fbpx

Provansa in Azurna obala: VAN GOGH

Novice

Nizozemec Vincent Van Gogh (1853-1890) je največje umetnine, ki so danes neprecenljive vrednosti, naslikal prav v Provansi. Njegovo prijateljevanje s slikarjem Paulom Gauguinom je vplivalo na spremembo njegovega slikarskega stila, uporabe barv pa tudi na osebno plat življenja. Leta 1888 je Van Gogh sledil Gaugainu v Provanso. Po vročekrvnem prepiru si je Van Gogh odrezal […]

Nizozemec Vincent Van Gogh (1853-1890) je največje umetnine, ki so danes neprecenljive vrednosti, naslikal prav v Provansi. Njegovo prijateljevanje s slikarjem Paulom Gauguinom je vplivalo na spremembo njegovega slikarskega stila, uporabe barv pa tudi na osebno plat življenja.

Leta 1888 je Van Gogh sledil Gaugainu v Provanso. Po vročekrvnem prepiru si je Van Gogh odrezal uho (iz leta 1889 je tudi znamenit avtoportret “Lastna podoba z odrezanim ušesom”) in se za nekaj časa umaknil v duševno bolnišnico v  StRémy de Provence. Med enoletnim bivanjem v tem mestecu je narisal 150 platen, med drugimi tudi znamenita dela, kot so: “Sončnice”, “Zvezdna noč”, “Irisi”, “Pokrajina z oljkami” …  Njegova intenzivnost občutkov in prepoznavni stil sta pustila globoke sledove v zgodovini slikarstva.

V njegovih delih se zrcali duša provansalskih ljudi in pokrajine. Zaradi silnih napetosti, ki so ga pretresale, se je leta 1890 ustrelil in umrl v Auverssur Oise. V Arlesu, kjer je Van Gogh nekaj časa živel in delal, lahko posedite v “Nočni kavarni” (danes se seveda imenuje “Van Gogh”), žal pa vam z Van Goghovo najljubšo pijačo, absintom, ne bodo več postregli. Tudi znameniti “Dvižni most”, slika je na ogled v Kölnskem muzeju, si lahko ogledate v nič kaj drugačni podobi,  kot jo je opazoval slikar.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.