fbpx

Kreta

Mesta, Potovanja

Za prvomajske počitnice je Kreta dober izbor.

Grčija je poleg Italije znana kot zibelka civilizacije, začetki katere segajo v čas, ko so na Olimpu živeli bogovi in je Sokrat s svojimi prijatelji razpravljal ob vinu in jedači. Od takrat se  ni nič spremenilo – no, nekaj malega.

Bogovi so se umaknili navadnim smrtnikov, Sokrat živi v knjigah, vino in hrana pa sta še bogatejša. Za prvomajske počitnice je Kreta dober izbor. Leži v toplem, sončnem podnebju in vas bo prav gotovo očarala s svojo raznovrstnostjo, z nedostopnim gorovjem, podzemnimi jamami in soteskami. Prav poseben občutek je, ko se kopaš v morju in se nad tabo dviga vulkanska stena pogorja. Domačini so gostoljubni, navduši vas lahko pestra večerna zabava ali pa sprehod v mesečini po peščenih plažah. Odvisno, kaj iščete in kaj si želite. Tudi tukaj bodo prišli na račun ljubitelji zgodovine, ki bodo ugotovili, da se morajo še kdaj vrniti, saj si je v enem tednu skoraj nemogoče ogledati vse ogleda vredno. Kreta je največji grški otok in rojstno mesto ene izmed najstarejših in fascinantnih civilizacij – govorimo o Minojcih.

V glavnem mestu Irakliu boste našli nekaj dobrih muzejev, ki bodo zadovoljili vašo željo po zgodovinskem znanju. Knossos na južni strani otoka nudi sprehode, bivanje in zabavo v starodavnem središču minojske civilizacije, center nočnega življenja na Kreti pa je Hersonissos, ki mu pravijo tudi mesto stoterih pubov. Izlet v ne tako daljno preteklost vam bo ponudila Matala. Tako se imenuje čudovita plaža, ki je znana po votlinah v skalni steni, kjer so v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja bivali hipiji.

Če se odločite za prvomajsko Kreto, boste imeli poleg izletov veliko možnosti za šport. Od deskanja in smučanja na vodi, potapljanja do organiziranih izletov z gorskimi kolesi. Lahko se boste prepustili mirnejšemu igranju mini golfa ali biljarda in se po vsem tem sproščali v savnah in masažnih kopelih.

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!