fbpx

Tapas po špansko

Zanimivosti

Legenda pravi, da se je tapas razvil, ko je bil kastiljanski kralj Alfonso X bolan in je med glavnimi obroki za energijo užival majhne prigrizke.

Tapas so majhne porcije jedi, ki jih postrežejo kot prigrizek k pijači ali kot samostojno jed sestavljeno iz več tapasev skupaj. Glagol “tapear” pomeni “iti od bara do bara na pijačo in tapas” in je pomemben del družabnega življenja v Španiji. V tapas barih ponavadi vlada sproščeno vzdušje z glasbo in mnogi si tapas privoščijo, kar stoje med pitjem pijače ob šanku, nad katerim visijo kosi sušenega mesa. Poskusite poiskati tapas bar, kamor zahajajo domačini in zagotovo boste doživeli okusno kulinarično izkušnjo.

Legenda pravi, da se je tapas razvil v 13. stoletju, ko je bil kastiljanski kralj Alfonso X bolan in je med glavnimi obroki za energijo užival majhne prigrizke, kasneje poimenovane tapas. Po okrevanju je uzakonil pravilo, da se morata pivo in vino v lokalih vsakokrat postreči s hrano. Druga razlaga ima bolj praktičen razlog, in sicer naj bi kruh, salama in olive odganjale insekte in prah, ki bi drugače zašli v kozarec pijače. Tapas naj bi svoj pohod začel v Andaluziji.

Španska omleta

Po prihodu v lokal preverite, če lahko tapas naročite za mizo, kar včasih dodatno zaračunajo, ali ga strežejo le na točilnem pultu. Ker je večina tapasov vnaprej pripravljenih, lahko naročite enega za drugim in se izognete preveliki količini naročene hrane naenkrat. Cena tapasov se giblje med 2 in 6 evri ter večina restavracij v Španiji je odprtih v času kosila in večerje, med njima pa je čas za počitek oziroma popoldansko siesto.

Kot večina španskih jedi so tapasi narejeni iz mediteranskih sestavin, kot so olivno olje, česen, ribe, morski sadeži, od mesa največkrat svinjina in sir. Med nekaj najbolj znanimi so Patatas bravas, pečen krompirček s paradižnikovo omako ali olivnim oljem s česnom in peteršiljem. Croquetes so ocvrte kroglice iz mesa, ribe ali zelenjave, Gambas al ajillo so kozice skuhane v olivnem olju s česnom in čilijem, Montaditos so majhni sendviči z nadevom po izbiri, Gazpacho je hladna poletna juha iz paradižnika, paprike, kumare, čebule in česna ter Tortilla de patatas, ki je jajčna omleta s krompirjem in čebulo.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.