fbpx

Različne vrste sušija

Kultura, Nasveti, Zanimivosti

Glavna sestavina je lepljiv riž zmešan z riževim kisom, soljo in sladkorjem, potem sledita riba in zelenjava.

Suši je klasična in popularna specialiteta japonske kuhinje. Glavna sestavina je lepljiv riž zmešan z riževim kisom, soljo in sladkorjem, potem sledita riba in zelenjava. Skrivnost se skriva še v vasabiju, sojini omaki in ingverju, s čimer začinimo in s palčkami pomakamo suši. Z nekaj vaje ga lahko pripravimo tudi sami doma, potrebujemo le še alge Nori in bambusov zvitek, s pomočjo katerega bomo zvijali suši. Obstaja, kar nekaj vrst in podvrst sušija.

1. MAKI
Najbolj poznan je Maki ali zavit suši, ponavadi v morsko algo, lahko pa tudi v tanko omleto, sojine zvitke ali kumaro. Razlikujemo pet vrst; Hosomaki, Chumaki, Futomaki so sušiji z rižem in nadevom zavitim v algo ali drug ovoj. Razlikujejo se po velikosti in številu nadevov. Hosomaki je z eno sestavino najmanjši, sledi Chumaki z 2 – 3 sestavinami in Futomaki s 4 ali več sestavinami. Sushi riž je nadevam z ribjim mesom, zelenjavo ali jajci. Veliko uporabljajo avokado. Uramaki ali kalifornijski zvitki imajo v morsko algo zavit nadev in na zunanji strani riž. Nastal je menda, ker so se stranke pritožile nad gumijastim okusom alge, ko so zagrizle v suši in so tako s spremenjeno obliko sušija, algo skrili pod riž. Temaki pa je kornetast zavitek napolnjen z rižem in ribo ali zelenjavo, ki sili ven na eni strani. Uporabljajo ga na zabavah, kjer si lahko gostje po svojem okusu napolnijo algaste kornete.

2. NIGIRI
Ročno oblikovan pravokotnik iz riža z vasabijem in z rezino lososa ali tune na vrhu, lahko pa tudi omlete, piščanca ali konja. Nadev se imenuje Neta in je s posebno tehniko narezan na tanke rezine, saj Japonci veljajo za perfekcionisti pri serviranju hrane. Vrsta Nigiri sušija se imenuje Gunkanmaki, to je zvitek alge do polovice napolnjene z rižem, na vrhu pa so lahko ribja jajčeca ali drug manjši nadev.

3. CHIRASHI
Najpreprostejša oblika sušija je Chirashi ali “raztresen suši” postrežen v skledi z rižem na dnu in pokritim z različnimi sestavinami imenovanimi Gu. Teh je ponavadi 9 in so lahko katere koli so nam ostale v hladilniku brez dodatnega zvijanja ali oblikovanja kot pri standardnih različicah sušija. Serviran je lahko v eni skledi kot solata ali pa v več posodicah, kolikor je število jedcev. Najpopularnejši Chirashi na Japonskem presenetljivo ne vsebuje mesa, temveč samo zelenjavo, jajca, tofu in koščke omlete.

4. INARI
Inari suši so tanke rezine tofuja dvakrat ocvrte v olju, najprej na 120 stopinjah in kasneje na 200 stopinjah ter polnjene z rižem.

 

futomaki

5. OSHI
Stisnjen ali hako, kar pomeni škatlast suši, narejen v lesenem modelu Oshibako iz ciprese, cedre ali iz cenejšega bora. Danes lahko kupimo tudi plastično različico. Pravokotna škatla je sestavljena iz treh delov; dna, sten in pokrova. Pred prvo uporabo ga premažejo z mešanico riževega kisa in vode ter dodobra posušijo. Kasneje ga pred vsako uporabo namočijo v vodo, kar prepreči lepljenje riža na les. Potem riž in nadev po slojih nalagajo in stiskajo v pravokotnik kalupa ter ga še v modelu skozi reže ob straneh razrežejo in na koncu skozi dno modela vzamejo ven ter servirajo.

Mnenja, kako pripraviti maki, nigiri, chirashi, inari ali oshi lahko izmenjate na forumu Prehrana in kulinarika.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]