fbpx

Preprosta prehrana v času, ko je treba varčevati

Novice

Preprosto restavracijo je resnično doletela nepričakovana čast: prvič v zgodovini so v enem od vodilnih evropskih kulinaričnih vodnikov omenili restavracijo, ki svojim gostom ponuja falafel. V Gault Millauu, katerega vpliv lahko primerjamo z vplivom vodnikov Michelin ali Zagat, so lokalu Finjan namenili le 13 točk od 20. A že samo zato, ker so ga v […]

Preprosto restavracijo je resnično doletela nepričakovana čast: prvič v zgodovini so v enem od vodilnih evropskih kulinaričnih vodnikov omenili restavracijo, ki svojim gostom ponuja falafel. V Gault Millauu, katerega vpliv lahko primerjamo z vplivom vodnikov Michelin ali Zagat, so lokalu Finjan namenili le 13 točk od 20.

A že samo zato, ker so ga v vodniku Gault Millau omenili, lahko govorimo o novem pojavu v kulinariki: v Evropi je v težkih gospodarskih razmerah v modi preprosta prehrana. Recesija je vplivala na denarnice in bančne račune ter zelo škodila razkošnim restavracijam z Michelinovimi zvezdicami. Evropejci poskušajo s precej manj denarja razvajati svoje izbirčne okušalne brbončice: pojavu bi lahko rekli gurmanski grunge. Čedalje bolj priljubljeni so preproste restavracije in manjši gostinski lokali – tudi to dokazuje, da se ljudje zaradi praznih denarnic vračajo k preprosti hrani.

V belgijskih restavracijah se je leta 2009 zaslužek zmanjšal za enajst odstotkov, letos pa menijo, da se bo še za tri. Vseeno je mogoče govoriti o očitni razliki: restavracije, v katerih gostje navadno plačajo nad 35 evrov na osebo, bo po napovedih letos obiskalo sedem odstotkov manj ljudi; v restavracijah, v katerih je treba plačati manj kot 35 evrov na osebo, pa pričakujejo, da jih bo obiskalo štiri odstotke več gostov kakor lani, je povedal Gert Laurijssen iz skupine Foodstep. Pojav so celo poimenovali s posebnim imenom: bistronomija – bistro s preprosto gastronomsko ponudbo, je pojasnil Jan De Haes, vodja regionalne zveze restavracij in hotelov. »Pravzaprav se tu vračamo v preteklost, saj stranke za manj denarja zahtevajo enako kakovost,« je povedal.

Vir: delo.si


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.