fbpx

Sacherjeva torta

Potovanja

Princ je naročil: “Danes me ne sme biti sram!”. In res, torta je po večerji požela veliko navdušenje, ne pa tudi večje pozornosti.

Nekega večera, leta 1832, je princ Wenzel von Metternich zadolžil svojega osebnega kuharja, da naj pripravi posebno sladico za njegove številne pomembne goste. Glavni kuhar je žal zbolel, zato je njegovo delo prevzel 16 letni vajenec Franz Sacher, ki se je takrat drugo leto šolal v Metternichovi kuhinji. Princ je naročil: “Danes me ne sme biti sram!”. In res, torta je po večerji požela veliko navdušenje, ne pa tudi večje pozornosti.

Mladi Sacher je medtem zaključil svoje šolanje in postal šef kuhinje. Nekaj časa je preživel v Bratislavi in Budimpešti in se naposled ustalil na rodnem Dunaju, kjer je odprl slaščičarno z vinsko ponudbo.  Njegov sin Eduard je nadaljeval očetovo tradicijo in se prav tako izšolal za kuharskega mojstra pri slaščičarni in čokoladnici Demel. Sacherjevo torto je dodelal do popolnosti in jo prvič ponudil prav v Demelu. Kasneje je obogatila ponudbo Sacher hotela in je danes najbolj znana dunajska slaščica.

2x mama: “Pa iz Dunaja lahko naredita enodnevni izlet do Bratislave, je blizu.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.