Priljubljena četrt Notting Hill

Potovanja

Portobello Road je kmalu postal center angleške hipijevske kulture.

Notting Hill je priljubljena četrt med Londončani v zahodnem delu mesta. Slavo so mu prinesli fim s Hughom Grantom v glavni vlogi, znameniti Portobello Road market in seveda vsakoletni festival Notting Hill.

Do 19. stoletja je bilo območje precej ruralno, potem pa se je na njem naselil višji sloj srednjega prebivalstva in si uredil stanovanja v ogromnih hišah. V naslednjem stoletju so hiše razbili na manjše enote z ugodnimi najemninami, privlačne za karibske imigrante. Soseska je postajala vse bolj popularna med različnimi glasbeniki in umetniki in Portobello Road je kmalu postal center angleške hipijevske kulture.


Trgovine na Notting Hillu

Glavna tržnica se odvija v petek in soboto, manjši del pa je odprt tudi med tednom, ko domačini ponujajo sveže sadje in zelenjavo. Ob petkih prodajajo oblačila iz druge roke, ob sobotah pa se na njem trejo množice ljubiteljev starin.

pomojejenajbolsetakole: “Za prevoze po londonu je pomoje najbolš oystercard (kokr urbana) na katero naložiš al travelcard (neomejene vožnje za določeno stevilo dni) ali denar. Velja za avtobuse in podzemno.”

Barvno usklajena soseska

Začetki karnevala na Notting Hillu segajo v leto 1964, ko je afriško-karibska skupnost praznovala svoje običaje in sledila tradiciji. Po nekaj burnih letih v 70.ih in 80.ih, ko so ga spremljali družbeni protesti, nasilje in politična nesoglasja, je karneval danes eden največjih festivalov v Evropi.  Mesto v avgustu preplavijo maske, glasbene skupine in mednarodna hrana.

Utrinek s karnevala

Vir: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.