fbpx

Spoznavanje Hamburga skozi želodec

Mesta, Zanimivosti

Eden od prijetnejših predelov Hamburga je portugalska četrt, kjer se lahko sprostimo ob izvrstnem španskem in portugalskem vinu in dodobra najemo v tapas barih ali si v restavraciji Picasso (Altstadt, Rathausstrasse 14) privoščimo Španijo na krožniku.

Najbolj znana kulinarična specialiteta mesta – vsem dobro znani hamburger, ki so ga nemški izseljenci proslavili v Ameriki, ni najboljša reklama za izvrstno kulinarično ponudbo tega starega hanseatskega mesta. V narodnostno tako mešanem mestu, kot je Hamburg, kjer je uradno registriranih več kot 250.000 tujcev, torej skoraj toliko, kot je celotnega prebivalstva Ljubljane, tujci predstavljajo skoraj 15 odstotkov ljudi.

Hamburške restavracije so tako raznolike, kot je mesto samo: v mestu, kjer na mestu starih pristaniških četrti raste HafenCity – eden največjih evropskih  gradbenih projektov 21. stoletja, ki bo predvidoma do leta 2015 postal nov naslov 10.000 prebivalcev, hotelov, nakupovalnih centrov in nenavadne stavbe nove filharmonije, se lahko predamo okusom “materi vseh kuhinj” – italijanski kuhinji. Španske in portugalske restavracije so skoncentrirane v portugalski četrti v bližini cerkve svetega Mihaela, uživamo lahko v spretnostih orientalskih kuharjev ali ostanemo zvesti lokalnim okusom.

Med najboljše hamburške restavracije, kjer lahko spoznamo  severnonemško hanseatsko kuhinjo, sodijo restavracije Schlachterbörse, ki je prava meka za ljubitelje mesa, restavracija Jahreszeiten Grill, kamor zahajajo pravi stari Hanseati, danes zagovorniki tradicije in veličastne zgodovine Hanseatske lige, in restavracija Cölln’s Restaurant, kjer si lahko zagotovimo popolno intimo v separejih, v katerih so uživali ali pa se med dolgimi sestanki potili ruski carji, nemški kanclerji in cesarji ter celo dandanašnje zvezde, kot je na primer Robert Redford. Težko bi bilo našteti vse restavracije, ki zastopajo mednarodne kuhinje z vsega sveta, a če ostanemo pri preverjenih in dobro znanih italijanskih okusih, moramo posebej omeniti restavracije: Osteria Due (Rotherbaum, Badestrasse 4), Trattoria da Enzo, v delu mesta Harburg, kamor turisti po navadi ne zaidejo, na mestu nekdanjega silosa se nahaja čudovita restavracija Silo 16 (Schellerdamm 16, Hamburg-Harburg), kjer ne smemo zamuditi flambiranih palačink s cointreaujem, pomarančami in sladoledom.

Eden od prijetnejših predelov Hamburga je portugalska četrt, kjer se lahko sprostimo ob izvrstnem španskem in portugalskem vinu in dodobra najemo v tapas barih ali si v restavraciji Picasso (Altstadt, Rathausstrasse 14) privoščimo Španijo na krožniku. Seveda ne smemo pozabiti Daljnega vzhoda in njihovih kulinaričnih specialitet, ki jih še posebej ponosno pripravljajo v kitajski restavraciji Man Wah (St. Pauli, Spielbundenplatz 18), tajski Manee Thai (Altstadt, Schauenburger Strasse 59) ali restavraciji IndoChine (Ottensen, Neumühlen 11), kjer je zastopana vsa jugovzhodna Azija, in Galerie Tolerance (st. Pauli, Lerchenstrasse 108), ki je že trideset let sinonim za pikantno hrano. Japonska kuhinja ne pomeni nujno le sušijev, kar bomo spoznali v restavracijah Comon in Matsumi (Neustadt, Colonnaden 96). Orient je beseda, ki zajema širna prostranstva, po katerih se je nekoč potepal Marko Polo, v Hamburgu pa lahko Orient doživimo v sirijski restavraciji Saliba, ki so si ga za zabavo po uspešnem koncertu rezervirali sami Rolling Stonesi, libanonski restavraciji Riads (Neustadt, Johannes-Brahms-Platz 7), bolj avanturistično razpoloženi se bodo najedli v pakistanski restavraciji Balutschistan (Sternschanze, Schulterblatt 88). Ponudba nenavadnih restavracij se nadaljuje z južnoameriškimi, afriškimi, celo afganistanskimi restavracijami, kar ne preseneča, saj prav v Hamburgu živi največja afganistanska skupnost v Evropi.

Mesto, ki nikoli ne spi

Kalorije, ki jih bomo nabrali ob spoznavanju kulinarične ponudbe Hamburga, je treba porabiti, kar v mestu, ki ima St. Pauli – predel, ki zaživi v poznih večernih urah, ni težko.

Celoten članek lahko preberete tu.


Sledite nam


RSS Ustavi se!