Posebnosti zimskih izletov v naravo

Izleti, Nasveti, Potovanja

Tehnična oprema je pogojena z zahtevnostjo izleta oziroma zimske ture.

Pri načrtovanju izletov v tem letnem času moramo upoštevati nekatere zakonitosti zimske narave. Dnevi so krajši, razmere na poteh pa zaradi snega in ledu takšne, da se lahko čas hoje celo podvoji, v primerjavi s turo, ki bi jo na isti poti opravili v kopnih razmerah. Zato premišljeno načrtujmo uro vrnitve, da se bomo izognili zamudi in da tistih, ki nas pričakujejo v dolini, ne bo skrbelo. Pozorni bodimo na vremensko napoved in na opozorila pred nevarnostjo snežnih plazov. Na turo ne hodimo sami!

Zimska idila: “Pa sanke s sabo in potem na vroč čaj z rumom, pa večerno razvajanje v domači banji. Kako malo je potrebno, če se hoče.”

Preberi tudi: Zakaj Azijci jedo s palčkami?

Osebna oprema je za zimske izlete obsežnejša od letne. Obutev naj bo primerno pripravljena (impregnirana), da bomo čim dlje ohranili suhe in tople noge. Zelo pomembni so kakovostni podplati, ki morajo biti dobro narebričeni, da lahko preprečimo morebitne zdrse. Priporočljivo je uporabiti gamaše. Oblačila naj bodo večslojna, da nas bodo bolje ščitila pred mrazom in vetrom. V nahrbtniku morajo biti rezerva topla oblačila, da lahko s preoblačenjem zadržujemo primerno raven telesne temperature. Nepogrešljiva so zaščitna očala, ker lahko sončni žarki na snežni podlagi povzročijo nemalo nevšečnosti. Ne pozabimo uporabiti še zaščitne kreme za obraz in druge nezaščitene dele telesa.

Preberi tudi: Antarktika – dežela večnega ledu

Tehnična oprema je pogojena z zahtevnostjo izleta oziroma zimske ture. Vsekakor priporočamo pohodne palice, ki bodo olajšale tako vzpenjanje kot varno sestopanje. Preostala oprema v nahrbtniku naj bo podobna kot poleti. Nekaj več pozornosti namenimo posodi za tekočino, ki naj zadržuje toploto. Predvsem pa ne skoparimo s toplo brezalkoholno pijačo (priporočamo čaj), ki jo nosimo s seboj, saj je izgubljeno telesno tekočino treba sproti nadomeščati. Pred udeležbo na zimskem izletu ali pohodu preverite njihovo zahtevnost, če imate zdravstvene težave, se prej posvetujte z osebnim zdravnikom.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Kako potovanja vplivajo na nas

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!