fbpx

Predlog prepovedi trgovine z navadnim tunom

Novice

Evropska komisija je danes v Bruslju predlagala, naj EU podpre prepoved mednarodne trgovine z atlantskim modroplavutim tunom, ki je zelo cenjen med ljubitelji sušija To je odgovorna odločitev za odločno ukrepanje za ohranitev vrste, ki ji grozi izumrtje, je poudaril komisar za okolje Janez Potočnik, ki je skupaj s komisarko za ribištvo Mario Damanaki predstavil […]

Evropska komisija je danes v Bruslju predlagala, naj EU podpre prepoved mednarodne trgovine z atlantskim modroplavutim tunom, ki je zelo cenjen med ljubitelji sušija

To je odgovorna odločitev za odločno ukrepanje za ohranitev vrste, ki ji grozi izumrtje, je poudaril komisar za okolje Janez Potočnik, ki je skupaj s komisarko za ribištvo Mario Damanaki predstavil predlog komisije.


Reuters

Komisija sicer priznava, da je od leta 2006 Mednarodna komisija za ohranitev tunov v Atlantiku (ICCAT) veliko storila glede omenjenega problema, vendar meni, da bi moral biti navadni tun glede na najnovejše znanstvene podatke uvrščen na seznam v dodatku I CITES.

V tem dodatku so navedene vrste, ki jim grozi izumrtje, zato morajo za trgovino s temi vrstami veljati posebej stroga pravila in mora biti omejena na izjemne okoliščine. Z uvrstitvijo navadnega tuna v Dodatek I bi bila mednarodna trgovina s to vrsto prepovedana.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!