Cinque Terre

Cinque Terre

Cinque Terre ali pet dežel je italijanski narodni park, ki leži med mestoma Levanto in La Spezia v Liguriji pod Unescovo zaščito. Ime je dobil po 5 mestih, razpotegnjenih v verigo strmih dolin – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Zemlja je precej rodovitna, tako da so tam od nekdaj gojili začimbe in sadje ter pridelovali vino.

Vseh 5 vasic je med seboj povezanih z različno dolgimi in zahtevnimi pešpotmi, za katere je potrebno plačati vstopnino, ali z vlakom.

Monterosso al Mare ima enostavno dostopno peščeno plažo, središče mesta Vernazza skoraj v celoti objema morje. Corniglia leži visoko na hribu in je težje dostopna, med Manarolo in Riomaggiore-jem pa se razteza Via dell’Amore ali pot zaljubljencev.

Okolica ponuja ogromno vzponov po različno zahtevnih poteh, ki na vrhu nudijo prečudovit razgled na ligursko morje.

trenitalia: “Priporočam, da greste od Riomagiorra do Manarole kar peš, tam je lepo široka in varna pot, primerna tudi za 5-letnike, traja kake pol urice ležerne hoje. Med drugimi vasicami gre pa za večje razdalje, tudi vzponi so vmes, tako da za tako majhne otroke, če niso navajeni na hribe, niso primerne poti. Najbolje, da malo menjate peš / vlak / ladja. Za avte pa Cinque Terre niso najbolj primeren teren.”

Manarola, Cinque Terre

5198311528_d64be265a2_o

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Preberi tudi: Na potep z balonom

Mnenja in izkušnje na forumu: Popotovanja

Save

Save

zastava
Oznake:
Lana je del ustvarjanja zgodbe Travel.Over.Net od leta 2015. Od nekdaj rada potuje, saj potovanja prinesejo nove ideje. Posledično je študij družboslovne smeri nadaljevala v tujini, kjer "izkorišča" možnost učenja in raziskovanja skritih kotičkov hkrati. Verjame, da se življenje začne, ko zapustimo lastno cono udobja.