fbpx

Res na vrhu sveta, v Dubaju odprli 828 metrov visok stolp Burj Kalifa

Novice

Dubaj – Z veličastnim ognjemetom in šesttisočglavo množico elitnih povabljencev so v Dubaju ob poostreni varnosti včeraj proslavili odprtje najvišje zgradbe na svetu – 828 metrov visokega stolpa Burj Kalifa, ki so ga iz doslej znanega imena Burj Dubaj preimenovali v čast predsednika Združenih arabskih emiratov.Vse do sinočnje slovesnosti je rekorderjeva višina ostala skrbno varovana […]

Dubaj – Z veličastnim ognjemetom in šesttisočglavo množico elitnih povabljencev so v Dubaju ob poostreni varnosti včeraj proslavili odprtje najvišje zgradbe na svetu – 828 metrov visokega stolpa Burj Kalifa, ki so ga iz doslej znanega imena Burj Dubaj preimenovali v čast predsednika Združenih arabskih emiratov.Vse do sinočnje slovesnosti je rekorderjeva višina ostala skrbno varovana skrivnost.

Že med gradnjo pa je bilo jasno, da bo stolp močno presegel najbližjega tekmeca in dosedanjega nosilca rekorda na Tajvanu, zgradbo Tajpeh 101, ki se dviguje 508 metrov visoko v nebo. Prekosil je tudi 629 metrov visok televizijski stolp v Severni Dakoti, ki velja za najvišjo strukturo na svetu, ki jo je postavil človek.


Foto: Reuters

Vodstvo velikanskega projekta, podjetje Emaar Properties, se ni ustavilo pri sprva predvidenih desetih metrih več od tajvanskega rekorderja, temveč je konstrukcijo stolpa poviševalo še med graditvijo. Inženirji, ki so načrtovali velikana, niso bili prepričani, kako visoko lahko gredo; bilo je neke vrste raziskovanje in učna izkušnja, so povedali.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.