fbpx

“Znanstveno fantastični” rudnik soli v Romuniji

Potovanja

V rudniku so sol začeli izkopavati že v antičnem času.

Če bi bil Walt Disney iz kakšnega drugega obdobja, bi njegov tematski park verjetno izgledal kot rudnik Turda v Romuniji. Ta surrealistična atrakcija na dnu rudnika soli izgleda kot mešanica futuristične čudežne dežele in industrijskega podzemlja.

prosimzamnenja: “Vedno bolj pa me, kljub močnim predsodkom, vleče tudi v Romunijo. Cena je za 6 dni zelo ugodna, vidi pa se ogromno od univerzitetnega središča do jezera na višini 2035 m, ceste Transfagarasan in pa seveda ogromno mest, rojstno hišo in grad grofa Dracule, v ceno pa je vštet tudi večer s tradicionalno večerjo, glasbo … Skratka meni osebno zelo zanimivo. Ne iščeva neke noro romantične destinacije (ala Pariz, Benetke …) temveč nekaj, kjer se da res čim več videti. Čeprav mi je Romunija zelo privlačna, me nekoliko skrbi tista drugačna kultura in predvsem nižji standard življenja. Sem namreč kar razvajena v smislu urejenosti in čistoče.”

Rudniki soli so imeli v preteklosti ogromen strateški pomen. Eden izmed takih stoji v Turdi v okraju Cluj v romunski Transilvaniji, v katerem so od antičnega časa več kot 250 let izkopavali sol, danes pa je ta preurejen v pravi mali zabaviščni park, ki ponuja raznovrstne (nepričakovane) aktivnosti pod zemljo. V spodnji dvorani lahko obiskovalci igrajo mini golf, biljard, namizni tenis, se zavrtijo na vrtiljaku ali se nekaj nadstropij nižje zapeljejo s čolnom po slanem jezeru. Poleg tega pa ne moremo mimo vseh naravnih lepot, ki jih ponuja sama jama. Že prihod s steklenim dvigalom v podzemlje je izjemen. Obisk rudnika je tudi izredno zdravilen, saj je v njen vzpostavljena mikroklima s stabilnimi temperaturami in vlažnostjo, ki blagodejno vpliva na dihala in je primerna za zdravljenje astmatičnih bolnikov.

article-image

Sledite nam

Oznake

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!