Smrkci po špansko

Potovanja

Od takrat so Smrkci zaščitni znak modropobarvane vasi Júzcar.

Dolga stoletja so bile hiše v majhni vasi Júzcar v španski provinci Andaluziji  popolnoma bele, po spletu naključij pa so postale vas Smrkcev – edina na svetu!

Mojcej2: “Madrid in Barcelona sta večmilijonski mesti. Jaz bi rezervirala hotel izzven centra, ne bi hodila z avtom po mestu. Taki hoteli imajo v večini primerov brezplačno parkirišče. Gledala bi samo, da je postaja metroja blizu.”

Preberi tudi: 5 najnevarnejših cest na svetu

Leta 2010 je Sony Pictures izbral Júzcar za kraj snemanja nove premiere filma Smrkci. Da bi pritegnili več pozornosti, so Sonyjevi strokovnjaki prišli na plan z idejo, da celotno vas odenejo v modro barvo. Domačine so prepričali, da bo modra barva služila boljši promociji filma, vedar so obljubili, da bodo kasneje hiše prebarvali v njihovo originalno belo bravo. Ko so zaključili s filmsko promocijo in ponudili, da hiše prepleskajo nazaj na belo, so domačini predlog zvrnili, saj so jim pisano pobarvane hiše prinesle dodatni zaslužek z radovednimi turisti.

Preberi tudi: Zgodovina fondue-a

Od takrat so Smrkci zaščitni znak modropobarvane vasi Júzcar. V gostilnah strežejo špagete z imenom Smrkec, v trgovinah s spominki ponujajo obeske za ključe in majice z motivom Smrkcev, nekaj domačinov pa dela v muzeju gob. Stene hiš so poslikane s figurami Smrkcev, ti pa v podobah kipcev krasijo okoliške parke. Organizirajo različne aktivnosti za otroke, postavljajo tržnice in prodajajo prigrizke – vse v stilu modrih junakov.

Preberi tudi: 5 ključnih pravil kako naročiti kavo v Italiji

Le kdo bi si mislil, da bo majhna vas z 250 prebivalci tako dobro izkoristila ponujeno priložnost in privlačila množice turistov. Pa vendar, nenadna sprememba ni vzela pristne karizme Júzcarja – ravno nasprotno! Življenje v vasi se še vedno odvija počasi kot nekoč, ozke zračne ulice, modri zidovi, prijazni domačini, tradicija  in prijetna atmosfera pa sevajo šarm andaluzijske preteklosti z dodatkom kančka modre barve.
Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio
Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

Sledite nam

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.