fbpx

Aix-en-Provence: Cézanne

Zanimivosti

Cézanne je imel v Aixen Provence slikarski atelje, ki še danes hrani njegove osebne slikarske pripomočke in predmete, ki jih je upodabljal.

Paul Cézanne (1839-1906) je bil zadnji pripadnik impresionistov in oznanjevalec novega slikarskega obdobja. Rodil se je v provansalskem mestu Aix-en-Provence. Med šolanjem je spoznal Emila Zolaja, s katerim sta postala velika prijatelja.

Provansalsko mesto Aixen Provence.

V Parizu ni zdržal dolgo, močno je bil navezan na slikovito rodno pokrajino. Po njegovih številnih upodobitvah je gora Montagne St. Victoire (naslikal jo je več kot 65 krat) postala svetovna znamenitost.

V pismusinu (1906) je zapisal: “Vsak dan preživim v tej pokrajini čudovitih oblik. V resnici si sploh ne morem zamisliti prijetnejšega načina in kraja za preživljanje časa.” Cézanne je imel v Aixen Provence slikarski atelje, ki še danes hrani njegove osebne slikarske pripomočke in predmete, ki jih je upodabljal na svojih tihožitjih.

Atelje in skrivnostni vrt okoli njega privablja številne ljubitelje umetnosti. V majhni hiški zraven ateljeja pa si lahko ogledate tudi film o velikem provansalskem umetniku.

Gora Montagne St. Victoire.

Cézannov atelje je odprt od junija do septembra med 10. in 12. ter 14.30 in 17.50; od oktobra do maja med 10. in 12. ter 14. in 17. uro. Zaprto ob torkih in praznikih.

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.