fbpx

Skok v Trst

Potovanja

Trst je odlična ideja za enodnevni izlet.

Skok čez mejo in obisk tega obmorskega mesta je resnično prijetno doživetje. Bogato ni le v kulinaričnem, temveč tudi v zgodovinsko kulturnem smislu. Kot nekoč slavni pisatelj James Joyce, ki je nekaj časa živel v centru mesta, se sprehodite po ulicah mimo čudovitih cerkva in trgov.

kitty: “Sicer pa hodimo v Trst na sprehod, jaz imam zelo rada stojnice in v Trstu se čez celo leto kaj dogaja. Pa v kino, kakšno tujo restavracijo, gledališče, muzeji.”

Eden izmed kanalov
Mestna hiša na glavnem trgu

Na glavnem trgu Piazza dell Unita, ki ga obkrožajo mogočne palače, si privoščite kavo z razgledom na tržaški zaliv. Je eden izmed redkih trgov, ki so obrnjeni proti morju, palače na njem pa močno spominjajo na tiste v avstrijskih mestih. V Avstro-Ogrski monarhiji v 19. stoletju je bil Trst razglašen za drugo najpomembnejše mesto takoj za Dunajem.

Izlet lahko podaljšate do gradu Miramare ki je od Trsta oddaljen približno 15 minut vožnje. Grad je bil zgrajen v drugi polovici 19. stoletja po naročilu Maksimilijana Habsburškega, brata cesarja Franca Jožefa. V njem je danes urejen muzej, okoli njega pa je čudovit park in številčni vrtovi.

Grad Miramare
Pogled na morje z gradu Miramare

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.