Sicilija – otok sonca in olivnega olja

Mesta, Potovanja

Sicilija je otok sonca, olivnega olja in svežega paradižnika na jugu Italije. V zgodovini je bil v različnih obdobjih pod nadvlado raznih narodov, od Grkov, Rimljanov pa do Arabcev in vsak od njih je otoku pustil košček sebe.

Italijanščina je sicer uradni jezik, a je starodavna sicilijanščina s svojim izvorom v arabskem jeziku še vedno močno prisotna. Otok je bogat z naravo, prečudovitim gorovjem in vulkanom Etno. Med domačini in turisti je na Siciliji zelo popularen treking. Pisanost otoka lahko zasledimo v raznovrstnosti mest. V Trapaniju si lahko na primer ogledamo tradicionalen postopek pridobivanje soli zmlete s pomočjo mlinov na veter. Na zahodni obali Sicilije, v San Vito Lo Capu, z dolgimi peščenimi plažami lahko občudujemo mavrsko arhitekturo, Erice je najvišje mesto na otoku obdano s kamnitim obzidjem in naravni rezervat Zingaro, ki je znan po pritlikavih palmah. Na jugu otoka sta Mazara Del vallo s tunizijsko četrtjo in Noto z najlepšo baročno arhitekturo v Evropi.

Sicilijanci v svoji mediteranski prehrani z arabskim pridihom uporabljajo veliko olivnega olja, sveže zelenjave, posebej paradižnika in začimb kot so rožmarin, meta in bazilika. Radi se posladkajo s “cannoli”, cevasto sladico napolnjeno s sladko rikoto, “granito”, zmletim ledom s svežim sadjem in sokovi, primerno za odžejanje v vročih poletnih dneh, mandljevim biskvitom in “cassato”, arabsko torto. Zraven pripadata še kozarček rdečega ali belega vina, ki ga na otoku pridelujejo sami ali sadni liker Limoncello z okusom limone.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!