fbpx

Sicilija – otok sonca in olivnega olja

Mesta, Potovanja

Sicilija je otok sonca, olivnega olja in svežega paradižnika na jugu Italije. V zgodovini je bil v različnih obdobjih pod nadvlado raznih narodov, od Grkov, Rimljanov pa do Arabcev in vsak od njih je otoku pustil košček sebe.

Italijanščina je sicer uradni jezik, a je starodavna sicilijanščina s svojim izvorom v arabskem jeziku še vedno močno prisotna. Otok je bogat z naravo, prečudovitim gorovjem in vulkanom Etno. Med domačini in turisti je na Siciliji zelo popularen treking. Pisanost otoka lahko zasledimo v raznovrstnosti mest. V Trapaniju si lahko na primer ogledamo tradicionalen postopek pridobivanje soli zmlete s pomočjo mlinov na veter. Na zahodni obali Sicilije, v San Vito Lo Capu, z dolgimi peščenimi plažami lahko občudujemo mavrsko arhitekturo, Erice je najvišje mesto na otoku obdano s kamnitim obzidjem in naravni rezervat Zingaro, ki je znan po pritlikavih palmah. Na jugu otoka sta Mazara Del vallo s tunizijsko četrtjo in Noto z najlepšo baročno arhitekturo v Evropi.

Sicilijanci v svoji mediteranski prehrani z arabskim pridihom uporabljajo veliko olivnega olja, sveže zelenjave, posebej paradižnika in začimb kot so rožmarin, meta in bazilika. Radi se posladkajo s “cannoli”, cevasto sladico napolnjeno s sladko rikoto, “granito”, zmletim ledom s svežim sadjem in sokovi, primerno za odžejanje v vročih poletnih dneh, mandljevim biskvitom in “cassato”, arabsko torto. Zraven pripadata še kozarček rdečega ali belega vina, ki ga na otoku pridelujejo sami ali sadni liker Limoncello z okusom limone.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.