fbpx

Izlet v Pomurje je presegel vsa naša pričakovanja

Aktivnosti

Izlet v Pomurje nam je presegel vsa naša pričakovanja in navdušeni nad vsem smo se odločili, da se vrnemo že za krompirjeve počitnice.

Ponedeljki so pri nas doma tisti, ki se jih ponavadi ne veselimo. No, tokratno sončno ponedeljkovo  jutro pa smo z družino komaj čakali. Samo še teden dni do prvega šolskega dne, pred tem pa nas je čakal tridnevni oddih v Termah Lendava. Pomurje ponavadi ni ravno tista tipična izletniška točka, vendar smo ugotovili, da je ta čaroben košček Slovenije po krivici prezrt. Izgovor je navadno oddaljenost, ampak z avtocesto, ki te pripelje do Lendave, smo bili tam iz Domžal v uri in pol.

Terme Lendava ležijo na tromeji z Madžarsko in Hrvaško in poleg najboljše termalne vode s parafinom v Evropi ponujajo vrsto  idiličnih pogledov, zanimivih izletov, gostoljubnih in prijaznih ljudi ter seveda kulinarične užitke. Poleg hotela Lipa in celotnega zdraviliškega kompleksa se nahaja simpatično Apartmajsko naselje Lipov gaj, kjer smo z družino preživeli čudovite predšolske počitnice, ki so vsem nam dale ogromno energije in zagona za novo šolsko leto.

Prijaznost

Prekmurci so izjemno prijazni in gostoljubni in kot gostje smo se vsi počutili varno, sprejeto in domače. Celotno hotelsko osebje se nam je res posvetilo, z zanimanjem so se pogovarjali z nami in nam z velikim žarom opisovalo svoje kraje.  Po pogovorih s hotelskim osebjem sem ugotovila, da imajo Terme Lendava večino povratnih gostov, ki cenijo domačnost, gostoljubje in preprostost.

Zgodovina zdraviliškega turizma v Lendavi sega v leto 1965, ko so v vasi Petišovci izkopavali naftno vrtino in namesto te je privrela ven vroča termalna voda z vonjem parafina. Kopanje v bazenih Terme Lendava, ki vsebuje visoko vrednost parafina, je našo kožo naredilo res mehko. Obiskala sem njihov medicinski center, kjer sem se razvajala s parafinsko oblogo rok ter z zeliščnimi oblogami ramenskega obroča. Zeliščne obloge so mi še isti dan sprostile napetosti, ki so se pred računalnikom nabirale skozi celo leto.

Outdoor-pools_02_Hotel-Lipa_TL_Foto-ZV_09-14_low res

Sanja: Sproščanje v bazenu nas je napolnilo z energijo

Pet energijskih točk in bosonoga pot

Slovenija je zakladnica energijskih točk. Zdravilne točke v Termah Lendava  so umeščene tik ob termalnih vrelcih ob bazenskem kompleksu, dve pa ležita celo zunaj zdraviliškega objekta. Energijske točke predstavljajo malce drugačno pot k zdravju in dobremu počutju. Na točkah res občutiš pomirjujoč občutek in mravljinčenje telesa, kar pomeni, da se odpre pot do zdravilnega procesa. Prva točka skrbi za sproščanje mišičnih napetosti in utrujenosti, druga za sproščanje čustvenega in psihičnega stresa. Tretja, ki se imenuje »Bosonoga pot«, poskrbi za čiščenje vse negativne energije, ki jo skozi napete dnevne obveznosti privlečemo na sebe ter nas odpre za nove pozitivne energije.  Je prav prijetna pot, po kateri se lahko sprehodimo bosi, medtem ko na naša stopala in akupresurne točke delujejo različni naravni materiali. Ob četrti točki lahko posedimo in očistimo dihalne poti ter si nasploh krepimo dihala, peta točka  nam okrepi kardio-vaskularni sistem, šesta pa poskrbi za krepitev kostnih tkiv, motoričnega sistema in od revme prizadetih organov.

Barefoot trail_Park of energy areas_02_TL Health care_Foto ZV_09 14

Izleti in zanimivosti

V torek po krasnem zajtrku smo se odpravili na izlet po idilični okolici Lendave. Prva izbira otrok in moža je bil 53,5-metra visok razgledni stolp Vinarium. Po vijugasti cesti smo se odpravili v Lendavske gorice, kjer smo se ustavili v simpatični okrepčevalnici in poskusili tradicionalni madžarski langaš in seveda bograč. S polnimi trebuščki smo se nato odpravili na razgledni stolp Vinarium. Mož in otroci so se povzpeli po 240-ih stopnicah, s hčerko pa sva se odšli z dvigalom. Razgled na štiri države je bil prekrasen. Po popoldanskem kopanju smo se zvečer odpravili peš do centra Lendave, kjer smo se v kulturnem domu posladkali s torticami in odličnim vinom lokalnega vinarja. Otroci so uživali na otroških igralih v središču mesta midva pa v pravljični podobi večerne Lendave.

sanja_1

Vitez Miha

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

V termah je odlično poskrbljeno tudi za najmlajše. Vsak dan so bile na sporedu različne aktivnosti, od otroškega kina do delavnic z Vitezom Miho, ki se je zaradi groznega zmaja iz mladega moža prelevil v neustrašnega in iznajdljivega viteza.

Kulinarika

Večerje v hotelu Lipa so bile zelo raznolike in obilne tako kot se spodobi za prekmursko kuhinjo. Že stoletja so ljudje v Prekmurju ohranjali tradicijo priprave domačih dobrot. Gibanica, bograč, dödöli, retaši, zlevanka, pogače so bile vedno cenjene in poznane jedi, tako v Prekmurju kot tudi daleč naokoli. Mi smo prvič poskusili Langaš. Langaš je najbolj razširjen hitri prigrizek v Prekmurju. Lahko bi rekli, da je langaš najstarejši prekmurski fast food, ki ga danes ga pripravljajo in strežejo na številnih javnih zabavah in prireditvah.

Recept za Langaš

Zamesimo kvašeno testo (mlečna voda, moka, sladkor, sol in kvas) in pustimo vzhajat. Vzhajano testo zamesimo in ga oblikujemo v kupčke. Te kupčke spet pustimo vzhajati, medtem pripravimo olje v posodi, kjer jih bomo cvrli. Pripravljeno testo vzamemo v roke, ga razvlečemo in damo v vroče olje. Spečemo najprej na eni strani, nato na drugi, vzamemo ven, odvečno maščobo popivnamo s papirnato brisačo, natremo s česnom, sirom in domačo kislo smetano in mmmm. Dober tek.

Izlet v Pomurje nam je presegel vsa naša pričakovanja in navdušeni nad vsem smo se odločili, da se vrnemo že za krompirjeve počitnice. Hvala celotnemu osebju Term Lendava za gostoljubje in prijaznost.


Sledite nam


RSS Ustavi se!