fbpx

Smrkci po špansko

Potovanja

Od takrat so Smrkci zaščitni znak modropobarvane vasi Júzcar.

Dolga stoletja so bile hiše v majhni vasi Júzcar v španski provinci Andaluziji  popolnoma bele, po spletu naključij pa so postale vas Smrkcev – edina na svetu!

Mojcej2: “Madrid in Barcelona sta večmilijonski mesti. Jaz bi rezervirala hotel izzven centra, ne bi hodila z avtom po mestu. Taki hoteli imajo v večini primerov brezplačno parkirišče. Gledala bi samo, da je postaja metroja blizu.”

Preberi tudi: 5 najnevarnejših cest na svetu

Leta 2010 je Sony Pictures izbral Júzcar za kraj snemanja nove premiere filma Smrkci. Da bi pritegnili več pozornosti, so Sonyjevi strokovnjaki prišli na plan z idejo, da celotno vas odenejo v modro barvo. Domačine so prepričali, da bo modra barva služila boljši promociji filma, vedar so obljubili, da bodo kasneje hiše prebarvali v njihovo originalno belo bravo. Ko so zaključili s filmsko promocijo in ponudili, da hiše prepleskajo nazaj na belo, so domačini predlog zvrnili, saj so jim pisano pobarvane hiše prinesle dodatni zaslužek z radovednimi turisti.

Preberi tudi: Zgodovina fondue-a

Od takrat so Smrkci zaščitni znak modropobarvane vasi Júzcar. V gostilnah strežejo špagete z imenom Smrkec, v trgovinah s spominki ponujajo obeske za ključe in majice z motivom Smrkcev, nekaj domačinov pa dela v muzeju gob. Stene hiš so poslikane s figurami Smrkcev, ti pa v podobah kipcev krasijo okoliške parke. Organizirajo različne aktivnosti za otroke, postavljajo tržnice in prodajajo prigrizke – vse v stilu modrih junakov.

Sledite nam

Oznake

Preberi tudi: 5 ključnih pravil kako naročiti kavo v Italiji

Le kdo bi si mislil, da bo majhna vas z 250 prebivalci tako dobro izkoristila ponujeno priložnost in privlačila množice turistov. Pa vendar, nenadna sprememba ni vzela pristne karizme Júzcarja – ravno nasprotno! Življenje v vasi se še vedno odvija počasi kot nekoč, ozke zračne ulice, modri zidovi, prijazni domačini, tradicija  in prijetna atmosfera pa sevajo šarm andaluzijske preteklosti z dodatkom kančka modre barve.
Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio
Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

Sledite nam


RSS Ustavi se!