fbpx

Raziskujemo Čedad

Potovanja

Ena izmed glavnih znamenitosti mesta je Hudičev most, pod katerim teče reka Nadiža.

Majhno italijansko mestece Čedad oziroma Cividale del Friuli se nahaja tik ob naši meji. Od leta 2011 je uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine, že sam sprehod po ulicah starega mestnega jedra pa je zanimivo doživetje.

Čedad se nahaja v deželi Furlaniji – Julijski krajini v severni Italiji. V njem živi nekej več kot 10.000 prebivalcev, od tega, kar 30 % Slovencev. Predstavlja kulturno središče Beneških Slovencev, katerega zgodovina sega daleč v železno dobo. Skozi zgodovino je pripadal različnim oblastem, leta 1866 pa je postal del Kraljevine Italije. Danes velja za pomembno gospodarsko in upravno središče pokrajine Furlanije.

Glavne znamenitosti mesta so osrednji trg Duomo, na katerem se nahaja Pretorska palača z Narodnim arheološkim muzejem, katedrala Santa Maria Assunta z zametki iz 8. stoletja, mestna hiša s kipom Julija Cezarja in kamnit Hudičev most, pod katerim teče reka Nadiža.

gozdna maja: “V našem zamejstvu je kar nekaj prijetnih lokacij, ki se jih da obiskati v enem dnevu: npr. Belopeška jezera in Višarje, Čedad in dolina Rezije z Matajurjem, Vrbsko jezero z gradom Hochostrowitz in Minimundusom, in knežjim prestolom, Osojsko jezero, Weissen see in dolina Zile, Devinski grad, Landrska jama, Oglej in Lignano, sprehodi po narodnem parku Nockberge, Plitvice, Brioni, notranjost Istre…”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!