fbpx

Sacherjeva torta

Potovanja

Princ je naročil: “Danes me ne sme biti sram!”. In res, torta je po večerji požela veliko navdušenje, ne pa tudi večje pozornosti.

Nekega večera, leta 1832, je princ Wenzel von Metternich zadolžil svojega osebnega kuharja, da naj pripravi posebno sladico za njegove številne pomembne goste. Glavni kuhar je žal zbolel, zato je njegovo delo prevzel 16 letni vajenec Franz Sacher, ki se je takrat drugo leto šolal v Metternichovi kuhinji. Princ je naročil: “Danes me ne sme biti sram!”. In res, torta je po večerji požela veliko navdušenje, ne pa tudi večje pozornosti.

Mladi Sacher je medtem zaključil svoje šolanje in postal šef kuhinje. Nekaj časa je preživel v Bratislavi in Budimpešti in se naposled ustalil na rodnem Dunaju, kjer je odprl slaščičarno z vinsko ponudbo.  Njegov sin Eduard je nadaljeval očetovo tradicijo in se prav tako izšolal za kuharskega mojstra pri slaščičarni in čokoladnici Demel. Sacherjevo torto je dodelal do popolnosti in jo prvič ponudil prav v Demelu. Kasneje je obogatila ponudbo Sacher hotela in je danes najbolj znana dunajska slaščica.

2x mama: “Pa iz Dunaja lahko naredita enodnevni izlet do Bratislave, je blizu.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Maja Bajt: naredimo korak naprej
  Imaš že splaniran letošnji dopust?”, bi bilo v tem letnem času najverjetneje povsem običajno, če ne že celo samoumevno vprašanje. Tega vprašanja si letos, v času koronavirusa, večina ne zastavlja.
 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.