fbpx

Romantične počitnice na Sejšelih

Potopisi

Turkizno zelene lagune, modro nebo, kokosove palme, granitni monoliti, tropsko sadje, eksotični cvetovi, prijazni domačini, kreolska dekleta. Vse to je nekje na otočju v osrčju Indijskega oceana, obdano z neskončnimi peščenimi plažami. Le kdo ne bi pobegnil, na ta konec sveta, odmaknjen od globalnih problemov in finančnih kriz.

Zelo verjetno so Sejšele odkrili že arabski trgovci pred več kot tisočletjem. Vendar pa je bil znameniti portugalski pomorščak Vasco de Gama tisti, ki se je davnega leta 1502 ustavil na otočju, ki so ga poimenovali Sedem sester. V začetku 17. stoletja so se na poti v Indijo tod utrdili Angleži, sredi 18. stoletja so postali francoska kolonija in takrat so dobili tudi zdajšnje ime. Za ime otočja je najbolj zaslužen finančni minister v času kralja Ludvika XV., Jean Moreau de Sechelles. Zanimivo bi bilo vedeti, s čim se je tako prikupil kralju. V 19. stoletju so postali angleška kolonija vse do l. 1976, ko so postali neodvisna dežela. Domačini so mešanica Afričanov, Indijcev, Arabcev, Francozov in Angležev. Pripadniki take pestre mešanice se zdaj imenujejo Kreoli, njihov kreolski jezik pa vsebuje veliko primesi angleščine in predvsem francoščine.

La Digue je eden najlepših otokov

Otok La Digue je eden izmed najlepših, ki sem jih obiskal kdaj koli. Slikovite pisane hiše ob pomolu, kjer smo pristali, so naredile zelo prijeten vtis. Ponavadi je namreč okolica pristanišč in pomolov vse prej kot eksotična, tam pa je bilo vse tako zelo urejeno, da mi je bilo majhno, a prikupno pristanišče takoj pri srcu. Domačini se namreč dobro zavedajo, da živijo predvsem od turizma. Tisti dan je bilo precej oblačno in moje oči so bile proseče uprte v nebo. Ko smo pristali na otoku, se je oblačna koprena raztrgala in pokazala se je modrina, izza oblakov pa je pokukalo tudi sonce. Moje želje so bile uslišane.

Več informacij preberite na svetinljudje.si


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.