fbpx

Poseben način pridelovanja svile gvangdung

Novice

Kitajska svila najbolj priznana Kitajska svila po vsem svetu uživa poseben sloves in je priznana kot ena najboljših tkanin. Še bolj posebna pa je svila, ki jo pridelujejo v provinci Gvangdung. Trakovi svile so takole razprostrti na travnikih, kjer se sušijo. Foto: EPA Svila tang, ki so jo včasih imenovali svila gvangdung, izhaja že iz […]

Kitajska svila najbolj priznana

Kitajska svila po vsem svetu uživa poseben sloves in je priznana kot ena najboljših tkanin. Še bolj posebna pa je svila, ki jo pridelujejo v provinci Gvangdung.

Trakovi svile so takole razprostrti na travnikih, kjer se sušijo.

Foto: EPA

Svila tang, ki so jo včasih imenovali svila gvangdung, izhaja že iz obdobja hantang, ki je trajalo med letoma 589 in 960 našega štetja. Izdelovanje svile je zelo zapleten in dolgotrajen proces, ki običajno traja deset dni ali več. Belo svileno blago potopijo v tekočino šouljang jam Rizome, nekakšno mešanico zelišč, ki rastejo samo v kitajski pokrajini Gvangdung…..

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.