fbpx

Sicilija – otok sonca in olivnega olja

Mesta, Potovanja

Sicilija je otok sonca, olivnega olja in svežega paradižnika na jugu Italije. V zgodovini je bil v različnih obdobjih pod nadvlado raznih narodov, od Grkov, Rimljanov pa do Arabcev in vsak od njih je otoku pustil košček sebe.

Italijanščina je sicer uradni jezik, a je starodavna sicilijanščina s svojim izvorom v arabskem jeziku še vedno močno prisotna. Otok je bogat z naravo, prečudovitim gorovjem in vulkanom Etno. Med domačini in turisti je na Siciliji zelo popularen treking. Pisanost otoka lahko zasledimo v raznovrstnosti mest. V Trapaniju si lahko na primer ogledamo tradicionalen postopek pridobivanje soli zmlete s pomočjo mlinov na veter. Na zahodni obali Sicilije, v San Vito Lo Capu, z dolgimi peščenimi plažami lahko občudujemo mavrsko arhitekturo, Erice je najvišje mesto na otoku obdano s kamnitim obzidjem in naravni rezervat Zingaro, ki je znan po pritlikavih palmah. Na jugu otoka sta Mazara Del vallo s tunizijsko četrtjo in Noto z najlepšo baročno arhitekturo v Evropi.

Sicilijanci v svoji mediteranski prehrani z arabskim pridihom uporabljajo veliko olivnega olja, sveže zelenjave, posebej paradižnika in začimb kot so rožmarin, meta in bazilika. Radi se posladkajo s “cannoli”, cevasto sladico napolnjeno s sladko rikoto, “granito”, zmletim ledom s svežim sadjem in sokovi, primerno za odžejanje v vročih poletnih dneh, mandljevim biskvitom in “cassato”, arabsko torto. Zraven pripadata še kozarček rdečega ali belega vina, ki ga na otoku pridelujejo sami ali sadni liker Limoncello z okusom limone.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!