fbpx

Sladoled na Bledu

Mesta, Zanimivosti

Znamenita kremna rezina ima tudi svoj sladoled – kako je nastal, kdo ga je ustvaril, ali je zaželen?

Originalno Blejsko kremno rezino v slaščičarski delavnici Hotela Park izdelujemo že od leta 1953, nastala pa je po receptu Ištvana Lukačevića, takratnega slaščičarskega mojstra. Še danes jo izdelujemo po njegovem originalnem receptu.

Sladoled z okusom kremšnite s kremasto burbonsko vaniljo in slastnim vafljem so lani izdelali slaščičarski mojstri v slaščičarski delavnici Hotela Park – vodi jo Tanja Markelj – s ciljem, da v ledeno kepico čim bolje ujamejo okus te svetovno znane blejske sladice. A tako kot je recept za originalno Blejsko kremno rezino skrivnost, je skrivnost tudi recept za njen sladoled.

Obiskovalcem je na voljo v Sladoglednici ob Blejskem jezeru ter v Kavarni Park, nad okusom pa so navdušeni. To potrjuje tudi dejstvo, da je sladoled z okusom kremšnite lani na tekmovanju SoolNua World ICECREAM Index 2016 za najboljši sladoled na svetu osvojil tretje mesto.

Kateri okusi sladoleda so sicer najbolj prodajani pri vas? 

Naši slaščičarski mojstri so tudi letos v led ujeli celo vrsto čarobnih okusov: izbirati bo mogoče med šestnajstimi, prvič pa bodo na pokušino čokolada gianduia z lešniki in vaflji, malaga, oreh Sorrento s pomarančo, kokosova krema z mandlji ter mandelj s čokolado. Ljubitelji sladoleda se bodo lahko z njimi posladkali v pisanih sladkih kornetih, njihov okus pa še obogatili z različnimi dodatki, kot so posip iz mandljev, lešnikov, orehov, pistacij, krokanta ali penic, ali pa s čokoladnim prelivom iz čokoladne fontane. V Sladoglednici ter v Kavarni Park poleti prodamo približno 1000 kepic na dan, obiskovalci pa se najpogosteje odločajo za ledeno osvežitev z okusom piškotka, manga, čokolade gianduja ter bele čokolade s pistacijo. Mi jim sicer za vsako priložnost priporočamo drug okus:- v lepem in sončnem vremenu priporočamo sadne osvežilne okuse (mango, borovnica, limona, jagoda…),- v deževnem vremenu je krasen okus za razvajanje sladoled iz čokolade gianduia z lešniki in vaflji ali bele čokolade s pistacijo,- ko pa se na nebu prikažejo oblaki, pa priporočamo sladoled z okusom grškega jogurta ali sladoled z okusom mascarponeja s čokolado in koščki piškota.
Gostje sicer lahko sladoledne okuse še obogatijo z različnimi dodatki, kot so posip iz mandljev, lešnikov, orehov, pistacij, krokanta ali penic, ali pa s čokoladnim prelivom iz čokoladne fontane.

Imate za letošnje poletje pripravljene kakšne nove, inovativne okuse?

Naši slaščičarski mojstri v slaščičarski delavnici Hotela Park so za letošnje poletje pripravili pet novih okusov: čokolado gianduia z lešniki in vaflji, malago, oreh Sorrento s pomarančo, kokosovo kremo z mandlji, mandelj s čokolado.
Vsi so že naprodaj v Sladoglednici ob Blejskem jezeru in v Kavarni Park. Gre za polne, bogate okuse, ki se vsak po svoje zrcalijo v obiskovalcih Bleda. Prvi pokuševalci so nad njimi navdušeni.
Za letošnje tekmovanje za najboljši sladoled na svetu pripravljamo prav poseben okus, ki smo ga poimenovali kar Sladogled. V kepico sladoleda smo ujeli osebnostne značilnosti gosta, ki se za krajši ali daljši čas ustavi na Bledu, ali pa se vanj vsakič znova vrača. Okus Sladogled je tako sestavljen iz treh plasti: s temno čokolado s surovimi zrni kakava bo razvajal tisti del gosta, ki pride na Bled, da se naužije prečudovite narave, s kvinojino sladoledno kremo z mandeljni, cimetom in rozinami bo spodbudil tisti del njegove duše, ki na Bledu išče motivacijo in poživitev, z bogatim mascarponejem pa bo pobožal njegovo romantično plat. Sladogled je torej Bled za vsakogar, Bled v eni zgodbi, v eni kepici. Okus bo za pokušino na voljo že zelo kmalu, še pred poletjem.

Smo po vaših izkušnjah Slovenci naklonjeni sladolednim novostim ali smo bolj zvesti klasiki?

Pri prodaji sladoleda doslej nismo zaznali kakšnega posebnega vzorca obnašanja naših gostov, po katerem bi lahko sklepali na njihovo naklonjenost določenim okusom. Eni ostajajo zvesti tradicionalnim okusom, kot so čokolada, vanilja ali sadni okusi, spet drugi pa z veseljem poskusijo nove, zanimive kombinacije. Opažamo pa, da so še posebej navdušeni nad različnimi dodatki, s katerimi lahko obogatijo okus sladoledov. Pri nas lahko izbirajo med različnimi sladkimi korneti ter različnimi posipi, npr. iz mandljev, lešnikov, orehov, pistacij, krokanta ali penic, ali pa se odločijo za čokoladni preliv iz čokoladne fontane.

Sledite nam

Ali imate v ponudbi glede na prehranske trende tudi kakšne sladolede za tiste, ki bolj pazijo na prehrano – sladoled z manj sladkorja? Veganski sladoled? Sladoled brez maščob?

Sladoledi, ki jih izdelujemo v Sava Hotelih Bled, so naravni z naravnimi sestavinami. Sadni okusi vsebujejo velik delež pravega sadja – jagod, borovnic, malin, manga in ostalega sadja, odvisno od okusa. Sladkorja vsebujejo le toliko, kot ga vsebuje sadje samo. So brez dodanega mleka, brezglutenski in veganski.
Na drugi strani so čokoladni okusi kremasti in rahli na podlagi smetane in mleka, ki pa se jim dodaja prvovrstna čokolada, ki prihaja iz najbolj kakovostne proizvodnje čokolad na svetu.

Bi še kaj dodali?

S sladoledi, ki jih izdelujejo naši slaščičarski mojstri v slaščičarski delavnici Hotela Park, si želimo, da si obiskovalci okusa Bleda ne zapomnijo le po kremni rezini, ampak tudi po popolni ledeni osvežitvi. Naš sladoled na Bledu zaradi najlepših razgledov na svetu – na skrivnostno jezero, zasanjani otoček, romantični grad in mogočne gorske vršace –  imenujemo kar sladogled. Želimo si, da z njegovo pomočjo razglednica obiskovalcev Bleda, postane kar blejska sladoglednica. Vljudno vabljeni k pokušini!

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!