fbpx

Skok v Trst

Potovanja

Trst je odlična ideja za enodnevni izlet.

Skok čez mejo in obisk tega obmorskega mesta je resnično prijetno doživetje. Bogato ni le v kulinaričnem, temveč tudi v zgodovinsko kulturnem smislu. Kot nekoč slavni pisatelj James Joyce, ki je nekaj časa živel v centru mesta, se sprehodite po ulicah mimo čudovitih cerkva in trgov.

kitty: “Sicer pa hodimo v Trst na sprehod, jaz imam zelo rada stojnice in v Trstu se čez celo leto kaj dogaja. Pa v kino, kakšno tujo restavracijo, gledališče, muzeji.”

Eden izmed kanalov
Mestna hiša na glavnem trgu

Na glavnem trgu Piazza dell Unita, ki ga obkrožajo mogočne palače, si privoščite kavo z razgledom na tržaški zaliv. Je eden izmed redkih trgov, ki so obrnjeni proti morju, palače na njem pa močno spominjajo na tiste v avstrijskih mestih. V Avstro-Ogrski monarhiji v 19. stoletju je bil Trst razglašen za drugo najpomembnejše mesto takoj za Dunajem.

Izlet lahko podaljšate do gradu Miramare ki je od Trsta oddaljen približno 15 minut vožnje. Grad je bil zgrajen v drugi polovici 19. stoletja po naročilu Maksimilijana Habsburškega, brata cesarja Franca Jožefa. V njem je danes urejen muzej, okoli njega pa je čudovit park in številčni vrtovi.

Grad Miramare
Pogled na morje z gradu Miramare

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!