fbpx

Slovenija ali Slovaška?

Mesta, Zanimivosti

Ničkolikokrat je mojemu odgovoru, da sem iz Slovenije, sledil vzklik: “O, Bratislava!”.

Ničkolikokrat je mojemu odgovoru, da sem iz Slovenije, sledil vzklik: “O, Bratislava!”. Med nami je res, kar nekaj podobnosti, ki jih tujec zlahka zameša.

Pa poglejmo. Imeni držav sta zelo podobni, prav tako jezika, ki oba spadata med slovanske jezike. Mi naš jezik imenujemo slovenščina, oni svojega slovenčina. Izgovorjava v obeh jezikih je podobna in najdemo, kar nekaj besed, ki so podobne ali celo iste. Slovaščina premore 46 črk v abecedi, slovenščina le 25, saj za mnogo glasov nimamo posebne črke. Svojo državo so poimenovali Slovensko oziroma Slovenska Republika, ki zelo spominja na Slovenijo. Glavno mesto Slovaške je Bratislava s približno 427.000 prebivalci.

lana1

Med sabo si ne delita meje, mejita pa obe na Avstrijo in Madžarsko. Obe sta priznali madžarsko narodno manjšino z uradnim jezikom madžarščino. Sta parlamentarni republiki, članici EU in NATA ter uporabljata skupno valuto Evro. Njuni državni zastavi imata v istem vrstnem redu razporejeno belo, modro in rdečo barvo, grb se razlikuje. Obe sta bili pred osamosvojitvijo v 90ih letih del večje države, Slovaška Češkoslovaške in Slovenija Jugoslavije. Bogati sta z naravo in jamami, a Slovaška nima morja.

Slovenija je od Slovaške po površini manjša za dobro polovico (Slovaška 49.035km2, Slovenija 20.273km2), prav tako po številu prebivalstva (Slovaška 5.445.324, Slovenija 2.063.077 ljudi). Po številu verujočih jih v obeh državah največ pripada rimskokatoliški cerkvi.

Z zamenjavo držav imajo težave tudi nekateri svetovni politiki. Leta 2003 je na konferenci v Rimu takratni italijanski premier Silvio Berlusconi našega premiera, Antona Ropa, preimenoval v slovaškega ministra. Leta 1999 je George W. Bush, takratni teksaški guverner, na predsedniški kampanji povedal za televizijo, da je imel enkratno srečanje s slovaškim ministrom, ki je obiskal Teksas in pohvalil Slovaško. V resnici je šlo za takrat aktualnega premiera Slovenije, Janeza Drnovška.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!