fbpx

Stopića pečina na zlatiborski planoti

Novice, Potovanja

Prava posebnost v jami so lehnjakove kadi, ki so nastale z nalaganjem apnenca.

Stopića pečina se nahaja na severovzhodni strani planote Zlatibor, 30 km od Užic in turističnega centra Zlatibor. Ime je dobila po naselju Stopići, ki spada k vasi Rožanstvo. Prve podatke o pečini najdemo že v zapisih iz začetka 20. stoletja.

Skozi rečno pečino teče Trnavski potok, sestavljena pa je iz treh speleoloških in hidrološkh sistemov (periodno poplavljen, rečni horizont in horizont razpok). Pečina je dolga 1.691 m, na površini 7.911 m2 s prostornino 120.000 m3. Sestavlja jo pet podzemnih dvoran (svetla dvorana, temna dvorana, velika dvorana s kadmi, kanal s kadmi in rečni kanal). Prava posebnost v jami so lehnjakove kadi, ki so nastale z nalaganjem apnenca.

Popay: “Sm dal vse čes, na zlatiboru sem bil v kičitovem (dragan kičanovič) hotelu, hehe pa iskreno men nč posebnega, podobno je na pokljuki, je pa lepo, seveda in, ja se splača videt. V bistvu me je vojvodina še najbolj fascinirala, ko vozš in si rečeš, pa kdaj bo konc teh polj, pa starogradske pjevalke v kafanah, ko sem bil v vojski v šumadiji v vojski, tam kjer so yugote delali, hehe, beograd je pa itak majka za turiste.”

# Nastanek Stopiće pečine

V dolini vasi Trnava je bilo nekoč jezero, ki se je zlivalo v potok Prištavico, del vode pa je ušel skozi ponor Pećinica, ki je danes posušen. Tektonski premiki so v tleh ustvarjali nove razpoke in jezero je steklo skozi ponor še globlje pod zemljo ter ustvarilo Trnovski potok, ki je skozi čas ustvaril podzemne dvorane in oblike. Rečni kanal je še vedno aktiven, saj skozi njega čez vse leto teče Trnavski potok, ki se zaključi z lehnjakovim toboganom in kaskadami ter na koncu izlije skupaj s slapom “Izvor života”.

Po vstopu skozi 35 m široka in 18 m visoka vrata se obiskovalec znajde v “Svetli dvorani”. Sledi ji leseni most, ki vodi v najvišjo med sobanami v pečini – “Temno dvorano”. Njena najvišja točka meri 25 m. Na koncu dvorane se nahaja nov most in vhod v dvorano z impresivnimi lehnjakovimi kadmi.

Vir: Pixabay, Stockpholio, Potovanja.over.net


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!