fbpx

STARODAVNI OGNJENIKI SEGRELI ZEMLJO

Novice

Znanstveniki v ZDA in Evropi so našli dokaze, da so ognjeniki, ki so izbruhnili pred okoli 55 milijoni let, segreli ozračje Zemlje. Odkritje kaže vpliv izpusta velikanskih količin toplogrednih plinov v ozračje in bi lahko pomagalo razjasniti spremembe, ki jih povzroča globalno segrevanje danes. Ognjeniki ob obali Grenlandije so v ozračje izbruhnili ogljikov dioksid in […]

Znanstveniki v ZDA in Evropi so našli dokaze, da so ognjeniki, ki so izbruhnili pred okoli 55 milijoni let, segreli ozračje Zemlje.

Odkritje kaže vpliv izpusta velikanskih količin toplogrednih plinov v ozračje in bi lahko pomagalo razjasniti spremembe, ki jih povzroča globalno segrevanje danes. Ognjeniki ob obali Grenlandije so v ozračje izbruhnili ogljikov dioksid in metan ter sprožili 222.000-letno obdobje segrevanja ozračja, zaradi česar so se temperature morja dvignile za od pet do šest stopinj Celzija.

Posledična “planetarna katastrofa” je pomorila od 30 do 50 odstotkov živali in rastlin v morju.

To so znanstveniki odkrili, ko so povezali plasti pepela v vzhodni Grenlandiji z morskimi usedlinami v Atlantskem oceanu. Toplogredni plini iz lave in segrevanje organsko bogatih usedlin ob vzhodnem robu Grenlandije so povzročili globalno segrevanje in spremembe v kemiji oceana.

Podobnih izbruhov ognjenikov v zadnjih 1.000 letih ni bilo, kar pomeni, da je zelo malo verjetno, da bi izbruhi v sodobnem času prispevali k višji temperaturi na Zemlji. Zadnji izbruh Mt. Tambora v Indoneziji je celo shladil ozračje, ko je v višje atmosfere izpustil dodatne količine žveplovega plina, ki odseva sončno svetlobo nazaj v vesolje.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!