fbpx

Posebnosti zimskih izletov v naravo

Izleti, Nasveti, Potovanja

Tehnična oprema je pogojena z zahtevnostjo izleta oziroma zimske ture.

Pri načrtovanju izletov v tem letnem času moramo upoštevati nekatere zakonitosti zimske narave. Dnevi so krajši, razmere na poteh pa zaradi snega in ledu takšne, da se lahko čas hoje celo podvoji, v primerjavi s turo, ki bi jo na isti poti opravili v kopnih razmerah. Zato premišljeno načrtujmo uro vrnitve, da se bomo izognili zamudi in da tistih, ki nas pričakujejo v dolini, ne bo skrbelo. Pozorni bodimo na vremensko napoved in na opozorila pred nevarnostjo snežnih plazov. Na turo ne hodimo sami!

Zimska idila: “Pa sanke s sabo in potem na vroč čaj z rumom, pa večerno razvajanje v domači banji. Kako malo je potrebno, če se hoče.”

Preberi tudi: Zakaj Azijci jedo s palčkami?

Osebna oprema je za zimske izlete obsežnejša od letne. Obutev naj bo primerno pripravljena (impregnirana), da bomo čim dlje ohranili suhe in tople noge. Zelo pomembni so kakovostni podplati, ki morajo biti dobro narebričeni, da lahko preprečimo morebitne zdrse. Priporočljivo je uporabiti gamaše. Oblačila naj bodo večslojna, da nas bodo bolje ščitila pred mrazom in vetrom. V nahrbtniku morajo biti rezerva topla oblačila, da lahko s preoblačenjem zadržujemo primerno raven telesne temperature. Nepogrešljiva so zaščitna očala, ker lahko sončni žarki na snežni podlagi povzročijo nemalo nevšečnosti. Ne pozabimo uporabiti še zaščitne kreme za obraz in druge nezaščitene dele telesa.

Preberi tudi: Antarktika – dežela večnega ledu

Tehnična oprema je pogojena z zahtevnostjo izleta oziroma zimske ture. Vsekakor priporočamo pohodne palice, ki bodo olajšale tako vzpenjanje kot varno sestopanje. Preostala oprema v nahrbtniku naj bo podobna kot poleti. Nekaj več pozornosti namenimo posodi za tekočino, ki naj zadržuje toploto. Predvsem pa ne skoparimo s toplo brezalkoholno pijačo (priporočamo čaj), ki jo nosimo s seboj, saj je izgubljeno telesno tekočino treba sproti nadomeščati. Pred udeležbo na zimskem izletu ali pohodu preverite njihovo zahtevnost, če imate zdravstvene težave, se prej posvetujte z osebnim zdravnikom.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Kako potovanja vplivajo na nas

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.