fbpx

Potica, ambasadorka Slovenije, na Gradu Otočec

Aktualno, Izleti, Kultura

Na velikonočni četrtek, 29. marca, bo na Gradu Otočec potekal že drugi veliki Festival velikonočne potice.

Vabljeni vsi, stari in mladi, peki in pekarice, ki jo znate pripraviti na slovenski tradicionalni način, obenem pa presenetiti z izvirnostjo.

»Ne tekmujemo zaradi priznanj, ampak zaradi tega, da smo vedno boljši in drugačni. Dokler bomo drugačni, nas bo svet spoštoval!« prof. dr. Janez Bogataj

Prof. dr. Janez Bogataj bo tudi letos na čelu strokovne komisije, ki bo med odličnimi poticami izbrala najboljšo in najlepšo ter najbolj izvirno. Te besede si vzemimo k srcu, ne le zdaj, ko gre za potico, ampak vedno, ko želimo sebi in svetu dokazati in pokazati, kako ponosni smo na svojo tradicijo, svoje znanje in vse posebnosti naše dežele.

 

Foto: Katja Špoljar

Novost je, da smo festival tokrat raztegnili na 2 dneva, saj bo ocenjevanje na Otočcu potekalo že 28. marca, v četrtek, 29. marca, ob 10. uri dopoldne pa vas vabimo na slovesno prireditev, ki jo bo povezovala Bernarda Žarn. Takrat bomo z velikim veseljem razglasili zmagovalko in podelili priznanja – vsem, ki boste sodelovali, zraven pa primaknili še kakšno presenečenje.

In ker je leto 2018 tudi Cankarjevo leto, saj beležimo stoletnico smrti našega največjega pisatelja in dramatika, si sposodimo še njegovo razmišljanje o pomenu potice. V svojem satiričnem delu Krpanova kobila je zapisal, da mu ni mar za ljudi, ki so ga v življenju razočarali, čeprav jih je nekdaj od srca ljubil. Pravi takole: »Čisto nič me ne boli, da jih vidim in slišim poslednjikrat, in bolj mi je na skrbi, če se je Manci potica posrečila ali ne.«

Da so se potičke posrečile, se boste lahko na lastne oči in brbončice na Gradu Otočec prepričali 29. marca, mi pa naj dodamo, da bodo letos z nami tudi najboljše pekarice iz Zveze kmetic Slovenije, česar se iskreno veselimo, saj se med njihovimi mojstrovinami lahko nadejamo pristnih, domačih okusov. Prijave bodo mogoče že v prihodnjem tednu.

Strokovno komisijo, ki bo potice ocenjevala že 28. marca, bodo sestavljali: prof. dr. Janez Bogataj, sloviti etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična preizkuševalka živil, in Dejan Koncilja, vodja gostinstva v Termah Krka. Vse tri člane smo poprosili, da povedo, kakšna mora biti vaša potica, in kako jo bodo ocenjevali.

Prof. dr. Janez Bogataj: »Slovenska potica je okrogel testeni zvitek z luknjo v sredini in z različnimi slanimi ali sladkimi nadevi, pečen v okroglem pekaču potičniku, ki ima obodno steno gladko ali narebreno. Pri slednji so rebra postavljena navpično. To je opredelitev slovenske potice. Vse ostale podolgovate izvedbe, pečene v štirioglatih pekačih, se v Sloveniji imenujejo štruklji, konci idr. Sladke slovenske potice se načelno ne potresajo s sladkorjem, saj močno spremeni njihov siceršnji odličen okus. Sladkor za posipanje je pogosto tudi ‘maskirno sredstvo’ tistim poticam, ki so jih gospodinje preveč zapekle!«

Mag. Marlena Skvarča: »Po vašem izvirnem receptu pripravljena, oblikovana in pečena potica pridobi specifične senzorične lastnosti. Že prvi vtis dajeta oblika in barva potice, zato priporočamo, da je ne posujete s sladkorjem, kar je sicer za nekatere bolj všečno, prav gotovo pa ne za ocenjevalce. Potica svojo kakovost priprave pokaže tudi v primernem videzu prereza in občutku v ustih. Vonj in aroma potice pa sta tisti senzorični lastnosti, ki najbolj izražata vaš priljubljen recept in harmoničnost na osnovi pravilno izbranih vrst in količine sestavin. Skupno sprejemljivost pri ocenjevanju potic torej oblikuje več senzoričnih lastnosti, ki so verjamem, vaša odlika in posebnost …«

Dejan Koncilja: »V veliko veselje in čast nam je, da bo otoški grad tudi letos gostil potični festival. V Termah Krka namenjamo domači hrani veliko pozornosti in tudi naš slogan Živeti zdravo življenje nas zavezuje k čim večji uporabi naravnih, sezonskih, lokalno pridelanih živil. Sladice niso pri tem nobena izjema in domače potičke so tako velikokrat v ponudbi naših restavracij. S Festivalom velikonočne potice pa želimo spodbuditi vse, ki se njene priprave morda malo bojijo. Vsaka potica je zmagovalna, če se je lotimo z dobro voljo, dobrimi sestavinami in dobrim namenom. Zato kar pogumno!«

Lani je komisijo in obiskovalce s svojo kraljevsko sladico najbolj prepričala Novomeščanka Jožica Dorniž, sicer urednica revije Vzajemnost, ki potice peče za sprostitev. Uspelo ji je ustvariti potico z zgodbo o sožitju, o tem, da potrebujemo drug drugega, potrebujemo vzajemnost, saj lahko edino skupaj tvorimo čudovit okus ali pa prijetno skupnost. Gotovo nam je lani s Festivalom uspelo vsaj malo prispevati k prepoznavnosti kraljice slovenskih sladic, zato vam z veseljem sporočamo, da je bila ob koncu lanskega leta uradno potrjena tudi specifikacija za SLOVENSKO POTICO Z ZAJAMČENO TRADICIONALNO POSEBNOSTJO.

Izkupiček od prodaje potic bomo spet nameniti v dobrodelne namene, da bodo imele tudi družine iz socialno šibkejšega lokalnega okolja vsaj malo slajše velikonočne praznike!


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.
 • Nataša Briški, Tina Cipot in Iza Sia Login iz rubrike #ustavise
  V preteklih letih smo imeli slogane ... in pomisli nase, in premagaj strah, in povej, in prisluhni ... In ker danes še posebej spoznavamo, da smo #drugdrugemudarilo, združujemo izjemne posameznike in delimo njihove zapise preteklih let.