fbpx

Aix-en-Provence: Cézanne

Zanimivosti

Cézanne je imel v Aixen Provence slikarski atelje, ki še danes hrani njegove osebne slikarske pripomočke in predmete, ki jih je upodabljal.

Paul Cézanne (1839-1906) je bil zadnji pripadnik impresionistov in oznanjevalec novega slikarskega obdobja. Rodil se je v provansalskem mestu Aix-en-Provence. Med šolanjem je spoznal Emila Zolaja, s katerim sta postala velika prijatelja.

Provansalsko mesto Aixen Provence.

V Parizu ni zdržal dolgo, močno je bil navezan na slikovito rodno pokrajino. Po njegovih številnih upodobitvah je gora Montagne St. Victoire (naslikal jo je več kot 65 krat) postala svetovna znamenitost.

V pismusinu (1906) je zapisal: “Vsak dan preživim v tej pokrajini čudovitih oblik. V resnici si sploh ne morem zamisliti prijetnejšega načina in kraja za preživljanje časa.” Cézanne je imel v Aixen Provence slikarski atelje, ki še danes hrani njegove osebne slikarske pripomočke in predmete, ki jih je upodabljal na svojih tihožitjih.

Atelje in skrivnostni vrt okoli njega privablja številne ljubitelje umetnosti. V majhni hiški zraven ateljeja pa si lahko ogledate tudi film o velikem provansalskem umetniku.

Gora Montagne St. Victoire.

Cézannov atelje je odprt od junija do septembra med 10. in 12. ter 14.30 in 17.50; od oktobra do maja med 10. in 12. ter 14. in 17. uro. Zaprto ob torkih in praznikih.

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.