fbpx

Provansa in Azurna obala: VAN GOGH

Novice

Nizozemec Vincent Van Gogh (1853-1890) je največje umetnine, ki so danes neprecenljive vrednosti, naslikal prav v Provansi. Njegovo prijateljevanje s slikarjem Paulom Gauguinom je vplivalo na spremembo njegovega slikarskega stila, uporabe barv pa tudi na osebno plat življenja. Leta 1888 je Van Gogh sledil Gaugainu v Provanso. Po vročekrvnem prepiru si je Van Gogh odrezal […]

Nizozemec Vincent Van Gogh (1853-1890) je največje umetnine, ki so danes neprecenljive vrednosti, naslikal prav v Provansi. Njegovo prijateljevanje s slikarjem Paulom Gauguinom je vplivalo na spremembo njegovega slikarskega stila, uporabe barv pa tudi na osebno plat življenja.

Leta 1888 je Van Gogh sledil Gaugainu v Provanso. Po vročekrvnem prepiru si je Van Gogh odrezal uho (iz leta 1889 je tudi znamenit avtoportret “Lastna podoba z odrezanim ušesom”) in se za nekaj časa umaknil v duševno bolnišnico v  StRémy de Provence. Med enoletnim bivanjem v tem mestecu je narisal 150 platen, med drugimi tudi znamenita dela, kot so: “Sončnice”, “Zvezdna noč”, “Irisi”, “Pokrajina z oljkami” …  Njegova intenzivnost občutkov in prepoznavni stil sta pustila globoke sledove v zgodovini slikarstva.

V njegovih delih se zrcali duša provansalskih ljudi in pokrajine. Zaradi silnih napetosti, ki so ga pretresale, se je leta 1890 ustrelil in umrl v Auverssur Oise. V Arlesu, kjer je Van Gogh nekaj časa živel in delal, lahko posedite v “Nočni kavarni” (danes se seveda imenuje “Van Gogh”), žal pa vam z Van Goghovo najljubšo pijačo, absintom, ne bodo več postregli. Tudi znameniti “Dvižni most”, slika je na ogled v Kölnskem muzeju, si lahko ogledate v nič kaj drugačni podobi,  kot jo je opazoval slikar.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!