fbpx

Praznuj življenje in doživi ‘aha’ trenutke

Aktualno, Obale, Potopisi

Odšla sem! Uspelo mi je! Postala sem nevidna in neskončna! To je bila najpametnejša nezavedna odločitev v mojem življenju.

Odšla sem! Uspelo mi je! Postala sem nevidna in neskončna! To je bila najpametnejša nezavedna odločitev v mojem življenju. Na svojem prvem blog zapisu s Krete v Grčiji bi rada z vami delila pet najljubših trikov, da ohranite v življenju veselje, iskrice avantur, varnost in brezskrbnost čez vse leto. To se učim predvsem od Grkov in Grkinj. Ker sem študirala staro grščino, mi je Kreta zaradi antičnega pridiha in znamenitosti še posebej všeč. Kot bi lahko rekli: »I fit in! Ujeli sva se!«

Vendarle pa … preden zares popolnoma skočimo v poletni čas, ne pozabite, da je življenje eno veliko potovanje, zato si predstavljajte, da krajše ali daljše počitnice v nove kraje pomenijo obenem tudi smisel in vizijo novih življenjskih odkritij. Življenje je dar. Vrnite mu to darilo. Tako kot pravi najbolj slaven pesnik in pisatelj s Krete, Nikos Kazantakis, ki slavi po romanu Aleksis Zorbas, in je bil po njem posnet film Grk Zorba (Zorba the Greek, 1964) ter ga toplo priporočam: »Ničesar si ne nadejam. Ničesar se ne bojim. Svoboden sem.«  Filozofija čistosti.

Čistost filozofije o življenju

Nova doživetja ali odkritja na starih biserih Grčije vam na zasluženem oddihu zagotavljajo, da v teh krajih preživite dneve nekoliko drugače kot čez leto. Začutite lepoto okolja ter znanja sodobnih Grkov, ki so ga prav zagotovo prevzeli od svojih prednikov, modrecev, ki so svoje učenje prenašali prek mitov. To so zgodbe, ki so lahko izmišljene ali pa temeljijo na določenih zgodovinskih dejstvih. Pesniki so mite zapisovali že v antičnih časih, a te zgodbe so zares brezčasne in nam tudi v sedanjem času simbolično pomagajo pri sporočilih življenja. Je najpomembnejša stvar, ki bi jo morali res dobro spoznati.

Doživite ‘aha’ trenutke

Kreta je rojstni kraj samega boga Zevsa, boga vseh bogov. Evolucija človeka, enost, most med našimi možgani in srcem, stoletja razmišljanja kako vidimo sebe in človeštvo so stvari, ki so namensko povezane z vsemi za doseganje nemogočega in so se v preteklosti pojavljaje kot redkost in mistično. Tukaj vsekakor doživite tiste ‘aha trenutke’. Kompasovci z vami delimo (skoraj) vsa odkritja in predstavljate si , da ste obdani z različno ali podobno mislečimi sanjači, kot si ti sam. Tako ste na preostanek leta dobro opremljeni.

Bodite to, kar želite biti – izgubite se

Živimo življenja drug mimo drugega. Na Kreti lahko človek zares ponovno najde sebe na odru obstajanja. Tukaj ste lahko ponovno, kar želite biti. Ali popolnoma izgubite sebe. Grčija ne predstavlja samo oddih, ampak nauke, učenje, raziskovanje, spoznanje, razmislek o vsem v vas in okrog vas. Predstavlja ljubezen do vrednot še iz časa najstarejše evropske civilizacije Minojcev, posebno ljubezen, ki ukazuje, da je vse kot zgolj zapis, vgraviran v naših dušah.

 

Znamenja življenja

Kako si zastaviti življenje v tem sterilnem, materialnem in hedonističnem svetu? S srkanjem grške kave v eni izmed lokalnih tavern ali uzerij. Tam vas hitro vzamejo za svojega. Ključni vir informacij in novic. Je vasica, kjer se umaknete v hlad v okoliških hribovjih, v katero se odpeljete s turističnim vlakom za nekaj evrov. Takšna harmonizacija je najverjetneje rešitev.

Grčija je moja usoda

So počitnice, ki živijo v tebi vse življenje. Lahko ostanete udobno na plaži s slamnikom na glavi na ležalniku, pa vam zaradi novih prijateljev, ki potujejo z vami spremenijo življenje. Predvsem takšne počitnice nekoč morajo priti danes. Naš svet je svet rezultatov dogodkov, procesov. Kaj pa vi? Imate kaj odmora danes? Glede na to, da nekoč mora priti – kaj če bi si ga privoščili kar danes? Živeli!


Sledite nam


RSS Ustavi se!