fbpx

Španski muzej umetnosti Prado

Potovanja

Z muzejem so želeli pokazati, da je španska umetnost enako pomembna kot katera koli druga nacionalna šola.

Muzej Prado je največji španski narodni muzej umetnosti, ki hrani eno izmed najboljših svetovnih zbirk svetovne umetnosti od 12. do 19. stoletja.

Stavbo, ki je danes Muzej Prado, je leta 1785 zasnoval arhitekt Juan de Villanueva po naročilu Karla III. kot Naravoslovno zgodovinski kabinet. Svojo končno funkcijo je zgradba dobila šele s prihodom Ferdinanda VII. in njegove žene Maríe Isabel de Braganza, ki ga je spodbudila, da ta postane Kraljevi muzej slik in kipov. Za javnost je bil prvič odprt leta 1819. Muzej temelji na nekdanji španski kraljevi zbirki umetnin, danes pa vsebuje okoli 7500 slik, 1000 skulptur, 5000 grafik in 8000 risb. V treh nadstropjih muzeja lahko med drugimi občudujemo številna dela Francisca Goye, Diega Velazqueza, El Greca in Tiziana.

ogromno za videt: “V Madridu je ogromno za videt. Muzeji, parki, mesto samo, ogromno se dogaja … Če te vsaj malo zanima kultura, obvezno Prado, Thyssen muzej, muzej Reina Sofia (moderna umetnost), strašno luškan muzej Sorolla… Eno nedeljo si vzami za Retiro park. Pa botanični vrt, Sabatini park poleg kraljeve palače, park del Oeste, ogromen park Casa de Campo, v katerem je živalski vrt in zabaviščni park – tja se lahko pelješ z gonolo … Pa kar tako malo pohajkovanje po ulicah – Gran Via, Arenal, Atocha…”

Najbolj znano delo v muzeju je Velazquezova Las Meninas

Vir fotografij: elconfidencial, Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.