fbpx

Kreta

Mesta, Potovanja

Za prvomajske počitnice je Kreta dober izbor.

Grčija je poleg Italije znana kot zibelka civilizacije, začetki katere segajo v čas, ko so na Olimpu živeli bogovi in je Sokrat s svojimi prijatelji razpravljal ob vinu in jedači. Od takrat se  ni nič spremenilo – no, nekaj malega.

Bogovi so se umaknili navadnim smrtnikov, Sokrat živi v knjigah, vino in hrana pa sta še bogatejša. Za prvomajske počitnice je Kreta dober izbor. Leži v toplem, sončnem podnebju in vas bo prav gotovo očarala s svojo raznovrstnostjo, z nedostopnim gorovjem, podzemnimi jamami in soteskami. Prav poseben občutek je, ko se kopaš v morju in se nad tabo dviga vulkanska stena pogorja. Domačini so gostoljubni, navduši vas lahko pestra večerna zabava ali pa sprehod v mesečini po peščenih plažah. Odvisno, kaj iščete in kaj si želite. Tudi tukaj bodo prišli na račun ljubitelji zgodovine, ki bodo ugotovili, da se morajo še kdaj vrniti, saj si je v enem tednu skoraj nemogoče ogledati vse ogleda vredno. Kreta je največji grški otok in rojstno mesto ene izmed najstarejših in fascinantnih civilizacij – govorimo o Minojcih.

V glavnem mestu Irakliu boste našli nekaj dobrih muzejev, ki bodo zadovoljili vašo željo po zgodovinskem znanju. Knossos na južni strani otoka nudi sprehode, bivanje in zabavo v starodavnem središču minojske civilizacije, center nočnega življenja na Kreti pa je Hersonissos, ki mu pravijo tudi mesto stoterih pubov. Izlet v ne tako daljno preteklost vam bo ponudila Matala. Tako se imenuje čudovita plaža, ki je znana po votlinah v skalni steni, kjer so v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja bivali hipiji.

Če se odločite za prvomajsko Kreto, boste imeli poleg izletov veliko možnosti za šport. Od deskanja in smučanja na vodi, potapljanja do organiziranih izletov z gorskimi kolesi. Lahko se boste prepustili mirnejšemu igranju mini golfa ali biljarda in se po vsem tem sproščali v savnah in masažnih kopelih.

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.