fbpx

Prvi in edini orkester slonov na svetu

Novice

Omenjena glasbena šola nikakor ni tiskarska napaka. Čisto prav ste prebrali. Američan Richard Lair in njegov kolega Dave Soldier, ki se že več kot dvajset let ukvarjata s tajskimi sloni, sta v tem zavetišču ustanovila prvi in edini orkester slonov na svetu. Pred kratkim so slavni glasbeniki, ki tehtajo vsak po nekaj ton, izdali že […]

Omenjena glasbena šola nikakor ni tiskarska napaka. Čisto prav ste prebrali. Američan Richard Lair in njegov kolega Dave Soldier, ki se že več kot dvajset let ukvarjata s tajskimi sloni, sta v tem zavetišču ustanovila prvi in edini orkester slonov na svetu.

Pred kratkim so slavni glasbeniki, ki tehtajo vsak po nekaj ton, izdali že drugi CD z romantičnim naslovom Elephonic Rhapsodies (že nekaj tednov je pri vrhu slonje glasbene lestvice). Nekaj naslovov njihovih skladb: Agotato, Tranquilo, Bravissimo, Swansong of anelephant, Bamboo dreams, Mr. Elephant, itd. Šest članov orkestra se je pod umetniškim vodstvom svojih učiteljev specializiralo za različna glasbila. Igrajo na renats, tajsko glasbilo, podobno ksilofonu, različne bobne, gong,  zvončke in še kaj.

Njihovi učitelji, imenovani mahuti ali po naše vodniki slonov, jim v trobce vtaknejo tolkala, jih pripeljejo do postavljenih glasbil, potem pa se glasbeniki navdušeno predajo ritmu in improvizaciji. Z diskretno pomočjo vodnikov tolčejo po bobnih, udarjajona gong in razbijajo po ksilofonu. Vmes plahutajo z velikanskimi uhlji, mahajo z repi in včasih, za boljši umetniški vtis, tudi sami trobentajo z debelimi trobci. Richard Lair, ki je tudi upravnik centra, pravi, da imajo sloni zelo dober občutek za ritem. Njihov sluh je dosti boljši od vida. Zvoki, ki jih sloni spuščajo skozi trobec, imajo nek smisel. Nemški znanstvenik Bernard Rensch je svojo poskusno slonico celo naučil razlikovati dvanajst glasbenih tonov. Slonica je tone prepoznala še dobro leto pozneje.

Sledite nam

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!