fbpx

Tapas po špansko

Zanimivosti

Legenda pravi, da se je tapas razvil, ko je bil kastiljanski kralj Alfonso X bolan in je med glavnimi obroki za energijo užival majhne prigrizke.

Tapas so majhne porcije jedi, ki jih postrežejo kot prigrizek k pijači ali kot samostojno jed sestavljeno iz več tapasev skupaj. Glagol “tapear” pomeni “iti od bara do bara na pijačo in tapas” in je pomemben del družabnega življenja v Španiji. V tapas barih ponavadi vlada sproščeno vzdušje z glasbo in mnogi si tapas privoščijo, kar stoje med pitjem pijače ob šanku, nad katerim visijo kosi sušenega mesa. Poskusite poiskati tapas bar, kamor zahajajo domačini in zagotovo boste doživeli okusno kulinarično izkušnjo.

Legenda pravi, da se je tapas razvil v 13. stoletju, ko je bil kastiljanski kralj Alfonso X bolan in je med glavnimi obroki za energijo užival majhne prigrizke, kasneje poimenovane tapas. Po okrevanju je uzakonil pravilo, da se morata pivo in vino v lokalih vsakokrat postreči s hrano. Druga razlaga ima bolj praktičen razlog, in sicer naj bi kruh, salama in olive odganjale insekte in prah, ki bi drugače zašli v kozarec pijače. Tapas naj bi svoj pohod začel v Andaluziji.

Španska omleta

Po prihodu v lokal preverite, če lahko tapas naročite za mizo, kar včasih dodatno zaračunajo, ali ga strežejo le na točilnem pultu. Ker je večina tapasov vnaprej pripravljenih, lahko naročite enega za drugim in se izognete preveliki količini naročene hrane naenkrat. Cena tapasov se giblje med 2 in 6 evri ter večina restavracij v Španiji je odprtih v času kosila in večerje, med njima pa je čas za počitek oziroma popoldansko siesto.

Kot večina španskih jedi so tapasi narejeni iz mediteranskih sestavin, kot so olivno olje, česen, ribe, morski sadeži, od mesa največkrat svinjina in sir. Med nekaj najbolj znanimi so Patatas bravas, pečen krompirček s paradižnikovo omako ali olivnim oljem s česnom in peteršiljem. Croquetes so ocvrte kroglice iz mesa, ribe ali zelenjave, Gambas al ajillo so kozice skuhane v olivnem olju s česnom in čilijem, Montaditos so majhni sendviči z nadevom po izbiri, Gazpacho je hladna poletna juha iz paradižnika, paprike, kumare, čebule in česna ter Tortilla de patatas, ki je jajčna omleta s krompirjem in čebulo.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.