fbpx

Šmartinsko jezero je šarm slovenske neokrnjene narave

Aktivnosti

Idej za pravi vikend izlet ni nikoli preveč. Če iščete nekaj čisto novega in ne samo večnih klasik Bleda, Bohinja, Obale ter Ljubljane, potem je obisk Šmartinskega jezera prava odločitev.

Šmartinsko jezero ponuja čudovito pokrajino, urejeno okolico in pester nabor raznoraznih aktivnosti. Dodali boste lahko nov biser k vaši zbirki lepot Sloveniji in odšli domov z zapolnjenim dnevom ter nepozabnimi spomini.
Članek Šmartinsko jezero je povzet po članku na spletni strani Slovenijanadlani.si.

Šmartinsko jezero, kotiček neokrnjene narave v neposredni bližini Celja, je zelo priljubljen kraj, ki privablja turiste, rekreativce in domačine. Je idealen kraj za sproščeno druženje s prijatelji, za obisk z družino in majhnimi otroci, primeren je za mirne, tudi romantične sprehode ob jezeru, obiščete pa ga lahko tudi kot podjetje, saj omogočajo motivacijske in strateške vikende, kjer lahko skupaj s sodelavci kreirate nove ideje. Hkrati pa je Šmartinsko jezero popolna priložnost za kratek pobeg in odmor pred mestom, za počitek in polnjenje baterij ter za športne dejavnosti, ki jih ob jezeru ne zmanjka.

Da bo vaš izlet brez skrbi, je tukaj pregled tistih osnovnih informacij, ki vam lahko pridejo še kako prav. Šmartinsko jezero je dobilo ime po Šmartnem v Rožni dolini in je umetnega nastanka. Okoli jezera je lepo urejen parkirni prostor in sanitarije. Oboje je brezplačno in lahko dostopno. Na voljo imate pestro ponudbo gostincev, ki bodo poskrbeli za odlično kavico, osvežilne pijače in vam pripravili tudi kaj za pod zob. Med njimi je potrebno izpostaviti Brkatega Soma in Džampo. Sta udobna in gostoljubna kotička, kjer vas bo sprejelo zelo prijazno osebje. Če boste ob jezeru ostali čez cel dan, si kar brez slabe vesti privoščite obisk obeh in ob skodelici kave ali sladoledu uživajte v modro zelenem razgledu. Ob jezeru so lično razporejene lesene klopce, kjer lahko posedite in v miru pasete oči na lepoti Šmartinskega jezera. Sama potka je odlično urejena, varna in idealne za sproščen sprehod.

Okoli jezera, ki je eno izmed največjih pri nas, se še posebej poleti ogromno dogaja in je vrvež neprestano prisoten. Na Šmartinskem jezeru si lahko brez slabe vesti privoščite piknik, pridete na sproščen sprehod ali tek, poskrbljeno je tudi za kolesarje. Odlično je okolica urejena tudi za otroke. Čakajo jih igrala, kjer bodo lahko ves dan ob igri uživali na svežem zraku. Za prave vodne aktivnosti si lahko sposodite kajak, pedolino ali čoln, možno je tudi športno ribarjenje in golf. Če želite resnično adrenalina polno dogodivščino, pa se odpravite na zorbing.

Kaj pa je ta zorbing? Gre za kotaljenje v ogromni žogi, ki se imenuje Zorb, po zato posebej urejeni potki. Gre za izjemno zabavno aktivnost, ki je zlepa ne boste pozabili in se ob njej tudi od srca nasmejali. Žoga je varna in mehka, zato vas naj glede kakšnih udarcev in modric ne skrbi.

Foto: Ines Štandeker

Šmartinsko jezero pa je idealen kraj tudi za tiste, ki resnično ne marajo prevelike gneče in neprestanega nemira. Najdite svoj mir in poiščite kak oddaljen kotiček na jezeru ter uživajte v vsej njegovi lepoti. Občudujte modro nebo, oblačke in drevesa, katerih krošnje šumijo okoli jezera. Napravite tudi kakšno fotografijo. Šmartinsko jezero je idealen kraj za slikanje, ne glede na to ali imate profesionalni fotoaparat ali pametni telefon. V objektiv boste ujeli lepo, čisto naravo, vodno življenje in pestro dogajanje okoli jezera. Morda pa ujamete celo sončni vzhod ali zahod. Oranžni, rdeči in roza odtenki, ki se prepletajo z oblaki in prvimi ali zadnjimi sončnimi žarki tega dne, oblikujejo nepozaben prizor v čistem ogledalu jezerske vode. Če boste sončni zahod občudovali predolgo, lahko na jezeru tudi prespite. Ob njem se nahaja večnamenski prostor, ki je namenjen za že zgoraj omenjena motivacijska srečanja podjetji, lahko pa tudi kakšnemu rojstnemu dnevu ali drugemu veselemu dogodku oziroma zabavi. Na voljo je tudi kuhinja, za prenočit pa so na voljo skupna ležišča in nekaj dvoposteljnih sob. Ob Šmartinskem jezeru vas pričaka tudi majhna čolnarna in ladjice. Med njimi izstopa znamenita Jezerska Kraljica. Zanimiv prizor, ki ga ne zasledite pogosto in je nekaj posebnega, lahko bi rekli starinskega. Kot iz nekega čisto drugega časa, obdobja.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Šmartinsko jezero je čudovito ne glede na letni čas. Nekaj posebnega najdete na njem tako poleti, jeseni, kot tudi pozimi in spomladi. Naj bo to snežna odeja ali krasne jesenske barve, cvetoča drevesa ali vročina poletnega sonca – vedno se vam obeta nepozaben prizor. Nekaj posebnega je tudi ob deževnih poletnih dnevih. Doživite ga v neki drugačni luči, ki je čisto po svoje edinstvena. Ne pustite si kvariti dneva in vseeno uživajte, saj boste priča vodi, ki izgleda kot da jo je nekdo ravnokar očistil in v njej krasen odsev narave – tako neba kot dreves. Dežju se prepustite, uživajte v miru in tišini, saj takrat ne bo toliko ljudi in bo okolica veliko mirnejša ter spokojna.
Preživet dan ali vikend ob Šmartinskem jezeru vam bo dal novega zagona. Domov boste odšli s koščkom na novo odkrite Slovenije, h kateremu se še zagotovo kdaj z veseljem vrnete.


Sledite nam


RSS Ustavi se!