fbpx

Spoznajte kulturo Majev prek fotografij

Novice

Razstava v Cankarjevem domu Ime Maja je prvotno označevalo jezik, ki so ga ob prihodu Špancev govorili prebivalci severnega dela polotoka Jukatan. Danes pa se nanaša na celotno kulturo. V okviru festivala Viva Mehika so v Mali galeriji Cankarjevega doma pripravili fotografsko razstavo Kultura Majev, ki predstavlja rezultate arheoloških terenskih pregledov osrednjega dela polotoka Jukatan […]

Razstava v Cankarjevem domu

Ime Maja je prvotno označevalo jezik, ki so ga ob prihodu Špancev govorili prebivalci severnega dela polotoka Jukatan. Danes pa se nanaša na celotno kulturo.

V okviru festivala Viva Mehika so v Mali galeriji Cankarjevega doma pripravili fotografsko razstavo Kultura Majev, ki predstavlja rezultate arheoloških terenskih pregledov osrednjega dela polotoka Jukatan pod vodstvom Ivana Šprajca. Mednarodno uveljavljeni arheolog, etnolog in antropolog se že vrsto let osredotoča na mezoameriško arheologijo in arheoastronomijo. Opravil je obsežne raziskave o pojmovanjih, povezanih s planetom Venero v mezoameriškem pogledu na svet ter o praktičnem in religioznem pomenu astronomskih orientacij v predšpanski arhitekturi.

Deželo Majev, ki obsega okoli 400.000 km2, sestavljata dve dokaj različni geografski območji: na severu se na apnenčastem polotoku Jukatan razprostirajo obsežna nižavja, na jugu pa se od mehiške države Chiapas prek Gvatemale in Salvadorja do zahodnega dela Hondurasa raztezajo gorske verige večinoma vulkanskega izvora. Območji se močno razlikujeta v podnebju, geoloških značilnostih, vegetaciji in razpoložljivosti naravnih virov.

Foto: CD

Neraziskano območje da nova odkritja

Ne glede na to, da se je prvotno beseda Maya nanašala zgolj na jezik, ki ga še danes govorijo na tem delu omenjenega polotoka, gre pri tej besedi danes za označevanje nosilcev bolj ali manj enotne kulture, ki se je razvila v vzhodnem delu širšega kulturnega območja Mezoamerike. Gre za obsežno, težko prehodno in pretežno s tropskim gozdom preraščeno območje, ki je bilo še pred dobrim desetletjem skoraj povsem neznano z arheološkega vidika, čeprav leži v samem osrčju ozemlja, ki so ga nekoč poseljevali Maji…


Sledite nam


RSS Ustavi se!