fbpx

Šesti tradicionalni pohod med slapovi in vinogradi – 23. april 2017

Izleti, Novice

Vinarsko turistično društvo Slap – Vas zlatih kapljic, vas znova vabi na že šesti tradicionalni pohod med slapovi in vinogradi.

Vinarsko turistično društvo Slap – Vas zlatih kapljic, vas vabi na že šesti tradicionalni pohod med slapovi in vinogradi.

Zbor bo 23. aprila ob 9.00, na starem vaškem trgu. Pohod ni preveč zahteven, primeren je tudi za družine z otroki. Na trasi pohoda bo nekaj postojank, med samo potjo pa si boste lahko ogledali prikaz nekaterih starih kmečkih del.

Pohod bo trajal 3- 4 ure.
Ob vrnitvi na trg, vas bo pričakala topla malica. Dogajanje bo na koncu popestrila tudi degustacija vin domačih vinarjev. 

Kako do Vasi?

“Slap je strnjeno naselje ob vznožju Vipavskih brd in ima izrazito sončno lego, posebej ugodno za rast vinske trte. Vas je dobila ime po slapovih, saj je bilo zmeraj dovolj vode iz različnih potokov, ki pritečejo iz višje ležečih predelov. Zemlja je rodovitna in primerna za kmetijstvo in vinogradništvo. Zgodovinsko izročilo vasi sega že v 13. stoletje, med najstarejšimi stavbami je cerkev, ki je bila v pisnih virih prvič omenjena že 1373. Svojevrsten dokument preteklosti je ostanek glagolskega rokopisa iz začetka 15. stoletja. Ob vinogradništvu se je razvijala trgovina, saj so v 17. stoletju slapensko vino prodajali po takratni Kranjski deželi.” vir: www.slap.si

Z malo sreče pa boste lahko osvojili tudi pravi VIPAVSKI PRŠUT.

Pohodniki se bodo lahko ob povratku sprehodili med starimi trasami in “kolonami” in se prepričali kako bogato kulturno dediščino skriva ta majhna vasica, ki je ime dobila prav po enem izmed slapov, ki si jih bomo ogledali. V vaškem gradu je bila leta 1873 ustanovljena prva deželna “sadjarska in vinorejska” oziroma prva slovenska kmetijska šola. V vasi je ohranjenih veliko starih domačij še iz začetka 18. stoletja, njihove posebnosti, kot so portali, vodnjaki, vklesani napisi na pročeljih stavb, pa so domačini skrbno obnovili.

Startnina znaša 5 evrov in vključuje jutranjo kavico, okrepčilo med potjo ter toplo malico in pijačo na koncu pohoda.  Z vstopnico sodelujete tudi v žrebu za eno izmed domačih dobrot.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.