fbpx

Tapas po špansko

Zanimivosti

Legenda pravi, da se je tapas razvil, ko je bil kastiljanski kralj Alfonso X bolan in je med glavnimi obroki za energijo užival majhne prigrizke.

Tapas so majhne porcije jedi, ki jih postrežejo kot prigrizek k pijači ali kot samostojno jed sestavljeno iz več tapasev skupaj. Glagol “tapear” pomeni “iti od bara do bara na pijačo in tapas” in je pomemben del družabnega življenja v Španiji. V tapas barih ponavadi vlada sproščeno vzdušje z glasbo in mnogi si tapas privoščijo, kar stoje med pitjem pijače ob šanku, nad katerim visijo kosi sušenega mesa. Poskusite poiskati tapas bar, kamor zahajajo domačini in zagotovo boste doživeli okusno kulinarično izkušnjo.

Legenda pravi, da se je tapas razvil v 13. stoletju, ko je bil kastiljanski kralj Alfonso X bolan in je med glavnimi obroki za energijo užival majhne prigrizke, kasneje poimenovane tapas. Po okrevanju je uzakonil pravilo, da se morata pivo in vino v lokalih vsakokrat postreči s hrano. Druga razlaga ima bolj praktičen razlog, in sicer naj bi kruh, salama in olive odganjale insekte in prah, ki bi drugače zašli v kozarec pijače. Tapas naj bi svoj pohod začel v Andaluziji.

Španska omleta

Po prihodu v lokal preverite, če lahko tapas naročite za mizo, kar včasih dodatno zaračunajo, ali ga strežejo le na točilnem pultu. Ker je večina tapasov vnaprej pripravljenih, lahko naročite enega za drugim in se izognete preveliki količini naročene hrane naenkrat. Cena tapasov se giblje med 2 in 6 evri ter večina restavracij v Španiji je odprtih v času kosila in večerje, med njima pa je čas za počitek oziroma popoldansko siesto.

Kot večina španskih jedi so tapasi narejeni iz mediteranskih sestavin, kot so olivno olje, česen, ribe, morski sadeži, od mesa največkrat svinjina in sir. Med nekaj najbolj znanimi so Patatas bravas, pečen krompirček s paradižnikovo omako ali olivnim oljem s česnom in peteršiljem. Croquetes so ocvrte kroglice iz mesa, ribe ali zelenjave, Gambas al ajillo so kozice skuhane v olivnem olju s česnom in čilijem, Montaditos so majhni sendviči z nadevom po izbiri, Gazpacho je hladna poletna juha iz paradižnika, paprike, kumare, čebule in česna ter Tortilla de patatas, ki je jajčna omleta s krompirjem in čebulo.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.