fbpx

Sejšeli – Mayita o življenju tam …

Novice, Potovanja

Najboljši čas potovanja: oktober, november, december, marec, april in maj

Si predstavljate, da celo življenje sanjarite o raju, kjer bi se lahko vaša duša končno v vseh svojih razsežnostih odpočila od stresa, ki nam ga na pot pripelje vsakdanje življenje? Kjer bi ob izjemnih razgledih na mogočne skale vulkanskega nastanka in živozeleno tropsko rastje počasi srkali slasten naravni sok iz pasijonke? In kjer bi opazovali nepredvidljive, a iznajdljive netopirje, ki se med mangovimi drevesi igrajo svojo igro? Popoldan pa bi se potopili v ravno prav toplo tropsko morje Indijskega oceana in med koralnim bogastvom plavali z več kot 100 let starimi želvami, mimogrede pa še navihano pomahali kakšnemu prijaznemu koralnemu morskemu psu.

Če se vam je ob teh besedah prikazal pravi raj, vsaj takšen, v katerem sta svojo ljubezen proslavljala Adam in Eva, potem morate tudi vi izkusiti čarobnost in deviškost, ki ju ponujajo otoki Sejšeli. Skupina okoli 115 otokov, od katerih je poseljena le peščica, leži v Indijskem oceanu, severno od Madagaskarja, in pripada območju Afrike.

 

Najboljši čas potovanja: oktober, november, december, marec, april in maj

Viza: državljani Slovenije vizuma ne potrebujejo, imejte potni list, ki velja vsaj 6 mesecev od odhoda z destinacije
Priporočen čas potovanja: minimalno 10 dni
Najbolj ugodne letalske družbe: Air France, Etihad Airways, Emirates
Mesto odhoda: Milano, München, Benetke, Pariz (direktni let z družbo AirFrance)
Priporočena cepljenja: hepatitis A in B, steklina, rumena mrzlica (v primeru, da ste pred tem potovali na območja, ki so tvegana glede rumene mrzlice)
Možnost okužbe z malarijo: nevarnosti okužbe z malarijo ni
Namen potovanja: poročno, medeno, počitnikarsko, delno popotniško
Aktivnosti: ribištvo, potapljanje, snorklanje, surfanje
Okviren proračun za 14 dni: 2500–3000 € (skupaj z letalsko karto)
Transfer med otoki: Katamaran Cat Cocos (za Praslin in La Digue), Air Seychelles, Zil Air, najem plovila (od 500 €/dan)
Transfer po otokih: najem vozila (od 30 €/dan), lokalni avtobusi, kolo (otok La Digue)
Denar: sejšelska rupija (100 rupij = okrog 7 €), brez težav lahko denar dvigujete na bankomatih na večjih otokih; priporočam tudi gotovino v evrih ali dolarjih

Otoki zelo dolgo niso bili poseljeni, saj naj bi veter pihal v napačno smer in naj bi bili zato otoki ladjam in mornarjem nedosegljivi. Čeprav so bili arabski trgovci prvi, ki so naselili otočje, so se na evropskih zemljevidih Sejšeli prvič pojavili okoli leta 1502, ko jih je odkril portugalski raziskovalec Vasco da Gama. Zaradi strateške lokacije med Afriko in Azijo so Sejšele v preteklosti pogosto obiskovali pirati. Sicer pa so bili vedno razdeljeni med Francijo in Veliko Britanijo, a je nato leta 1814 nadzor nad otočjem pridobila slednja. Popolnoma neodvisni so postali šele leta 1976. Otoki so koralnega in granitnega izvora, spadajo pa med najstarejše otoke na svetu. Največjo etnično skupnost tvorijo potomci Francozov, Afričanov, Indijcev in Kitajcev. Skupaj s sejšelsko kreolščino, ki temelji na francoščini, sta uradna jezika angleščina in francoščina. Brez strahu, domačini dobro govorijo angleščino in ni nikakršnih težav s sporazumevanjem. Predvsem pa je na otokih zaslediti tudi veliko število Južnoafričanov, ki so si tam našli delo in priložnost za boljši jutri.

Sejšeli – Slap Sauzier je srčika osvežitve na Maheju

Moje življenje na zasebnem otoku Eden

Moja zgodba na Sejšelih se je pričela delovno. Saj vem, kaj se vam zdajle poraja v mislih! Služba v raju, je lahko sploh še kaj boljšega? V obdobju šestih mesecev sem kot glavna stevardesa opravljala precej zahtevno delo na zasebni jahti katarske družine, kjer sem skrbela za vse družinske člane in za to, da je njihov dopust potekal nemoteno in čim bolj razigrano. Tako so bili moji sejšelski dnevi obarvani bolj kot ne delovno in največkrat zaradi dobavljanja nujno potrebnih dobrin za jahto, zaradi “afriškega” ležernega življenjskega stila, tudi precej stresni. Zahodnjaški način dela in življenja na otokih definitivno odpade – treba se je izpreči in se pripraviti na kaos v prometu, zaprte trgovine sredi dneva brez razloga in besed z indijskim naglasom: “No worry, madam, all is good!” Nujno je treba s seboj vzeti enormno količino potrpežljivosti, prav tako pa poln kovček dobre volje, ki se pod tropskim soncem in ob širokih nasmehih le še pomnoži.

Otok Mahe – glavni med vsemi otoki s pravcatim rajem, otokom Eden

Sama sem živela na sanjskem, sicer umetno zgrajenem otoku Eden, ki pripada glavnemu otoku Mahe. Zasebna vila s svojim bazenom in tik ob morskem kanalu, obdana s tropskimi rastlinami in palmami, je bila takrat moj dom. Vsak dan smo se v marino, kjer je bila zasidrana jahta, kjer smo opravljali delo, peljali z ‘buggyjem’, torej golfskim avtomobilčkom, saj je na otoku Eden to edino prevozno sredstvo. Sicer je otok zgrajen za počitnikarje, ki najamejo svojo vilo in se prepuščajo užitkom na eni od štirih plaž na otoku. Eden ima tudi svoj trgovski center, kjer najdemo vse, kar potrebujemo za življenje. Najbolj znana in zame osebno ena najboljših restavracij na celotnih Sejšelih je Bravo, ki poleg izjemno ustrežljivih natakarjev ponuja tudi paleto zares izvrstnih sejšelskih jedi. Priporočam, da se na resnično izvrstno masažo in razvajanje odpravite v Eden Holistic spa, kjer vas pričakajo z doma narejenim ledenim čajem iz cimeta in vanilije ter poskrbijo za vas s kraljevskimi standardi.
Sicer pa na otoku Mahe najdemo tudi mednarodno letališče, kamor vas bo pripeljala jeklena ptica in od koder boste poleteli na druge, bolj oddaljene sejšelske otoke.

 

Glavna prestolnica Victoria in voda življenja – kokosova voda!

Victoria naj bi veljala za najmanjše glavno mesto na svetu, za svojo majhnost pa se zagotovo oddolži s svojo razigranostjo. Mene je kot strastno popotnico in obiskovalko lokalnih tržnic seveda navdušila s hudomušnim vzklikanjem domačinov, ki na vsak način želijo prodati svoje tropske dobrote, sveže ribe in prelepo cvetje. Tropski sadeži, kot so papaja, avokado, mango, pasijonka in drugi, v obilju rastejo januarja in februarja. Dnevno sveže ribe in vsi tropski sadni in zelenjavni biseri se svetlikajo na njihovih lično opremljenih in bogato obloženih stojnicah. Tudi ljubitelji začimb in zelišč boste tu prišli na svoj račun. Če začimbe niso lokalno vzgojene, so pa uvožene iz Indije ali bližnjega Zanzibarja. Navdušeni boste nad več vrstami karija, kurkumo, cimetom in še vrsto drugih, ki prav na poseben način zdravijo telo in duha.
Kaj je mene najbolj pritegnilo na tržnici in na splošno na otokih? Kokos! Sem zares strastna ljubiteljica tega sadeža, iz katerega v vročih dneh steče osvežilna in slastna kokosova voda, ki ji pravijo tudi voda življenja. Ima popolnoma enako molekularno sestavo kot kri in so jo v vietnamski vojni uporabljali kot transfuzijo za vojake, ki so se borili na bojiščih. Na Sejšelih domačini iz kokosovega mesa izdelujejo tudi domače kokosovo mleko, ki ga nato uporabijo v različnih karijih. Med branjem ste prav ugotovili, da v Victorii ni nič posebno spektakularnega na ogled. To majhno glavno mesto je treba doživeti, se sprehoditi med ulicami, nakupiti spominke in pokramljati z domačini.

V drugem delu članka si boste lahko prebrali moje najljubše pohode v tropski deževni gost in izvedeli kje je osrčika osvežitve na otoku Mahe! Nekaj pa tudi o najlepših plažah otoka Mahe in nazdravljanje z lokalnim rumom takamako.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.