fbpx

Prenovljena Kavarna Park na Bledu

Aktualno, Toplice, Zanimivosti

15 milijon-ta originalna kremšnita v prenovljeni Kavarni Park z najlepšim razgledom na Blejsko jezero

Spomladi, ko posijejo na Bled prvi topli sončni žarki, odpira vrata prenovljena Kavarna Park, dom edine originalne blejske kremne rezine. Gostje bodo lahko uživali v privlačnem in prenovljenem ambientu in najlepšem razgledom na najbolj opevane znamenitosti Bleda – Blejsko jezero, otoček in grad.

S prenovo, ki jo je doživela po skoraj 30 letih, je Kavarna Park dobila podobo moderne, sveže kavarne z lokalnim alpskim pridihom, hkrati pa je prilagojena globalnemu gostu, ki obišče Bled.

»Sladka blejska kraljica«, edinstvena originalna blejska kremna rezina, je dobila svoj osvežen in prenovljen dom. Le pri nas je blejska kremna rezina prava originalna, ki jo slaščičarji v slaščičarski delavnici Hotela Park pripravljajo že od leta 1953, torej zavidljivih 66 let. Letošnje leto je Kavarni Park leto 15 milijon-te izdelane kremne rezine.

Recept danes

Pri pripravi uporabljajo originalne, sveže in kakovostne sestavine: sveža jajca, moko, sladko smetano, mleko, sladkor in maslo. Svežina jajc je pri pripravi kreme še posebej pomembna, saj je zaradi nje krema okusna in rahla, hkrati pa se kar stopi v ustih. Originalne kremne rezine se vsak dan sveže pripravljajo brez industrijskih pripravkov. Naši slaščičarji jih pripravljajo ročno, kar je dandanes v svetu prava redkost. Kremne rezine pripravljamo večkrat na dan, ob koncih tedna, ko je na Bledu največ obiskovalcev, tudi vsako uro.

Okušanje originalne blejske kremne rezine je resnično edinstveno doživetje. Najprej z vilicami prebodete hrustljavo skorjico, nato pa zajamete vse 4 plasti naenkrat. Oh ta okus! Hrustljava skorjica in mešanica okusov nebeško puhaste jajčne kreme in smetane. Če k temu dodamo še najlepši razgled na najbolj opevane znamenitosti Bleda – Blejsko jezero, otoček in grad, je užitek popoln. Pravijo, da obisk Bleda ni pravi, če si ne privoščite originalne blejske kremne rezine.

Največ originalnih blejskih kremnih rezin se proda prav na njihovem domu – v Kavarni Park na blejski promenadi!

Prenovljeno Kavarno Park krasi smrekov les, ki je rdeča nit prenovljenih nastanitev Sava Hotels & Resorts na Bledu. Smrekov les, za katerega so navdih našli v lokalni Pokljuški smreki v prostor vnaša prijetno elegantno domačnost in pridih lokalnega okolja. Skozi velike steklene površine pa se ponuja najlepši razgled na Bled. Posebno pozornost so posvetili osvetlitvi kavarne, ki jo krasijo luči v obliki smrekovega storža slovenske izdelave.

Navadna smreka je namreč najbolj številčna drevesna vrste v Sloveniji in po starodavnem ljudskem prepričanju velja za drevo, ki lahko od človeka prevzame bolezen. Smrekove iglice, vršički, smola, jantar in eterično olje se uporabljajo v naravnem zdravilstvu, mi pa smo iz smrekovih vršičkov zasnovali blejski smrekovec, ki je edinstven v naši Kavarni Park.

Zgodba Originalne blejske kremne rezine

Samo ena je prava, ena in edina – originalna blejska kremna rezina! Nastala v restavraciji Hotela Park leta 1953.

Oče Originalne blejske kremne rezine

Slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled, je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v starem Hotelu Park sestavil recept za danes znamenito Originalno blejsko kremno rezino. Pri tem je uporabil star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano in nastala je izjemno lahka in rahla sladica, ki gre ljudem še danes v slast. Po Ištvanu Lukačeviću so krmilo v slaščičarski delavnici Hotela Park prevzele ženske. Najdlje, kar 25 let, je bila na čelu Parkovih slaščičarjev Angela Zupan, ki je svojo slaščičarsko kariero pričela že leta 1967. Zaradi dolgoletnega dela v slaščičarni so jo poimenovali kar “mama kremšnita”.

Ištvanov recept

Najprej je zamesil dobro masleno testo. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov. Rumeno maso je nato prevrnil na pečeno ploščo testa. Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je potresel z vanilijevim sladkorjem v prahu in ploščo razrezal na 60 kosov dimenzije 7 x 7 centimetrov.

Sledite nam

Oznake

Dejstva

  • Rojstvo: 1953 , slaščičarska delavnica Hotela Park na Bledu
  • Sestava po slojih od spodaj navzgor: listnato testo, jajčna krema, smetana, listnato testo, sladkorni posip
  • Mere: 7 x 7 x 7 centimetrov
  • Kako prepoznamo original? Ko jo položimo na krožnik, se mora celotna kremna rezina zazibati.

Zanimivosti

Originalna blejska kremna rezina je priznana kot jed z nacionalnim poreklom.

Od leta 1953 do konca leta 2019 bo narejenih že 15 milijonov originalnih blejskih kremnih rezin. Pri tem se bo pri pripravi porabilo:
• 131 ton moke
• 8.437 milijonov jajc
• 1.556.000 litrov mleka

Če bi do konca leta 2019 spečene Originalne blejske kremne rezine – 15 milijonov »kremšnit« – položili v vrsto, drugo ob drugo, bi segale 1.050 km daleč, oziroma od Bleda do Neaplja. Če bi jih položili eno na drugo okoli Blejskega jezera, bi nastalo 8 m visoko obzidje.

Pri pripravi kremnih rezin je izredno pomembna kakovost sestavin Slaščičarji Hotela Park so kremne rezine že večkrat pripravljali tudi v tujini, vendar so pri tem vedno uporabili povsem enake sestavine kot doma, sicer kremne rezine niso uspele.

“Na Bled na kremšnito.”

Originalna kremna rezina je prepoznavna značilnost Bleda, ki v svetu sladokuscev velja za pravo kulinarično zvezdo. Obisk Bleda ni pravi, če si ne privoščite originalne blejske kremne rezine. V slovenski tradiciji je postala skorajda »obvezno darilo«, ki ga družina prinese domov z izleta na Gorenjsko.


Sledite nam


RSS Ustavi se!