fbpx

Stopića pečina na zlatiborski planoti

Novice, Potovanja

Prava posebnost v jami so lehnjakove kadi, ki so nastale z nalaganjem apnenca.

Stopića pečina se nahaja na severovzhodni strani planote Zlatibor, 30 km od Užic in turističnega centra Zlatibor. Ime je dobila po naselju Stopići, ki spada k vasi Rožanstvo. Prve podatke o pečini najdemo že v zapisih iz začetka 20. stoletja.

Skozi rečno pečino teče Trnavski potok, sestavljena pa je iz treh speleoloških in hidrološkh sistemov (periodno poplavljen, rečni horizont in horizont razpok). Pečina je dolga 1.691 m, na površini 7.911 m2 s prostornino 120.000 m3. Sestavlja jo pet podzemnih dvoran (svetla dvorana, temna dvorana, velika dvorana s kadmi, kanal s kadmi in rečni kanal). Prava posebnost v jami so lehnjakove kadi, ki so nastale z nalaganjem apnenca.

Popay: “Sm dal vse čes, na zlatiboru sem bil v kičitovem (dragan kičanovič) hotelu, hehe pa iskreno men nč posebnega, podobno je na pokljuki, je pa lepo, seveda in, ja se splača videt. V bistvu me je vojvodina še najbolj fascinirala, ko vozš in si rečeš, pa kdaj bo konc teh polj, pa starogradske pjevalke v kafanah, ko sem bil v vojski v šumadiji v vojski, tam kjer so yugote delali, hehe, beograd je pa itak majka za turiste.”

# Nastanek Stopiće pečine

V dolini vasi Trnava je bilo nekoč jezero, ki se je zlivalo v potok Prištavico, del vode pa je ušel skozi ponor Pećinica, ki je danes posušen. Tektonski premiki so v tleh ustvarjali nove razpoke in jezero je steklo skozi ponor še globlje pod zemljo ter ustvarilo Trnovski potok, ki je skozi čas ustvaril podzemne dvorane in oblike. Rečni kanal je še vedno aktiven, saj skozi njega čez vse leto teče Trnavski potok, ki se zaključi z lehnjakovim toboganom in kaskadami ter na koncu izlije skupaj s slapom “Izvor života”.

Po vstopu skozi 35 m široka in 18 m visoka vrata se obiskovalec znajde v “Svetli dvorani”. Sledi ji leseni most, ki vodi v najvišjo med sobanami v pečini – “Temno dvorano”. Njena najvišja točka meri 25 m. Na koncu dvorane se nahaja nov most in vhod v dvorano z impresivnimi lehnjakovimi kadmi.

Vir: Pixabay, Stockpholio, Potovanja.over.net


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.