fbpx

Santorini – otok modrih kupolastih streh

Mesta, Potovanja

Santorini je otok vulkanskega nastanka in del Kikladskega otočja v Egejskem morju.

Santorini je otok vulkanskega nastanka in del Kikladskega otočja v Egejskem morju. Znan je po svojih osupljivih razgledih, sončnih zahodih in belih hišicah z modrimi strehami. Pred vulkanskim izbruhom leta 1628 pred našim štetjem je bil del večjega grškega otoka, ki se je kasneje razbil na manjše enote. Majhen otok ima izjemno razgibano površje in lasten izvir pitne vode, ki je količinsko omejen. Domačini in hoteli uporabljajo vodo kar iz morja, ki jo razsolijo.

santorini-1222841_1920

Fira je glavno mesto otoka z ozkimi belo tlakovanimi ulicami ter domačimi tavernami, lokali in hoteli. S pristanišča se lahko do njega zapeljemo z žičnico ali zajahamo eno izmed mul. Le nedaleč stran se nahaja Imerovigli, ki nudi enkraten razgled na otok. Na severni strani vulkanskega kraterja leži Oia s terasami modrih kupolastih streh, nad katerimi, kot pravijo, se spušča najlepši sončni zahod. Zunaj mest se razteza čudovita pokrajina s hišami v jamah, vinogradi, družinskimi vilami z urejenimi vrtovi in majhnimi cerkvami.

Otok je v zadnjih letih priljubljena destinacija za poročno slavje. To je pripisati neskončnemu miru, edinstveni naravi in že omenjenim sončnim zahodom. Prav tako ga za snemanje glasbenih spotov in filmov uporabijo domače in tuje produkcijske hiše.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.