Potovanje po norveški progi Oslo-Bergen

Potovanje po norveški progi Oslo-Bergen

Dve največji mesti Norveške, Oslo na vzhodu in Bergen na zahodni atlantski obali, sta povezani z eno najzanimivejših evropskih železniških prog. Železniška proga Oslo-Bergen je za kraljevino Norveško pomembna z več vidikov: ima velik gospodarski pomen, pomembna je za prevoz potnikov in nenazadnje na simbolni način povezuje vzhodni in zahodni del države. Prestolnica Oslo in Bergen, nekdanja norveška prestolnica, sta z železniško progo povezana od leta 1909.

Pri gradnji proge je bila največja ovira nedostopnost terena, pa tudi neugodne vremenske razmere, kot so močni vetrovi in obilne snežne padavine, ki so pogoste v notranjosti dežele. V zadnjih letih se domačini in tudi številni turisti kljub široki ponudbi ugodnih letalskih povezav za prevoz od Osla do Bergna še vedno raje odločijo za časovno daljše in nekoliko nostalgično potovanje z vlakom.

Oslo

Osem ur trajajoče in 471 kilometrov dolgo potovanje skozi eno najlepših pokrajin v Evropi se začne na glavni železniški postaji v Oslu. Po odhodu z glavne železniške postaje potuje vlak najprej skozi predmestja, kjer je med hišami in stanovanjskimi bloki veliko zelenja in popotnik dobi občutek, da se mesto in divja norveška pokrajina kar zlivata druga v drugo. Proga skozi mesto Geilo zapusti ravninski del in se začne počasi vzpenjati v gorato notranjost Norveške, na visoko in osamljeno planoto Hardangervidda. Območje planote je norveški narodni park. Hardangervidda je najobsežnejša evropska visokogorska tundrska planota in zelo priljubljena med pohodniki. To je območje, kjer živijo karibuji. Planota je dostopna skorajda samo z vlakom, saj so ceste zelo redke.

elske: “O Norveški je že ogromno napisanega v drugih temah,..pa vseeno. Seveda je drago, vendar odvisno kako se znajdeš. Sama sem potovala z avtom in tudi v bodoče načrtujem potovanje po Norveški z avtom. Ker sem poleg drugega obredla tudi celotno zahodno obalo, to pomeni tudi veliko trajektov. Npr. za pot dolgo probložno 350 km od Aalesunda do Bergna. potrebuješ prevoz s tremi trajekti. Cene za avto pa so neprimerno nižje kot za avtodom in tu se da privarčevati. Vsekakor moraš na pozabiti na restavracije in lokale, hrano moraš imeti obvezno s sabo.”

Bergen

Vir: Svetinljudje

Preberi tudi: Miti in legende Irske

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

zastava

Lana je del ustvarjanja zgodbe Potovanja.Over.Net od leta 2015. Rada odkriva nove kotičke in spoznava različne ljudi na svoji poti. Verjame, da se življenje začne, ko zapustimo lastno cono udobja.