fbpx

Pridi špilat grofe v Celje

Aktivnosti, Novice, Zanimivosti

Mesto grofov, ljubezenskih zgodb ter bogate zgodovinske in kulturne dediščine vabi obiskovalce z novo promocijsko kampanjo, ki s svojo drzno zasnovo kuje Celje med zvezde na (danes turističnem) zemljevidu. Kampanja PRIDI ŠPILAT GROFE izpostavlja dvojico najmočnejše plemiške in vladarske družine, ki je kadarkoli živela na Slovenskem: Barbaro Celjsko in Friderika II. Celjskega. Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje s kampanjo vabi domače in tuje turiste, ki lahko doživijo tako bogato zgodovino celjskih grofov na gradu, v muzejih in v starem jedru kot tudi sodobni utrip mesta

Direktorica Zavoda Celeia Celje Milena Čeko Pungartnik: »Odločili smo za drzno promocijsko kampanjo z znanimi Celjani iz sveta športa in mode, ki predstavlja mesto Celje kot atraktivno turistično destinacijo, kjer se dediščina Celjskih grofov prepleta s sodobnim utripom mesta. Letošnje leto se obeležuje kot leto evropske kulturne dediščine in mesto Celje lahko obiskovalcem ponudi izjemna doživetja zgodovine in kulture kot tudi sprostitev v naših zelenih kotičkih, saj smo tudi ponosni nosilec znaka Slovenia Green Destination. Menimo, da je bila odločitev za udarno promocijo v zahodni Sloveniji na Billboard in Citylight oglasnih površinah prava.

Obišči Celje. Pridi špilat grofe.

Odkar pomnimo, v Celju špilamo grofe. Današnji Celjani smo od nekdaj odraščali z miti in legendami o njih. Radi si jih predstavljamo, zmagovite in jeklene, v popolni srednjeveški opravi ali ob naših današnjih užitkih. Dobra kava, prijateljski klepet ali športna tekma nas lahko za trenutek naredijo nepremagljive. S kampanjo smo na sodoben način obudili dve ključne osebnosti: Hermanovo hči, ambiciozno Barbaro Celjsko, najvišje kronano glavo v slovenski zgodovini, ki je bila češka, ogrska in nemška kraljica; in Hermanovega sina, neustrašnega Friderika II. Celjskega, državnega kneza, ki je utrdil mesto na temeljih antične Celeie in v srednjeveško obzidje vgradil starorimske umetnine.

Grad, kjer zgodovina zaživi.

Celjski grofje in državni knezi so za sabo pustili največji srednjeveški grad v državi, utrjeno mestno jedro in večno živi mit, ki povezuje vse generacije Celjanov. V sklopu kampanje je izpostavljen tudi Stari grad nad Celjem, kjer srednjeveška društva iz vse Slovenije vsak vikend od aprila do oktobra uprizarjajo viteške običaje in tradicije. Obiskovalci lahko na lastne oči dobijo vpogled v živo zgodovino. Vrhunec leta je srednjeveški dan v avgustu, ko grad in mesto zaživita kot v času Celjskih grofov. Letošnja osrednja prireditev bo potekala dne 25.8.2018.

Kje se skrivajo grofje?

Glavne znamenitosti Celja kot izjemnega kulturno-zgodovinskega mesta lahko obiskovalci obiščejo s skupno vstopnico doživetij (2 različici skupne vstopnice po ugodnejši ceni, Stari grad Celje + Pokrajinski muzej Celje, Stari grad Celje + Muzej novejše zgodovine Celje) Obiskovalci si lahko ogledajo Stari grad in na razstavi Pokrajinskega muzeja spoznajo zgodbo tako o vzponu Celjskih kot tudi o njihovih temeljih na antični Celei. Obisk starega gradu lahko združijo tudi z ogledom Muzeja novejše zgodovine, ki je poskrbel za vse obiskovalce – del razstave je namenil prav najmlajšim zgodovinarjem.

Kdo stoji za današnjim slovesom Celjskih?

V sklopu kampanje so nastale fotografije, ki povezujejo preteklost s sedanjostjo ter prikazujejo šarm in zagnanost Celjskih grofov. Bratu in sestri, Frideriku in Barbari v sodobni preobleki, sta posodila obraz znana Celjana – rokometaš Miha Žvižej in plesalka ter koreografinja Gea Erjavec. Veroniko, ljubezen Friderikovega življenja, je odigrala Tija Ocvirk, ena najbolj nadarjenih mladih atletinj Celja in Slovenije ta hip. Celjska modna kreatorka Milanka Močnik alias Solo Mila, je ustvarila njihova oblačila in srednjeveški duh Celjskih prepojila s sodobnim značajem Celja, ki je še vedno samosvoj in uporniški kot v času grofov.

Promocijska kampanja Pridi špilat grofe je nastala pod okriljem organizacije Zavoda Celeia Celje, življenje in razigranost pa so ji vdihnili specialisti za kulturni turizem, Agencija za marketing v turizmu Nea Culpa v sodelovanju s fotografom Matevžem Kostanjškom.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!