fbpx

Smrkci po špansko

Potovanja

Od takrat so Smrkci zaščitni znak modropobarvane vasi Júzcar.

Dolga stoletja so bile hiše v majhni vasi Júzcar v španski provinci Andaluziji  popolnoma bele, po spletu naključij pa so postale vas Smrkcev – edina na svetu!

Mojcej2: “Madrid in Barcelona sta večmilijonski mesti. Jaz bi rezervirala hotel izzven centra, ne bi hodila z avtom po mestu. Taki hoteli imajo v večini primerov brezplačno parkirišče. Gledala bi samo, da je postaja metroja blizu.”

Preberi tudi: 5 najnevarnejših cest na svetu

Leta 2010 je Sony Pictures izbral Júzcar za kraj snemanja nove premiere filma Smrkci. Da bi pritegnili več pozornosti, so Sonyjevi strokovnjaki prišli na plan z idejo, da celotno vas odenejo v modro barvo. Domačine so prepričali, da bo modra barva služila boljši promociji filma, vedar so obljubili, da bodo kasneje hiše prebarvali v njihovo originalno belo bravo. Ko so zaključili s filmsko promocijo in ponudili, da hiše prepleskajo nazaj na belo, so domačini predlog zvrnili, saj so jim pisano pobarvane hiše prinesle dodatni zaslužek z radovednimi turisti.

Preberi tudi: Zgodovina fondue-a

Od takrat so Smrkci zaščitni znak modropobarvane vasi Júzcar. V gostilnah strežejo špagete z imenom Smrkec, v trgovinah s spominki ponujajo obeske za ključe in majice z motivom Smrkcev, nekaj domačinov pa dela v muzeju gob. Stene hiš so poslikane s figurami Smrkcev, ti pa v podobah kipcev krasijo okoliške parke. Organizirajo različne aktivnosti za otroke, postavljajo tržnice in prodajajo prigrizke – vse v stilu modrih junakov.

Preberi tudi: 5 ključnih pravil kako naročiti kavo v Italiji

Le kdo bi si mislil, da bo majhna vas z 250 prebivalci tako dobro izkoristila ponujeno priložnost in privlačila množice turistov. Pa vendar, nenadna sprememba ni vzela pristne karizme Júzcarja – ravno nasprotno! Življenje v vasi se še vedno odvija počasi kot nekoč, ozke zračne ulice, modri zidovi, prijazni domačini, tradicija  in prijetna atmosfera pa sevajo šarm andaluzijske preteklosti z dodatkom kančka modre barve.
Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio
Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!