fbpx

Santorini – otok modrih kupolastih streh

Mesta, Potovanja

Santorini je otok vulkanskega nastanka in del Kikladskega otočja v Egejskem morju.

Santorini je otok vulkanskega nastanka in del Kikladskega otočja v Egejskem morju. Znan je po svojih osupljivih razgledih, sončnih zahodih in belih hišicah z modrimi strehami. Pred vulkanskim izbruhom leta 1628 pred našim štetjem je bil del večjega grškega otoka, ki se je kasneje razbil na manjše enote. Majhen otok ima izjemno razgibano površje in lasten izvir pitne vode, ki je količinsko omejen. Domačini in hoteli uporabljajo vodo kar iz morja, ki jo razsolijo.

santorini-1222841_1920

Fira je glavno mesto otoka z ozkimi belo tlakovanimi ulicami ter domačimi tavernami, lokali in hoteli. S pristanišča se lahko do njega zapeljemo z žičnico ali zajahamo eno izmed mul. Le nedaleč stran se nahaja Imerovigli, ki nudi enkraten razgled na otok. Na severni strani vulkanskega kraterja leži Oia s terasami modrih kupolastih streh, nad katerimi, kot pravijo, se spušča najlepši sončni zahod. Zunaj mest se razteza čudovita pokrajina s hišami v jamah, vinogradi, družinskimi vilami z urejenimi vrtovi in majhnimi cerkvami.

Otok je v zadnjih letih priljubljena destinacija za poročno slavje. To je pripisati neskončnemu miru, edinstveni naravi in že omenjenim sončnim zahodom. Prav tako ga za snemanje glasbenih spotov in filmov uporabijo domače in tuje produkcijske hiše.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.