fbpx

Raziskujemo Čedad

Potovanja

Ena izmed glavnih znamenitosti mesta je Hudičev most, pod katerim teče reka Nadiža.

Majhno italijansko mestece Čedad oziroma Cividale del Friuli se nahaja tik ob naši meji. Od leta 2011 je uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine, že sam sprehod po ulicah starega mestnega jedra pa je zanimivo doživetje.

Čedad se nahaja v deželi Furlaniji – Julijski krajini v severni Italiji. V njem živi nekej več kot 10.000 prebivalcev, od tega, kar 30 % Slovencev. Predstavlja kulturno središče Beneških Slovencev, katerega zgodovina sega daleč v železno dobo. Skozi zgodovino je pripadal različnim oblastem, leta 1866 pa je postal del Kraljevine Italije. Danes velja za pomembno gospodarsko in upravno središče pokrajine Furlanije.

Glavne znamenitosti mesta so osrednji trg Duomo, na katerem se nahaja Pretorska palača z Narodnim arheološkim muzejem, katedrala Santa Maria Assunta z zametki iz 8. stoletja, mestna hiša s kipom Julija Cezarja in kamnit Hudičev most, pod katerim teče reka Nadiža.

gozdna maja: “V našem zamejstvu je kar nekaj prijetnih lokacij, ki se jih da obiskati v enem dnevu: npr. Belopeška jezera in Višarje, Čedad in dolina Rezije z Matajurjem, Vrbsko jezero z gradom Hochostrowitz in Minimundusom, in knežjim prestolom, Osojsko jezero, Weissen see in dolina Zile, Devinski grad, Landrska jama, Oglej in Lignano, sprehodi po narodnem parku Nockberge, Plitvice, Brioni, notranjost Istre…”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!