fbpx

Tapas po špansko

Zanimivosti

Legenda pravi, da se je tapas razvil, ko je bil kastiljanski kralj Alfonso X bolan in je med glavnimi obroki za energijo užival majhne prigrizke.

Tapas so majhne porcije jedi, ki jih postrežejo kot prigrizek k pijači ali kot samostojno jed sestavljeno iz več tapasev skupaj. Glagol “tapear” pomeni “iti od bara do bara na pijačo in tapas” in je pomemben del družabnega življenja v Španiji. V tapas barih ponavadi vlada sproščeno vzdušje z glasbo in mnogi si tapas privoščijo, kar stoje med pitjem pijače ob šanku, nad katerim visijo kosi sušenega mesa. Poskusite poiskati tapas bar, kamor zahajajo domačini in zagotovo boste doživeli okusno kulinarično izkušnjo.

Legenda pravi, da se je tapas razvil v 13. stoletju, ko je bil kastiljanski kralj Alfonso X bolan in je med glavnimi obroki za energijo užival majhne prigrizke, kasneje poimenovane tapas. Po okrevanju je uzakonil pravilo, da se morata pivo in vino v lokalih vsakokrat postreči s hrano. Druga razlaga ima bolj praktičen razlog, in sicer naj bi kruh, salama in olive odganjale insekte in prah, ki bi drugače zašli v kozarec pijače. Tapas naj bi svoj pohod začel v Andaluziji.

Španska omleta

Po prihodu v lokal preverite, če lahko tapas naročite za mizo, kar včasih dodatno zaračunajo, ali ga strežejo le na točilnem pultu. Ker je večina tapasov vnaprej pripravljenih, lahko naročite enega za drugim in se izognete preveliki količini naročene hrane naenkrat. Cena tapasov se giblje med 2 in 6 evri ter večina restavracij v Španiji je odprtih v času kosila in večerje, med njima pa je čas za počitek oziroma popoldansko siesto.

Kot večina španskih jedi so tapasi narejeni iz mediteranskih sestavin, kot so olivno olje, česen, ribe, morski sadeži, od mesa največkrat svinjina in sir. Med nekaj najbolj znanimi so Patatas bravas, pečen krompirček s paradižnikovo omako ali olivnim oljem s česnom in peteršiljem. Croquetes so ocvrte kroglice iz mesa, ribe ali zelenjave, Gambas al ajillo so kozice skuhane v olivnem olju s česnom in čilijem, Montaditos so majhni sendviči z nadevom po izbiri, Gazpacho je hladna poletna juha iz paradižnika, paprike, kumare, čebule in česna ter Tortilla de patatas, ki je jajčna omleta s krompirjem in čebulo.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!