fbpx

posta italijana spedise una setimana

Potopisi

potovanje k ljudem – viva italia

” Posta Italijana spedise una setimana ”

Moje prvo resnejše srečanje z Italijansko pošto se je zgodilo, ko sem poslal razglednico z prošnjo za prospekt novo odprti kantini v Julijcih , približno kilometer od mejnega prehoda Rateče. Poslali so pismo z reklamo 25 septembra leta 2001 , pismo prejmem približno leto dni kasneje. Verjetno je nekdo pri distribuciji pisem na roke napisal Slovakia ! To niti ni presenetilo, zakaj hotelčič je več obetal kot se je v praksi pokazal. Reklama je bila poslana na najslabšem papirju, res pa je da so po mailu odgovorili takoj. Ne morem trditi da se v hotelčiču ne trudijo, da niso prijazni, da nimajo prospektov ali ponudbe, manjka pa tam predvsem duša. Hotelčič je bil obnovljen predvsem z Evropskimi sredstvi. Je pa bila zato Nemška družba na verandi bistveno bolj sproščena. Če bi pri pisanju pisma napisali Slovenija ne bi bilo nobenih težav.

Zgodba govori o coloritu Italije, ali drugače povedano da tam življenje poteka bistveno počasneje. Kot je za Italijo značilno, se Italijani preveč ukvarjajo sami z sabo, so nepozorni in včasih se ne znajo prilagoditi stranki. Natakar v Kantini v Julijcih se je zmedel, ko sem zahteval najdražji sladoled. In ne dveh kot je on razumel. Nasplošno so Italijani prijazni, ustrežljivi in podjetni ko gre za denar. A vedno so neki birokratski štosi gumbi kot na tehnološko dobro opremljenih Italijanskih poštah za prioritetno pošto in podobno. Zelo značilno za Italijo je pošiljanje iz pisarne v pisarno. Oddati navadno pismo v Italiji je težje kot v ostalih Evropskih državah. Zatakne se že v papirnicah kjer lahko kupimo razglednice ne pa znamk ki so monopol Italijanske pošte. Izjema so turistični kraji. Znana je tudi počasnost Italijanske pošte, kot je omenjeno v naslovu. Če ni ” pošta pririota ” lahko računate dva do tri dni za Italijo in teden dni za ostale države.

Rešitev je pririotetna pošta, A ta stane 60 centov za Italijo in 87 centov za ostale države. Kar pomeni 2 in polkrat dražja poštnina za državo in enkrat dražja poštnina za svet. Italijanska pošta odpira posebne oddelke za oddajo pošte in tam kjer se je leta kupovalo znamke se jih ne da več. Premorejo pa avtomat za plačevanje položnic. A zato vrste na italijanskih poštah niso nič krajše. O kakem tujem jeziku recimo angleščini ni ne duha ne sluha. In komu že služi gumb nekaj metrov od pulta za pririotetno pošto. Uslužbenka mora vstati in ga pritisniti ?

Ta vprašaj je na mestu. Še vedno je Italija nakupovalni raj. Z pogojem da ne kupujemo v centrih mest in v trgovinah z blagovnimi z akcijami. Diskonti praznujejo v Italiji vsaj tri desetletja in Goriški Familia in Lidl sta zgodba o uspehu. Da ne omenjamo Smarta in Bernardija ki praznuje 30 let ! Kar je v Ljubljani v btc skoraj zastonj je v diskontih v Italiji za drožiž. Diskonti so tudi pri nas z podobnimi cenami a veliko manjših kvadratur. Diskont a la Familia pomeni Italijanskega najboljšega soseda. Nekoliko manj znane blagovne znamke, a povsod prve cene. Premorejo delikateso , oddelek z sadjem , vso klasično ponudbo in verjeli ali ne konfekcijo. Seveda cunj nihče ne ravna in pospravlja , vzameš kar ti ustreza hlače za 15 in srajco za 6 evrov. Saj to je ceneje kot v raštelu. Koliko imajo od tega Kitajski delavci pa tako in tako nobenega ne zanima.

Cukrček so popusti , nam Slovencem se njihove kartice popustov in nagrad ne splačajo , saj je edina ki prinaša resnične popuste Tuševa in od najboljšega soseda. A 10 % škonta dajo tudi brez kartic popustov. Tu pa se zakomplicira. Običajno je v merkatonijih vse v računalniškem programu. A tukaj ni. Blagajničarki zapiska ko se gre za cd. Vnese ročno. Spomnim jo da mi pripada 10 % škonta. Namesto da bi to uredila se prične ploha besed. Kolegice ji ne pomagajo saj imajo same dovolj dela , programer tega ni vnesel , pa še diskont se zapira. Tukaj je logika in zaslužek diskontov : Z čim manj zaposlenimi in čim manj vnašanja popustov v programe. Če stranka želi se ga upošteva drugače pa ne. A to so malenkosti ki coloritu Italije dajo čar. Ko naj bi se v Italiji nekaj rešilo se prične ploha besed.

Velikokrat težave rešijo stalne stranke. Ko je po kakih 5 minutah pridganja blagajničarka slišala od stalne stranke da je 10 % škonto je takoj upoštevala. V vsej tej zmedi sta ostala cd na njeni strani. Opozorim in dobim. Še vprašam ” tutto ok ”

Je , vrnem voziček , ga zaklenem in vzamem evro iz reže.

Še o prijaznosti Italijanov bi lahko rekli kakšno. Če dnevni tisk kar naprej piše o trenjih med Slovenci in Italijani je edino trenje ki ga doživi turist v Italiji trenje koles. Koliko se v tej državi prevaža na 4 in 2 kolesih se nikjer v Evropi ne. Celo v zakotni Gorici je kot na pomp de Elize v Parizu. ! 10 minut je treba kljub semaforju za prečkanje ceste

Moje prvo srečanje z nakupovalnim centrom ” torri di Evropa ” v Trstu se je na avtobusu mestnega prometa za katerega nisem imel karte , ker so kontrole na mestnih avtobusih v Italiji redke , šoferji pa obremenjeni z vožnjo in prometom začelo z prijaznim opozorilom Tržačanke da naj iztopim. Bil sem tiho. Zgodba govori o veliki osamljenosti starejših ljudi v Italiji. In če ne veste Trst je po starosti prebivalstva najstarejše mesto v Italiji z najnižjo Italijansko nataliteto.

Potovati po Italiji je užitek, če se odloči za turistično neznana področja. Slikovitost pokrajine , prijaznost domačinov , skoraj nikjer nobene vsiljive turistične ponudbe , kričanja turistov in dragih vstopnin.

Tudi to je Italija , pa ne pričakujte da vam bodo pobiralci vstopnin še kaj razlagali. Mimogrede pa te nategnejo za kakšen Evro kot se mi je zgodilo ob obisku gradu svetega Justa v Trstu. Da pa bi kdo stopnišče pometal /projektiral ga je slavni Tržaški arhitekt Beltram / to pa ne.

Povsod v Italiji so spomeniki ideologije v dveh variantah. Prva so spomeniki žrtvam prve in druge vojne v vsaki vasi in mestu. Druga pa Rimske volkulje ki jih lahko srečate in na kitajskih tiskalnikih v računalniških trgovinah in v mestih parkih. Da ne omenjamo Italijanskih svetih con. Stopnišče na grad svetega Justa je težko pomesti. A o milijonih evrov za njihova bivša bojišča oziroma svete cone nima smisla zgubljati besed. In ne mislite da ko se sprehajate po ulici tretje armade da je to zavezniška. Pojavlja se še v Zdravščini. In bližina bojišča 6 Soške Bitke prve svetovne vojne na hribu svetega Miahaela med Sočo in Krasem nam pove da je to ena od armad Italijanske vojske. Da ne omenjamo bitke pri Vitoriu Veneto , ki se začenja takoj za Šempetrskih blokom in pelje do corsa Italija. Pa na zasluge brigade Pavie nad zmago nad nacisti ne smete pozabiti.

Italija , ena od 7 najbogatejših držav na svetu , država ki ima po 2 svetovni volni toliko z fašizmom kot krava z sedlom ima eno največjih parlamentarnih demokracij sveta najbolj kritično opozicijo in eno največjih blaginj sveta kar ne more in more pozabiti fašistične preteklosti.

Ideološki spomeniki so dobra zabava popotnikov turisti se ne zmenijo zanje. In tudi marsikakšna Italijanska pošta v družbi beneških levov še vedno obratuje v poslopjih ki jih je dal sezidati Duče v kolonialističnem arhitekturnem slogu.

In ni dvoma. Italija največja poraženka vseh vojn je z diplomacijo in zvijačami presenetila celo Američane. Ali drugače povedano : večini prebivalcev škornja je popolnoma vseeno za kakršno koli politiko. Zakon v Italiji je ” dolce vita ” in manj kot za 1000 evrov neto mesečno tam ne dela nihče z stalnim prebivališčem v Italiji. V državnih službah se več sedi kot dela v privatnih podjetjih pa se v glavnem mešetari.

Saj veste : Italijani so najboljši trgovci sveta. Dokler zanje delajo Kitajci. Kjer pa je proizvodnja visoka tehnologija pomaga da se delavci ne pretegnejo. Tam se dela a najbolj umazanih del Italijani ne delajo. Pred leti je Tržaška občina imela velike težave kje dobiti pometače ulic. Pomagati so si morali z emigranti.

Še nekaj besed o Italijankah : Strastne , zapeljive , vredne greha. In zveste. Bistveno manj sramežljive kot Slovenke. Saj jih je poleti na plažah ob Jadranskem morju veliko zgoraj brez. Je pa v Italiji pri osvajanju deklet dobro upoštevati eno samo pravilo :

Nobenih avantur ker so Italijanke ko se razjeze precej bojevite. Dobra stran stalne zveze z Italijanko je v tem da se nobena ne zanima za politiko. Družina je pri njih na prvem mestu. Zato povprečna Italijanka pričakuje najmanj 2 otroka in povprečnega moža z ne preveč visokimi cilji in hobiji. In veliko sexsa in obiskov restavracij. Da se bo kakšna Italijansko govoreča Italijanka ali Italijan naučila Slovensko je prej loterijski dobitek kot realnost. Zanimanje Italijanov za tuje jezike je slabo. Predvsem pa velja biti v Italiji tudi kot turist pošten. In imeti smisel za barantanje. In družba Italijanov pomeni da se pobratite. Ko se vam na izletu prilepijo se jih ne rešite cel dan. Radi vas vabijo na domove kjer vam zelo radi kuhajo. Do turistov tudi ko se sprehajamo po privatni lastnini so tolerantni. Nihov nasmeh ko te spet zagledajo je nepozaben. Voznik mestnega avtobusa vam brez težav ustavi tudi ko ste na postajališču ki je uradno zaprto. In predvsem Italijani zelo radi govorijo. Zato je potovati k ljudem po Italiji užitek. Jaz sem tam bil v dobrih 2 letih več kot 30 !

Naj zaključim z zelo znano Italijansko parolo :

” Viva italija ! ”


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.