Prečudovita češka knjižnica

Zanimivosti

Svoja vrata je odprla v letu 1722 kot del jezuitske univerze in je lep primer baročne arhitekture.

Za knjižnico Klementiunum bi z lahkoto rekli, da velja za eno najlepših na svetu. Svoja vrata je odprla v letu 1722 kot del jezuitske univerze in je lep primer baročne arhitekture. Vsak prostorček je skrbno premišljen in s svojo lepoto obiskovalcev ne pusti ravnodušnih. V svoji kolekciji hrani na tisoče knjig. Leta 1781 je Karel Rafael Ungar ustanovil ‘Bibioteco Nationalis’, z literaturo v češkem jeziku. Vključuje nekaj zelo redkih zgodovinskih primerkov, ki bodo  nekoč del ‘Google books’ ponudbe. Kljub svoji zgodovinski vrednosti ostaja skrit češki kotiček. Morda pa ob naslednjem obisku Prage zaidete prav tja!

bejbika::trv : “Definitivno Hradčane, Karlov most, Stare mesto, astrološko uro, roj. hišo F. Kafke in sploh celo mestno jedro, ki je res čudovito. Tudi v živalskem vrtu je zanimivo. Hrana je meni najbolj všeč v Fleku (sicer malo dražja kot drugod) – knedlički z golažem. Malo je pikantno, ampak res dobro. Zraven pa gre seveda njihovo pivo. Njam!”

cz1

cz2

cz3

Vir: boredpanda

 

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.