fbpx

Severnjaška čarobnost Stockholma

Zanimivosti

Kozmopolitsko, a prepredeno z zgodovino in intimnimi uličicami stare Evrope.

V švedski prestolnici

Kozmopolitsko, a prepredeno z zgodovino in intimnimi uličicami stare Evrope. Severnjaško spokojno, a vseeno nabito z energijo – in lepimi ljudmi. To je Stockholm.

Švedska prestolnica šteje 1.700.000 duš – a se zdi nekako obvladljiva, domača, daje občutek manjšega mesta, kot je. To je elegantno mesto, mesto na vodi – na eni strani ga obdaja Baltsko morje, z druge jezerca, s tretje kanali in zalivi, tako da na koncu že ne veš, v kakšno vodno površino zreš. Švedi so se znašli in imajo tako za jezero kot za morje isto besedo: sjö.

Tipične švedske lesene hiše na Skansnu.

house-456513_960_720

Že na modernem in skandinavsko elegantno arhitekturno rešenem letališču Arlanda se zazrete v znane obraze: Ingemar Stenamrk, Ingmar Bergman, Abba, Roxette, Björn Björg, Greta Garbo idr., ki vas s plakatov pozdravljajo v “svojem mestu” – zdi se, da so Švedi pustili svoj pečat povsod.

Med pristanišči, starinarnicami in boemi

V Stockholmu vas nedvomno čaka parada stereotipnih Švedov: lepotci z izklesanimi ličnicami, alternativni frajerji, korpulentne blondinke, trendseterke, rdečelični mornarji, lahkoživi mladci, ki potrjujejo vse mite o spolni nesramežljivosti sicer pregovorno hladnih Skandinavcev … Paradirajo po boemskem stockholmskem “SoHo”-ju, imenovanem SoFo. Nakupujejo v starinarnicah in trgovinami z “vintage” oblekami v Södermalmu.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.