fbpx

Kviz: Preveri svoje znanje o smučarskih poletih

Aktivnosti, Aktualno, Dogodki, Novice, Zanimivosti

Tudi če vas čez tri tedne ne bo tam, lahko vse do nedelje, 26. marca, podprete slovenske skakalce.

Lani je Slovenijo predvsem po zaslugi Petra Prevca zajela skakalna evforija in vrhunec sezone svetovnega pokala si je v dolini pod Poncami v živo ogledalo 111.000 športnih navdušencev. Koliko se jih bo na največji vsakoletni športni prireditvi v pri nas zbralo čez tri tedne, je še prezgodaj reči, a če lahko sklepamo po preteklih letih, bo praznik smučarskih poletov v Planici ponovno združil Slovence.

Dejstvo je, da nikjer drugje kot v Planici, na letalnici bratov Gorišek, ni mogoče videti tolikšnega števila osupljivo dolgih poletov. Nikjer drugje kot v dolini pod Poncami več deset tisoč domačih in tujih športnih navdušencev ne ustvari takšnega vzdušja in nikjer drugje kot ob vznožju pred dvema letoma prenovljene velikanke se človek ne počuti kot del nečesa res posebnega.

Tudi če vas čez tri tedne ne bo tam, lahko vse do nedelje, 26. marca, ko se bo praznik v Planici zaključil s posamično tekmo, podprete slovenske skakalce – z vsakim nakupom izdelkov Radi imamo domače namreč prispevate 30 centov v sklad za njihovo podporo in s svojimi glasovi odločate, kateri od šestih skakalnih klubov bo dobil donacijo.

V 83 letih kar 41 svetovnih rekordov

Že 83 let je minilo, odkar so v dolini pod Poncami na takrat še Bloudkovi skakalnici organizirali prvo tekmovanje v smučarskih skokih. Na njej je bilo postavljenih kar nekaj svetovnih rekordov, največ na svetu, kar 28, pa jih beleži letalnica bratov Gorišek, ki je bila kot prva letalnica na svetu zgrajena leta 1969. Od leta 1934 so skakalci in letalci v Planici skupaj dosegli že 41 svetovnih rekordov. Največ, 13, so jih prispevali Norvežani, sedem so jih postavili Finci, po šest pa Nemci in Avstrijci.

Da pa bi se na seznamu rekorderjev v prihodnosti znašlo, kar največ slovenskih skakalcev, skočite v Mercator in s svojim nakupom donirajte izbranemu skakalnemu klubu in tako podprite naše orle.

Že dve leti se zibelka slovenskih poletov ponaša s prenovljeno velikanko, v katero je vgrajenih 2000 kubičnih metrov betona in 300 ton železa.

V Planico najbolje z avtobusom ali vlakom

Na cestah proti Planici bo čez tri tedne velika gneča. Od Kranjske Gore naprej bo težko najti parkirišče, zato se pravočasno odpravite od doma, če boste šli s svojim avtomobilom. Le najbolj zgodni bodo lahko parkirali v Planici, preostale bodo tako skupaj z avtobusi usmerili ob rob regionalne ceste iz smeri državne meje proti začasnemu krožišču v Ratečah ter v Zelence. Osebne avtomobile bo mogoče parkirati tudi na celotni trasi kolesarske ceste iz smeri Kranjske Gore proti Ratečam, kamor bodo vozila preusmerjali že v Podkorenu, pod smučarskim poligonom, v vasi  Podkoren in Kranjski Gori. Od tam se  lahko v Planico odpravite peš po označenih poteh, od petka do nedelje pa bodo z oddaljenih parkirišč vozili tudi krožni avtobusi s postajališči v Kranjski Gori, Podkorenu in Zelencih.


Poskrbite za varnost
Še nekaj nasvetov, ki vam bodo na največji slovenski športni prireditvi v pomoč:
–    Pazite na svoje osebne predmete. Ne puščajte jih na vidnih mestih v avtomobilu, če jih boste vzeli s seboj in jih imeli v nahrbtniku, pa tega raje nosite spredaj kot na hrbtu.
–    Vnos alkohola, steklenic, kozarcev, pločevink, palic, orožja, eksplozivnih teles, pripomočkov za ognjemet in drugih predmetov, ki lahko ogrozijo varnost ljudi, je strogo prepovedan. Če ste razmišljali o nakupu teh prepovedanih izdelkov, si na Mercatorjevih policah raje izberite kakšen izdelek Radi imamo domače in tako podprite naše orle.
–    Če se boste dogodka udeležili z otroki, se še pred odhodom z njimi dogovorite, kaj naj storijo, če se izgubijo v množici, na koga se lahko obrnejo …
–    Upoštevajte pravila organizatorjev in poskrbite, da bo obisk Planice pravi praznik športa za vas in za druge obiskovalce.


Sledite nam


RSS Ustavi se!