fbpx

Sacherjeva torta

Potovanja

Princ je naročil: “Danes me ne sme biti sram!”. In res, torta je po večerji požela veliko navdušenje, ne pa tudi večje pozornosti.

Nekega večera, leta 1832, je princ Wenzel von Metternich zadolžil svojega osebnega kuharja, da naj pripravi posebno sladico za njegove številne pomembne goste. Glavni kuhar je žal zbolel, zato je njegovo delo prevzel 16 letni vajenec Franz Sacher, ki se je takrat drugo leto šolal v Metternichovi kuhinji. Princ je naročil: “Danes me ne sme biti sram!”. In res, torta je po večerji požela veliko navdušenje, ne pa tudi večje pozornosti.

Mladi Sacher je medtem zaključil svoje šolanje in postal šef kuhinje. Nekaj časa je preživel v Bratislavi in Budimpešti in se naposled ustalil na rodnem Dunaju, kjer je odprl slaščičarno z vinsko ponudbo.  Njegov sin Eduard je nadaljeval očetovo tradicijo in se prav tako izšolal za kuharskega mojstra pri slaščičarni in čokoladnici Demel. Sacherjevo torto je dodelal do popolnosti in jo prvič ponudil prav v Demelu. Kasneje je obogatila ponudbo Sacher hotela in je danes najbolj znana dunajska slaščica.

2x mama: “Pa iz Dunaja lahko naredita enodnevni izlet do Bratislave, je blizu.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.