fbpx

Šmarna gora: Kjer se bo 21.6. nad mestom najlepše danilo

Aktualno

4. izvedba projekta Od vzhoda do vzhoda – družabno rekreativnega širjenja dobre energije s hojo v hrib ob sončnem vzhodu bo, tako kot vsako leto, na najdaljši dan, 21. junija, ob 5. uri zjutraj. Letos bo projekt pohodnike vabil na vrh Šmarne gore v Ljubljani. Organizatorki projekta, aktivni pohodnici Betka Šuhel Mikolič in Metka Albreht, tistim, ki so pripravljeni sprejeti jutranji izziv, sporočata: »Ne glede na to, kako se vam bo dan odvijal v nadaljevanju, začnite ga odlično.«

Letos se bo najlepše danilo tam, kjer je projekt doma. Za dobro vzdušje na vrhu Šmarne gore bodo poskrbeli kar trije dogodki. Jutranji, ob sončnem vzhodu, opoldanski, s pozdravom počitnicam za otroke, za katerega je dala pobudo častna pokroviteljica projekta, Mestna občina Ljubljana, in večerni, na katerem bo gostoval evropski kuharski velemojster, Tomaž Kavčič.

Začne se z vrhuncem ob 5.00

Na Šmarni gori bodo ob 5. uri zjutraj nastopili Alenka Godec s pianistom Gašperjem Koncem in godalno zasedbo Simfonika. Pričakovanja obiskovalcev bo zaokrožil nastop narodno zabavne skupine Veseli svatje. Dogodku, ki ne bo trajal več kot 40 minut, saj se bo na delovni petek vsem mudilo v službo, pa bo piko na i postavil televizijski voditelj Peter Poles.

Po 18-ih letih balonarskega mrka

Nadgradnja letošnjega prvega poletnega jutra bo prelet Šmarne gore z balonom, ki ga bo pilotiral Grega Trček iz Balonarskega centra Barje. Grega je eden najbolj izkušenih slovenskih balonarjev, ki se s to dejavnostjo aktivno ukvarja že več kot 30 let. Letel bo s srednje velikim BTC balonom, ki ima obseg kupole sedem tisoč kubičnih metrov. Dva dejavnika sta, ki ta prelet lahko preprečita: brezvetrje in megla v dolini. Upajmo na najboljše vremenske pogoje, ki nam bodo omogočili izjemne posnetke na jutranje dogajanje. Balon v tem delu Ljubljane ni letel že skoraj dve desetletji.

Opoldanski pozdrav počitnicam

Na pobudo župana Mestne občine Ljubljana, Zorana Jankovića, bodo ob 11.uri proti vrhu sopihali osnovnošolci. Vsaka od 48-ih šol, bo za pohod sestavila svojo ekipo. Na vrhu bo za otroke potekal zabavni program. Glasbeno jih bo navdušil raper Rok Trkaj, športno pa smučarski skakalec Robert Kranjec. Oba bosta skupaj z otroki štartala pohod s parkirišča v Tacnu. Na vrhu jih bo ekipa Gostilne Ledinek pričakala s šmarnogorskimi domačimi specialitetami, veseli pa bodo tudi Gorenjke velikanke, ki sta jo Betka in Metka ravno v teh dneh in v ta namen pripravili z ekipo snovalcev slovenske čokoladne ikone v tovarni v Lescah.

Večerno razvajanje

Pozno popoldne lahko pohodnike na vrhu zadrži do sončnega zahoda. V goste bo prišel evropski kuharski velemojster Tomaž Kavčič, ki se dogodka zelo veseli, saj bo Šmarno goro obiskal prvič. Večer bo zaokrožil z atraktivno predstavitvijo svoje inovacije Monologue. Obiskovalce bo s tortami ob svojem 20-letnem jubileju pogostila Zvezda Ljubljana. V tem delu dneva bo druženje razširjeno tudi z mednarodno zasedbo pohodnikov. Zgodbo o projektu Od vzhoda do vzhoda bodo v svet ponesli domači in tuji veleposlaniki in konzuli, ter hkrati z obiskom Šmarne gore izrekli pozdrav Tomažu, ki je častni konzul Srbije.

Od VZHODA DO VZHODA ima letos tri sledilce

Zgodba o lovljenju sončnih vzhodov je vzpodbuda ljudem, da si za gibanje vsakodnevno vzamejo eno uro časa. Ideja o množičnem lovljenju sončnega vzhoda ob živem glasbenem programu, se je pred štirimi leti rodila prav na Šmarni gori, se leto pozneje na povabilo Maribora nadaljevala na Pohorju, lani pa je gostovala na Mali gori nad Ribnico. Letos se bo ob istem času vsem trem vrhovom pridružil tudi karavanški Boč.

Velikopotezni načrt projekta Od vzhoda do vzhoda je že od začetka naravnan v prihodnost tako, da bi se ob sončnem vzhodu, na poletni solsticij, vsako leto prebujali na vseh najbolj obiskanih slovenskih vrhovih istočasno. Da ideja ni napačna, dokazuje tudi opazno dvigovanje števila pohodnikov ob sončnem vzhodu na slovenske vrhove ne samo 21. junija, ampak tudi čez leto.

Vreme bo!

Če padajo prekle, dogodek bo. Če zaprši dež, tudi. Kaj pa če bo deževalo kot iz škafa? Pridite preveriti.

Betka & Metka bova podvig 24-urne hoje po različnih poteh Šmarne gore ponovili tudi letos, vendar ne sami. Tokrat naju bo ves dan spremljal ultramaratonec, ambasador podjetja Gen-i sonce, Vito Panič, ki mu energije nikoli ne manjka. Na vrhu nas bodo zadržale mnoge prijetnosti, kot ste lahko prebrali. Tako da letos ne bo ‘na glavo’.

Razmišljamo in ukrepamo “ZELENO”

Odziv obiskovalcev na jutranji dogodek v preteklih letih je bil nad pričakovanji, zato upravičeno tudi letos pričakujemo, da se bodo zainteresirani prvega od treh načrtovanih dogodkov na Šmarni gori udeležili v velikem številu. Ker je vznožje Šmarne gore v Tacnu s parkirnimi prostori zelo omejeno in posledično obremenjeno z nepravilno parkiranimi vozili, bo letos čez ves dan poskrbljeno za brezplačni javni prevoz z avtobusi LPP.

Sledite nam

Oznake

Štirje avtobusi z oznako POSEBNI PREVOZ bodo vozili od 3.30 naprej na vsakih 5 minut, s štartom na P + R STOŽICE. Vozili bodo brez vmesnega ustavljanja od obračališča proge 13 Stožice, do postajališča Tacenski most. Vožnja bo trajala do 20 minut. Druga opcija, ki jo lahko pohodniki izberejo, je redna nočna linija avtobusa številka 8 BROD, ki štarta z Bavarskega dvora in do vznožja pelje po Celovški z ustavljanjem na vseh postajah. Čas trajanja vožnje s to linijo bo do 30 minut. V popoldanskem času posebnega prevoza ne bo. Vozile bodo samo redne linije.

S Šmarne gore se bodo pohodniki lahko vračali z vsemi rednimi linijami. Tisti, ki bodo parkirali na P + R STOŽICE, bodo morali izbrati avtobus 8 BROD, ki jih bo pripeljal do WTC-ja, od koder imajo do parkirišča P + R STOŽICE samo 4 minute hoje.

Šoferjem avtobusa bodo pohodniki ob vstopu na avtobus pokazali dokazilo kar prek telefona, ki ga bodo dobili na FB strani Od vzhoda do vzhoda. Lahko si ga bodo tudi stiskali.

Sicer je s parkirišči pod Šmarno goro takole:
Brezplačno je urejeno v Tacnu pod Šmarno goro (izhodišče za pot ČEZ KORENINE). Plačljivo je v Pirničah (pot ČEZ PESKE). Iz Šmartnega vodi do vrha Šmarne gore najkrajša pot, PARTIZANKA. Parkirišča so ob cerkvi.
Četrtna skupnost Šmarna gora poziva pohodnike, da lahko svoja vozila parkirajo tudi pred mostom čez Savo. Če se pripeljejo s smeri Vižmarij, sta na levi strani dve parkirišči: prvo pred Sparom in drugo 200 metrov naprej od Spara pri Kajak kanu centru Tacen. Do vznožja Šmarne gore je od tam 10 minut hoje.


Sledite nam


RSS Ustavi se!