fbpx

Šri Lanka – iz Beach Villa Lanke do slonje sirotišnice

Potopisi, Potovanja

Biser, ki ga enostavno morate doživeti!

Po dolgotrajnem odločanju in iskanju prave destinacije smo za jesenske počitnice izbrali Šri Lanko. Azija je namreč idealna za počitnice med oktobrom in marcem, ko pri nas prevladuje mraz in megla. Ta tropska otoška država se nahaja pod južno obalo Indije in je prava azijska mešanica, ki ponuja polno doživetij, kjer se prepletajo različne kulture in religije; budizem, hinduizem in islam. Ponaša se s plantažami čaja, divjim živalskim svetom, neobljudenimi plažami, odlično hrano, veliko znamenitostmi in nenazadnje z Adamovo goro ter izjemno srčnostjo in prijaznostjo domačinov. Doživite pa lahko tudi nekaj nenavadnih stvari; sloni na cesti, krave na plaži in ribe na strehah. Ter energijsko središče takoj za vogalom. Ja, prav ste prebrali.

Šri Lanka je država, ki se turistično še razvija in postaja zelo priljubljena turistična destinacija. Zato bi vam svetovala, če vas vleče, pojdite čim prej. Šrilančani so izjemno gostoljubni, srčni in prijazni in se za vsakega gosta resnično potrudijo. Lahko pa rečem, da je tudi varna država, kar je, kadar se odločate za potovanje z družino, izjemnega pomena.

Zagotovo je tudi, da je standard, ki ga Šri Lanka ponuja precej drugačen od tega, kar smo navajeni Evropejci. Zato je dobro vedeti, kam potujete. Čisto »drugačen svet«. Popotniki zato priporočajo, da ste pri namestitvah in hrani zelo pozorni. Mi nismo dvakrat razmišljali, po priporočilih prijateljev smo se odločili in za namestitev izbrali Beach Villa Lanka, ki se nahaja v Kudawelli, na jugu Šri Lanke. Tokrat smo se resnično želeli sprostiti na plaži, zato je bila Beach Vila Lanka zagotovo prava izbira. V vili so ustregli vsem našim željam in nam na našo željo organizirali tudi izlete in vodiča-voznika, ki smo ga potrebovali za drugi del naših počitnic.

Se sprašujete, kako je bilo? Pot je bila dolga, a vsi smo bili polni pričakovanj. Letalske karte smo rezervirali s pomočjo turistične agencije Manager, ki so nam uredili tudi vize in ostale logitične zadeve. Let je bil iz Zagreba, preko Dubaja do Colomba, ker je bila to najhitrejša opcija. Let mora biti družini prijazen, je naše vodilo. Na letališču nas je pričakal voznik, ki nas je peljal do Beach Villa Lanka kjer smo preživeli devet dni. Že takoj ob prihodu so nas pozdravili z osvežilnim napitkom svežega kokosa in sadjem in takoj smo se počutili kot doma.

Počitnice v vili, ki je tik ob plaži, so bile nekaj posebnega. Pa to ni bila naša prva takšna izkušnja. Upali, manager vile Lanka je resnično presegel vsa naša pričakovanja. Namreč, še nikoli nismo občutili takšnega »srčnega« gostoljubja, ki ga je ustvaril s svojo družino. Naša hči pa je dobila prijateljico, s katero sta istih let in sta se vsak dan družili, kopali in igrali. Bivanje v vili pa so nam popestrili tudi zanimivi obiskovalci: veveričke, iguan in krokar (samo na terasi in ne v sobi). Prvih nekaj dni smo počivali in uživali v kopanju, šnorkljanju, supanju in se vozili s kajakom (vse to smo imeli namreč v vili na voljo za uporabo, zaliv v katerem se vila nahaja pa je varen in zaprt, brez valov in odličen za kopanje). Plavanje v morju je tako samoumevno, da se nam zdi čudno, da na Šrilanki tega ne bi mogli početi. Pa vendar zaradi močnih tokov, vetrov in izpostavljenosti Indijskemu oceanu, je na večini šrilanških obalah in plažah plavanje onemogočeno. Zato smo bili res veseli pravega priporočila, za počitnice z družino. V zalivu, kjer stoji Beach Villa Lanka je plavanje omogočeno skozi celo leto, saj je zaliv deloma zaprt in tako ne pride do močnega valovanja in tokov.
Uživali smo ob izjemni kulinariki (hrana je bila pripravljena po naših standardih in nismo imeli nikakršnih težav, na kar je v teh državah potrebno dajati pozornost). Vse pohvale kuharju v vili.

Nismo pa samo poležavali na plaži in dobro jedli. Tudi raziskovali smo veliko. Potepali smo se po okoliških vaseh in spoznavali drugačno življenje domačinov. Klepeti z njimi so bili izjemno zanimivi. Toliko obrazov, toliko zgodb. Če si ob morju moraš vedeti, da gre za ribiške vasi, kar se odraža na vsakem koraku. In raziskovanje njihovega načina življenja bogati človeka, ker ti dodaja novo dimenzijo. Ogledali smo si tudi Blowholle, ki je, ne boste verjeli, od vile oddaljen le dobrih 500m in gre za eno od energijskih središč na Šri Lanki. Dobro, kajne? Obiskali pa smo tudi glavno tržnico, kjer smo nakupili rdeče banabe, »jack fruit« in priporočena ajurvedska zdravila. Spoznali smo tudi lokalno oblikovalko bombažnih umetnin in si ogledali njeno tovarno. Zagotovo nepozaben pa nam je bil obisk bližnjega Mikirigala jamskega templja, ki je poseben, saj je zgrajen v veliki skali z izjemnim pogledom in stanovalkami, opicami, ki jih je v okolici ogromno. Te prijazne opice te dobesedno pospremijo pri hoji po stopnicah. Seveda nismo mogli mimo Wewurukannala Vihara templja, ki je poseben, ker ima 50 metrov visok kip, ki velja za najvišjega sedečega Budo na Šri Lanki. Okoliške kraje in templje smo obiskovali kar s tuk tukom, Ki je že samo po sebi posebno doživetje. Preizkusili smo se tudi v srfanju, v sosednjem zalivu, kjer smo na plaži srečali tudi krave.

Bivanje v Beach Villa Lanki pa je bilo nepozabno tudi zato, ker smo se vsi trije vsako popoldne razvajali z masažo celega telesa z ajurvedskimi olji. To so bile ene izmed boljših masaž, kar sem jih preizkusila, pa verjemite, sem jih preizkusila že mnogo. V kolikor pa je za vas bolj zanimiv kakšen ajurvedski retreat, ga v Beach Villa Lanka zagotovo lahko dobite. Namreč v vili nudijo zanimive programe za regeneracijo in zdravljenje.

Nekaj izletov, ki so jih za nas organizirali v vili so bili celodnevni. Zagotovo morate obiskati Madu rečni safari. Je v območju Galle, v majhnem mestu Balapitiya. Tam je namreč reka, ki si utira pot skozi močvirno območje Šri Lanke, proti veliki laguni Madu, naprej v Indijski ocean. Tukaj smo preizkusili kako ti peeling nog naredijo ribe, obiskali smo tudi cimetov otok in spoznali na kakšen način ga pridelujejo (v palčkah, mleti, cimetovo olje), videli smo ogromno zanimivih ptic in mini tempelj na reki. Obiskali smo tudi Narodni park – Yala Park, ki je eden najstarejših in hkrati najbolj znan nacionalni park in je največje varovano območje na Šri Lanki. Sami smo se odločili, da si gremo ogledati park v poznih popoldanskih urah, ko se živali odpravljajo k počitku. Druga opcija pa je zgodaj zjutraj, kjer jih lahko vidite ko se prebujajo in gredo proti napajališčem. Morda smo izbrali napačno uro, vendar razen srn, jelenov, nekaj opic, različnih ptic, krav, slonov in medveda drugih živali nismo videli. Zagotovo pa je bila vožnja v safari avtu eden bolj zabavnih delov tega dne. Predvsem tisti del, ko smo se podili, da bi ujeli medveda. Izkušnja iz tega izleta, ki nas je najbolj presenetila je srečanje z slonom na avtocesti, na poti nazaj, proti vili. Da, tudi to je mogoče na Šri Lanki. Priporočam tudi obisk želvje sirotišnice in izlet ogleda kitov v Mirissi. To je izjemno doživetje saj trenutka, ko prvič vidiš pred sabo orjaško plavut kita, ne pozabiš nikoli v življenju.

Sledite nam

Oznake

Za zadnjih nekaj dni pa smo se odločili za izlet v notranjost, čez osrednje višavje, zato smo Beach Villa Lanko zapustili. Imeli smo odličnega vodiča – voznika, (hvala Upaliju in Beach Vila Lanka) s katerim smo skupaj prilagajali plan poti, glede na naše želje in počutje. Obiskali smo Nuwara Elijo, ki je središče Osrednjega višavja, nato pa smo pot nadaljevali proti Nallathanniyi, ki je izhodišče za vzpon na Adam’s Peak (Adamov vrh). Samo področje je pravi zeleni čudež z njivami čajevcev. Zaradi prihoda v poznih večernih urah, smo se odločili za jutranji vzpon na sveto goro (03.00h), da bi doživeli sončni vzhod. Žal je bilo tisti dan megleno in sončni vzhod ni bil viden. Sezona za vzpon na goro, kot pravijo domačini, je med decembrom in majem. A kljub vsemu je vzpon po 6200 stopnicah za našo družino pomenil velik podvig. In ko si na vrhu, cca 2200m, čutiš prav posebno energijo. Skupno nekaj več kot 12000 stopnic v dobrih sedmih urah ni kar tako. Ker nismo bili na tak podvig ustrezno pripravljeni smo vsi trije čutili posledice še nekaj naslednjih dni.

V nadaljevanju nas je pot vodila med čajnimi nasadi proti mestu Kandy – nekdanji prestolnici in verskemu središču Šrilanke. Uživali smo tudi v klepetih z domačini ob prijetnih kratkih postankih. V Kandyu smo si med drugim ogledali botanični vrt Royal botanic gardens Paradeniya, ki je poznan tudi po tem, da je tu drevo, ki ga je posadil maršal Tito. Ogledali smo si tudi Tempelj Budinega zoba, nato pa smo pot nadaljevali proti Pinnawelli. To je bil zagotovo vrhunec tega dela potovanja, saj smo si ogledali slonje zavetišče, ki lahko rečem, je res edinstveno. Izjemna izkušnja je bila doživeti množico slonov, ki smo jih lahko opazovali med kopanjem v reki, in še bolje, ko so jih oskrbniki, čez vas pripeljali nazaj v zavetišče, kjer skrbijo zanje.

V tem času se v vasi vse ustavi in vaščani prisostvujejo temu trenutku. Za našo tamalo pa je bilo izjemno to, da je mladiča slona lahko hranila z mlekom. To je bil lep zaključek našega potovanja.

Namreč po odlični večerji smo pot nadaljevali proti letališču in rekli samo še to: “Na svidenje Šri Lanka, do prihodnjič! “ Potovanje na Šri Lanko za vedno pusti sledi v tvojem življenju in ga obogati na toliko načinov in te zaradi te izkušnje naredi boljšega. Še enkrat hvala Beach Villa Lanka.


Sledite nam


RSS Ustavi se!