fbpx

Stopića pečina na zlatiborski planoti

Novice, Potovanja

Prava posebnost v jami so lehnjakove kadi, ki so nastale z nalaganjem apnenca.

Stopića pečina se nahaja na severovzhodni strani planote Zlatibor, 30 km od Užic in turističnega centra Zlatibor. Ime je dobila po naselju Stopići, ki spada k vasi Rožanstvo. Prve podatke o pečini najdemo že v zapisih iz začetka 20. stoletja.

Skozi rečno pečino teče Trnavski potok, sestavljena pa je iz treh speleoloških in hidrološkh sistemov (periodno poplavljen, rečni horizont in horizont razpok). Pečina je dolga 1.691 m, na površini 7.911 m2 s prostornino 120.000 m3. Sestavlja jo pet podzemnih dvoran (svetla dvorana, temna dvorana, velika dvorana s kadmi, kanal s kadmi in rečni kanal). Prava posebnost v jami so lehnjakove kadi, ki so nastale z nalaganjem apnenca.

Popay: “Sm dal vse čes, na zlatiboru sem bil v kičitovem (dragan kičanovič) hotelu, hehe pa iskreno men nč posebnega, podobno je na pokljuki, je pa lepo, seveda in, ja se splača videt. V bistvu me je vojvodina še najbolj fascinirala, ko vozš in si rečeš, pa kdaj bo konc teh polj, pa starogradske pjevalke v kafanah, ko sem bil v vojski v šumadiji v vojski, tam kjer so yugote delali, hehe, beograd je pa itak majka za turiste.”

# Nastanek Stopiće pečine

V dolini vasi Trnava je bilo nekoč jezero, ki se je zlivalo v potok Prištavico, del vode pa je ušel skozi ponor Pećinica, ki je danes posušen. Tektonski premiki so v tleh ustvarjali nove razpoke in jezero je steklo skozi ponor še globlje pod zemljo ter ustvarilo Trnovski potok, ki je skozi čas ustvaril podzemne dvorane in oblike. Rečni kanal je še vedno aktiven, saj skozi njega čez vse leto teče Trnavski potok, ki se zaključi z lehnjakovim toboganom in kaskadami ter na koncu izlije skupaj s slapom “Izvor života”.

Po vstopu skozi 35 m široka in 18 m visoka vrata se obiskovalec znajde v “Svetli dvorani”. Sledi ji leseni most, ki vodi v najvišjo med sobanami v pečini – “Temno dvorano”. Njena najvišja točka meri 25 m. Na koncu dvorane se nahaja nov most in vhod v dvorano z impresivnimi lehnjakovimi kadmi.

Vir: Pixabay, Stockpholio, Potovanja.over.net


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.