fbpx

Španski muzej umetnosti Prado

Potovanja

Z muzejem so želeli pokazati, da je španska umetnost enako pomembna kot katera koli druga nacionalna šola.

Muzej Prado je največji španski narodni muzej umetnosti, ki hrani eno izmed najboljših svetovnih zbirk svetovne umetnosti od 12. do 19. stoletja.

Stavbo, ki je danes Muzej Prado, je leta 1785 zasnoval arhitekt Juan de Villanueva po naročilu Karla III. kot Naravoslovno zgodovinski kabinet. Svojo končno funkcijo je zgradba dobila šele s prihodom Ferdinanda VII. in njegove žene Maríe Isabel de Braganza, ki ga je spodbudila, da ta postane Kraljevi muzej slik in kipov. Za javnost je bil prvič odprt leta 1819. Muzej temelji na nekdanji španski kraljevi zbirki umetnin, danes pa vsebuje okoli 7500 slik, 1000 skulptur, 5000 grafik in 8000 risb. V treh nadstropjih muzeja lahko med drugimi občudujemo številna dela Francisca Goye, Diega Velazqueza, El Greca in Tiziana.

ogromno za videt: “V Madridu je ogromno za videt. Muzeji, parki, mesto samo, ogromno se dogaja … Če te vsaj malo zanima kultura, obvezno Prado, Thyssen muzej, muzej Reina Sofia (moderna umetnost), strašno luškan muzej Sorolla… Eno nedeljo si vzami za Retiro park. Pa botanični vrt, Sabatini park poleg kraljeve palače, park del Oeste, ogromen park Casa de Campo, v katerem je živalski vrt in zabaviščni park – tja se lahko pelješ z gonolo … Pa kar tako malo pohajkovanje po ulicah – Gran Via, Arenal, Atocha…”

Najbolj znano delo v muzeju je Velazquezova Las Meninas

Vir fotografij: elconfidencial, Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!