fbpx

Rusija – življenje v ledeno mrzli deželi

Potovanja

Fotograf je 5 tednov preživel v sibirskem mestu, kjer se temperature zlahka spustijo do minus 40 stopinj ali manj.

V svoji občudovanja vredni fotografsko-novinarski karieri, je novozelandski fotograh Amos Chapple, prepotoval več kot 70 držav. Hrani ogromno kolekcijo fotografij znamenitosti pod Unescovo zaščito.

Pred kratkim si je nadel več plasti toplih oblačil in se podal v Yakutsk v Rusiji, ki velja za eno najhladnejših naseljenih mest na svetu. Chapple je 5 tednov preživel v sibirskem mestu, kjer se temperature zlahka spustijo do minus 40 stopinj ali manj. Tam se je skozi sneg, led in meglo prebijal do fotografij vsakdanjika lokalnega prebivalstva.

Na svoji Facebook strani je zapisal, da je večina živali v Rusiji prilagojena na mraz. Prav tako pes na naslovni sliki, ki je bil ob fotografiranju vesel, zdrav in lepo oskrbovan.

Nova stopnja mraza

“Ženska v mrazu hiti po opravkih. V ozadju kip Lenina.”

Prve dni po prihodu v mesto se je sprehajal oblečen le v tanke hlače, ko ga je mraz dobesedno fizično napadel. “Bolele so me noge in občasno se je slina v mojih ustih spremenila v ostre bodice, ki so me zbadale v ustnice,” pove Chapple.

Obleka (ne) naredi človeka

“Študentka, zavita v topla oblačila, čaka na avtobus v Yakutsku.”

Chapple je le stežka navezal stik z domačini, saj se zaradi mraza nihče predolgo ne zadržuje na prostem.

“Edini ljudje zunaj so bili zaviti v topla debela oblačila z rokavicami, s katerimi so se oklepali svojih obrazov ali pa so bili pijani in nase vlekli težave”, pove za revijo Business Insider. Ko je končno dobil priložnost spregovoriti z domačini, so bili ti izredno prijazni, zgovorni in lepo oblečeni.

“Topel zrak iz notranjosti hiš uide ven in se spremeni v led, ki skozi dolgo zimo spreminja svojo obliko.”

Izjemno nizke temperature so fotografovo delo nedvomno otežile. Sam je ostrenje fotoaparata primerjal z odpiranjem vloženih kumaric.

“Vsak prihod je spektakularen. Ženska vstopa v katedralo Preobrazhensky v vrtincu zamrznjene meglice.”

In kako se domačini spopadajo z nizkimi temperaturami? “Z Russkim chaiem oziroma ruskim čajem, kar po domače pomeni vodka”, odgovori Chapple.

diogen: “Zelo je dobro če vsaj mal znaš rusko ( ali vsaj če znaš brat cirilico ), znanje angleščine ni samoumevno. Jaz sem v Moskvi bil dvakrat po tri dni, potoval sem naprej do Novosibirsk, Krasnojarsk in Irkutsk.
Potovanje z vlakom je enkratno, le karto moraš kupit ( ponavadi ) nekaj dni vnaprej, na žel. postajah je ponavadi dren za karto, boljše na agencijah v mestu. Srečno pot ” uvažaemu pasažiru ” ( kakor te bodo imenovali na vlakih ).”

Vir: Mothernaturenetwork, Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!