fbpx

Predlog prepovedi trgovine z navadnim tunom

Novice

Evropska komisija je danes v Bruslju predlagala, naj EU podpre prepoved mednarodne trgovine z atlantskim modroplavutim tunom, ki je zelo cenjen med ljubitelji sušija To je odgovorna odločitev za odločno ukrepanje za ohranitev vrste, ki ji grozi izumrtje, je poudaril komisar za okolje Janez Potočnik, ki je skupaj s komisarko za ribištvo Mario Damanaki predstavil […]

Evropska komisija je danes v Bruslju predlagala, naj EU podpre prepoved mednarodne trgovine z atlantskim modroplavutim tunom, ki je zelo cenjen med ljubitelji sušija

To je odgovorna odločitev za odločno ukrepanje za ohranitev vrste, ki ji grozi izumrtje, je poudaril komisar za okolje Janez Potočnik, ki je skupaj s komisarko za ribištvo Mario Damanaki predstavil predlog komisije.


Reuters

Komisija sicer priznava, da je od leta 2006 Mednarodna komisija za ohranitev tunov v Atlantiku (ICCAT) veliko storila glede omenjenega problema, vendar meni, da bi moral biti navadni tun glede na najnovejše znanstvene podatke uvrščen na seznam v dodatku I CITES.

V tem dodatku so navedene vrste, ki jim grozi izumrtje, zato morajo za trgovino s temi vrstami veljati posebej stroga pravila in mora biti omejena na izjemne okoliščine. Z uvrstitvijo navadnega tuna v Dodatek I bi bila mednarodna trgovina s to vrsto prepovedana.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.