se prebijamo med kravami, ljudmi, rikšami, […]

V Indiji vzljubimo McDonalds in Korejo

avtor Davor

Mesec dni potujemo po Indiji in šele sedaj smo prišli v prvo turistično mesto. Varanasi, eno izmed najbolj svetih mest v Indiji, kjer verniki s kopanjem v sveti reki Ganges sperejo vse svoje grehe. Mesto je zelo živo, gneča je nepopisna, komaj se prebijamo med kravami, ljudmi, rikšami, motorji, živalskimi iztrebki. V labirintu ozkih uličic nas občasno dohiti sprevod pogrebcev, ki na nosilih nesejo skrbno povito truplo, namenjeno na grmado. Zrak je prežet z vonjem po urinu in iztrebkih, še dobro, da je toliko smoga…

2009-Indija_52

Na obrežju reke se odvijajo verski obredi, pisane ceremonije. Nešteto je beračev, invalidov, svetih mož, prevarantov in vernikov. Pisana druščina. Eni se v reki kopajo, drugi umivajo perilo, tretji živali. Malo nižje ob reki se vali dim, tam na grmadah sežigajo trupla, katerih pepel družina pokojnega strese v sveto reko. Iz spoštovanja do žalujočih se ne zadržujemo predolgo, kljub temu, da je prizor pred nami zelo nenavaden.

Punce se v Varanasiju najbolj razveselijo McDonalsa, ki smo ga nazadnje obiskali pred več kot dvema mesecema. Hrana v Indiji je za njih skoraj neužitna, saj je vedno pikantna. Kljub temu, da naročimo nezačinjeno, je skoraj vedno preveč pekoče, da bi lahko jedle. Natakarje in kuharje, ki druge, kot pekoče hrane ne poznajo, pa je nemogoče prepričati, da je to za punce preveč pekoče. Tako da medtem, ko jaz uživam v indijskih curryijh in masalah, punce mnogokrat jedo le kuhan riž, pomfrit, indijske kruhke, ali sladke juhice. Njihovo veselje nad McDonaldsom je razumljivo.

Iz Varanasija hitro pobegnemo v mirnejše mestece Lucknow, za katerega je Maša ugotovila, da njegovo ime izvira iz te luknje, ki je zijala sredi ceste. Prvo mesto v Indiji, ki nam je všeč. Neobkoljeni z drugimi turisti in domačini, ki ponujajo vsemogoče in nemogoče, obiskujemo čudovite mestne znamenitosti: tržnice, mošeje, grobnice in druge mogočne stavbe. 

2009-Indija_67

Indijske poroke so, kot marsikaj v Indiji, posebne. Povorko, ki gre skozi mesto, spremljajo nosači, ki imajo na glavah lestence, med seboj povezane z žico, priklopljeni pa so na dizelski generator, ki ga vleče kolesar! V hotelu, kjer bivamo, se ravno odvija bogata indijska poroka. Povabijo nas v dvorano, kjer z veseljem opazujemo dogajanje na poroki in poskušamo pekoče prigrizke. Naslednji dan, ko zapuščamo hotel, je za ta poročni par tretji od štirih dni kolikor traja poroka. Pred hotelom na pravljično okrašeni kočiji, v katero je vpreženo šest belih konj, sedi ženin obdan s svati. Pomahamo jim v slovo in zapustimo Lucknow.


Sledite nam


RSS Ustavi se!